Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

πατέ ψητής κόκκινη πιπεριάς

Το αηβάρ είναι το πατέ ψητής κόκκινη πιπεριάς, κάτι σαν πελτές πιπεριάς, μαγειρεμένο με μυρωδικά και μερικές φορές με μελιτζάνα. Δημοφιλές στα Βαλκάνια, τρώγεται είτε μόνο του πχ αλειμμένο σε ψωμί είτε μπορεί να μπει σε άλλα φαγητά ή σάλτσες για να τα νοστιμίσει.
½ κιλό πιπεριές κόκκινες
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 τομάτα
1 κ.σ. τοματοπελτές
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ.πάπρικα καυτερή
1 κ.σ. ξίδι
λάδι
→ Ψήνουμε τις πιπεριές στο γκριλλ ή σε ψησταριά μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να μαυρίζουν ελαφρώς.
Έπειτα τις ξεφλουδίζουμε, τις καθαρίζουμε από τους σπόρους αν θέλουμε και τις ψιλοκόβουμε.
Σε ένα μούλτι λιώνουμε το κρεμμύδι, την τομάτα και το σκόρδο και τα ρίχνουμε σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε στο τηγάνι και τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το αλάτι, την πάπρικα και τον τοματοπελτέ κι ανακατεύουμε καλά (για πικάντικο αηβάρ βάλτε και λίγο τσίλι).
Βάζουμε σε σιγανή φωτιά με λίγο λάδι κι αφήνουμε το  μείγμα να σιγοψηθεί, ανακατεύοντας συχνά. Όταν όλα τα υλικά έχουν μαγειρευτεί και οι πιπεριές έχουν σχεδόν λιώσει εντελώς ρίχνουμε το ξίδι, ανακατεύουμε, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε μπορούμε να το περάσουμε από το μούλτι για να γίνει εντελώς κρεμώδες κι ομοιογενές.
Αποθηκεύουμε το αηβάρ σε βαζάκι κλεισμένο αεροστεγώς (καλύψτε το με λάδι) και φυλάμε στο ψυγείο. Αυτή η ποσότητα θα βγάλει ένα βαζάκι των 200 ml.
Καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου