Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Σάμαλι

Υλικά για ένα ταψί 27x35 ή 30x30 εκ.


Για τη ζύμη:
560 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρμ. σιμιγδάλι χοντρό
320 γρμ. ζάχαρη
3 κουτ. γλ. γεμάτα μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλ. μαστίχα τριμμένη
1  βανίλια
ξύσμα από 1 μεγάλο κίτρινο λεμόνι
ξύσμα από 3 μέτρια πορτοκάλια
600 γρμ. γιαούρτι στραγγιστό
2 1/2 κουτ. γλ. σόδα
130 ml. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 κουτ. σ. χυμό λεμόνι
100 ml. νερό, θερμοκρασία δωματίου

Για την επιφάνεια:
αμύγδαλα ασπρισμένα, χωρισμένα στη μέση
50 γρμ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι:
1,200 γρμ. ζάχαρη
1,200 γρμ. νερό
1 φέτα λεμόνι
2 κουτ. σ χυμό λεμόνι
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση:

Κρέμα:

  1. Βάζουμε την μαστίχα παγωμένη από το ψυγείο, στο γουδί μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη από τη συνταγή, και την κάνουμε σκόνη.
  2. Σε ένα λεκανάκι, βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού-λεμονιού, και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Σε άλλο μπολ αδειάζουμε το γιαούρτι. Αναμιγνύουμε το χυμό πορτοκάλι με το χυμό λεμόνι, και προσθέτουμε την σόδα, (προσοχή, πάνω από το μπολ γιατί αφρίζει), ανακατεύουμε, και το ρίχνουμε στο γιαούρτι. Προσθέτουμε και το νερό, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. 
  4. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε τα υλικά καλά με ένα μεγάλο σύρμα, ή με μια μαρίζ, ώσπου να ομογενοποιηθούν καλά. Το μείγμα θα είναι σφιχτό.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 27x35 εκ. περίπου, και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα, ή με ένα κουτάλι, τα οποία τα βρέχουμε συνεχώς με νερό, η ανακατεμένο νερό με χυμό πορτοκάλι, για να μην μας κολλάει το μείγμα. (Εναλλακτικά, φοράμε ένα γάντι μιας χρήσεως, και το στρώνουμε με την παλάμη μας βρέχοντάς το συνεχώς).
  6. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 3-4 ώρες στο ψυγείο, για να φουσκώσει το σιμιγδάλι. (Μπορούμε να το φτιάξουμε από βραδύς, να το αφήσουμε όλη νύχτα, και να το ψήσουμε την επόμενη μέρα).
  7. Αφού περάσει το διάστημα αναμονής, ξεκινάμε να φτιάχνουμε το σιρόπι για να κρυώνει, και συνεχίζουμε... την εκτέλεση.
     8. Με ένα λεπτό μαχαίρι, χαράζουμε μέχρι κάτω την ζύμη σε τρίγωνα κομμάτια. Τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι στο κέντρο, μισό αμύγδαλο ασπρισμένο.
     9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C. στις αντιστάσεις για 35' - 45' περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Σιρόπι:
Βράζουμε όλα τα υλικά για 5' - 6' από το σημείο βρασμού.
Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία, χλιαρό.

Ολοκλήρωση:
  1. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο, και αμέσως με ένα πινέλο αλείφουμε καλά την επιφάνεια με τα 50 γρμ. λιωμένο βούτυρο.
  2. Με ένα λεπτό μαχαίρι, κόβουμε τα κομμάτια εκεί που τα είχαμε χαράξει, και σιροπιάζουμε αμέσως με το χλιαρό σιρόπι, προσεκτικά με μια κουτάλα.
  3. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου