Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

ΑΡΝΆΚΙ ΑΜΠΕΛΌΥΡΓΟΥ


Υλικά για 6-8 μερίδες
  • 2 αρνίσια μπουτάκια, περίπου 1½ κιλό το καθένα, ή σπαλα ξεκοκαλισμενα,και χτυπημένα ελαφρώς για να λεπτυνουν και να πλατυνουν.
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 30 αμπελόφυλλα, φρέσκα ή από βαζάκι
  • 300 γρ φέτα κομμένη σε μπαστουνακια
  • 3 μέτριες ντοματες κομμένες σε ροδελες 
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές ροδελες 
  • 2κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο.
  •  2κγ μουστάρδα 
  • 5-6 κλαδακια φρέσκο θυμάρι 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε το ένα μπούτι σε επιφάνεια εργασίας και το τρίβουμε με το μισό σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε καλά και από τις δύο μεριές.
Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδοκολλα διπλάσιου μεγέθους από το ρολό και επάνω σε αυτό απλώνουμε τα μισά αμπελόφυλλα, φτιάχνοντας μια επιφάνεια αντίστοιχου μεγέθους με το αρνί.
Ακουμπάμε επάνω στα αμπελόφυλλα το κρέας, αλοιφουμε τη μισή μουστάρδα, απλώνουμε τη μισή ντομάτα, από πάνω τη φέτα, και τέλος την πιπεριά Πασπαλίζουμε με το μισό θυμάρι και το μισό άνηθο..
Με τη βοήθεια της λαδόκολλας αρχίζουμε να ρολάρουμε το αρνί και τα αμπελόφυλλα, όσο πιο σφιχτά γίνεται. Δένουμε το ρολό με σπάγκο κουζίνας και τυλίγουμε στη λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το δεύτερο ρολό.
Κοβουμε δυο κομμάτια αλουμινοχαρτο και τυλίγουμε σφιχτά τα ρολά. 
Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα, τη ραντίζουμε με αρκετό νερό και ακουμπάμε επάνω τα ρολά. Ψήνουμε  για περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά.
Αφήνουμε τα ρολά να κρυώσουν ελαφρώς, αφαιρούμε αλουμινοχαρτο λαδόκολλα και τους σπάγκους και σερβίρουμε, κόβοντάς τα προσεκτικά σε μέτριες φέτες

Σερβίρουμε με ρύζι ή πατατουλες φούρνου 

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Τι είναι το φυσικό προζύμι και η μαγιά

Τι είναι το φυσικό προζύμι και η μαγιά

Τι είναι το φυσικό προζύμι και η μαγιά

Ιστορία

 

Στην εγκυκλοπαίδεια της μικροβιολογίας των τροφίμων , ο Michael Gaenzle γράφει:

«Η προέλευση της αρτοποιίας είναι τόσο αρχαία, που όλα όσα λένε γι 'αυτά πρέπει να είναι καθαρή εικασία .. 

 

Ο άνθρωπος στην αρχή ξεκίνησε την κατανάλωση άγριων δημητριακών που πρώτα τα έψηνε στη φωτιά. Όταν άρχισε να καλλιεργεί την γη, τα δημητριακά έγιναν η βασική τροφή, κυρίως σε μορφή χυλού. 

 

Η μέθοδος εξελίχθηκε στην Αίγυπτο, όπου υπάρχουν οι πρώτες αποδείξεις ότι ψήνονταν σε φούρνους ζυμάρια, τα οποία όμως δεν ήταν φουσκωμένα, όπως περίπου το σκέτο καλαμποκίσιο ψωμί που φτιάχνεται παραδοσιακά στην Ήπειρο. Η Αίγυπτος ήταν το μέρος όπου λειτούργησαν οι πρώτοι επαγγελματικοί φούρνοι ψωμιού, οι οποίοι ήταν ικανοί να παράγουν τεράστιες, για την εποχή, ποσότητες.

 

Το ψωμί γεννήθηκε την ημέρα που ο άνθρωπος συνειδητοποίησε ότι με το ζυμάρι που έχει υποστεί ζύμωση με φυσικό τρόπο, μπορούσε να διογκώσει τις πίτες, να τους δώσει μια νέα γεύση και υφή.

 

Η πιο κοινώς αποδεκτή θεωρία για την ανακάλυψη του προζυμιού είναι πως ζυμάρι που έμεινε λίγες μέρες σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας (όπως στον πάτο ενός κλειστού πιθαριού) χωρίς να το ψήσουν, διογκώθηκε και έτσι έγινε το πρώτο "φουσκωτό" ψωμί.

 

Στο πρώτο αιώνα μ.Χ., λέγεται ότι τα πρώτα Γαλατικά και Ιβηρικά ψωμιά έγιναν με την ενσωμάτωση του αφρού της μπύρας, δηλαδή τη μαγιά που ανέβαινε στην επιφάνεια του υγρού κατά τη διάρκεια της ζύμωσης της μπύρας.


Η παραγωγή ψωμιού εξελίχθηκε πολύ από τότε, αλλά χρειάστηκε να περάσουν αρκετές χιλιάδες χρόνια όταν το 1857, ο Louis Pasteur απέδειξε ότι η ζύμωση προκαλείται από ζωντανούς οργανισμούς. Ισχυρίζεται ότι ο παράγοντας που ευθύνεται για αυτή τη ζύμωση είναι η μαγιά. Ξεδιαλύνοντας έτσι αυτά τα μυστήρια, ο Παστέρ αποδεικνύει ότι το κύτταρο της μαγιάς μπορεί να ζήσει με ή χωρίς οξυγόνο.Χάρη επίσης στον Παστέρ ανακαλύφθηκε ότι η μαγιά συμβάλλει στη διαμόρφωση των αρωμάτων και των γεύσεων του ψωμιού.

 

Το Φυσικό προζύμι

Γνωστό και ως μάνα, starter ή bread starter, levain, masa madre, lievito madre, lievito naturale ή Sauerteig,

 

Για να μάθουμε περισσότερα το τι είναι το φυσικό προζύμι, πρέπει να καταλάβουμε τι είναι. Με απλά λόγια είναι ένα φυτό. Πιο συγκεκριμένα, ένας μύκητας, μία μονοκύτταρη μορφή ζωής που αφομοιώνει τα σάκχαρα (όπως αυτά που περιέχονται στο άμυλο του αλεύρου) και παράγει αιθανόλη (αλκοόλη) και διοξείδιο του άνθρακα (που προκαλεί την αύξηση του ψωμιού). Η επιστημονική ονομασία είναι Sacchraromyces exiges.

 

Το προζύμι είναι μια συμβιωτική καλλιέργεια μικροοργανισμών που τρέφεται (ή ζυμώνει) κυρίως με άμυλο και νερό. Οι κυριότεροι μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε ένα κλασσικό προζύμι για ψωμί ανήκουν στις εξής οικογένειες


Σακχαρομύκητας - Saccharomyces
Οξυγαλακτικά βακτήρια - Lactic acid bacteria
Βακτήρια οξικού οξέος - Acetic acid bacteria

 

Σε έναν υγιές φυσικό προζύμι, οι σακχαρομύκητες  και οι γαλακτοβακίλλοι ευδοκιμούν σε μια αρμονική συμβιωτική σχέση. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανταγωνίζονται για το ίδιο φαγητό και ότι οι σακχαρομύκητες μπορούν να συμβάλουν στη διατροφή των γαλακτοβακίλλων. Με τη σειρά τους, τα γαλακτοβακίλλια παράγουν ένα όξινο περιβάλλον που μπορούν να επιβιώσουν μεν οι σακχαρομύκητες αλλά είναι αφιλόξενο σε άλλους οργανισμούς. Έτσι, τα οξέα στην καλλιέργεια δρουν ως ένα είδος "αντιβιοτικού",παρέχοντας ένα προστατευτικό περιβάλλον για τη ζύμη.

 

O σακχαρομύκητας είναι κυρίως υπεύθυνος για την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) του αερίου που διογκώνει το ψωμί, αιθανόλης (αλκοόλ), και τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των αντίστοιχων οξέων, που δίνουν την χαρακτηριστική όξινη γεύση. Κατά την ζύμωση δηλαδή, οι μικροοργανισμοί - το προζύμι - "τρώνε" τα συστατικά του αλευριού και παράγουν σαν βασικά προϊόντα της ζύμωσης CO2 και διάφορα οξέα. Υπάρχουν και άλλοι μικροοργανισμοί σε μικρότερους πληθυσμούς στο προζύμι, αλλά οι κυρίαρχοι και αυτοί που μας ενδιαφέρουν λόγω προϊόντων και υποπροϊόντων της ζύμωσης τους, είναι οι παραπάνω.

 

pH Προζυμιού: Το pH ξεκινά από 5,0 έως 5,5 και καταλήγει σε 4,0 - 4,5, με υψηλότερα ποσοστά αλεύρου να δίνουν γενικά υψηλότερες τιμές. Το pH είναι σημαντικό διότι επηρεάζει πολλές από τις βιολογικές και χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη ζύμη. Χαμηλότερα επίπεδα pH προκαλούν μείωση της διαλυτότητας του διοξειδίου του άνθρακα και αύξηση της αποτελεσματικότητας των συντηρητικών, όπως το προπιονικό ασβέστιο. Το βέλτιστο pH είναι 4,2 για τη γλουτένη και μεταξύ 4 και 6 για τη δραστηριότητα της μαγιάς.

 

Διορθωτικά μέτρα βελτίωσης του προζυμιού Όταν δουλεύουμε με προζύμι πρέπει να ελέγχουμε πάντα την ποιότητά του προσέχοντας το επίπεδο οξύτητας με το pΗμετρο και την κατάσταση της ωρίμανσης. Αλλά και η θερμοκρασία είναι μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος, καθώς πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 25°C και 30°C. Η διατήρηση της θερμοκρασίας σε αυτά τα επίπεδα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, όχι μόνο στο σωστό βαθμό οξύτητας του τελικού προϊόντος, αλλά και στη διατήρηση της ακριβούς ισορροπίας μεταξύ των δύο οξυτήτων που παράγονται στη φυσική μαγιά (σ.σ. οξικής και γαλακτικής).

 

Γιατί προτιμάμε το φυσικό προζύμι:

Τι είναι το φυσικό προζύμι και η μαγιά

Tο κοκτέιλ μικροοργανισμών είναι που δίνει τον έντονο χαρακτήρα στο ψωμί που φτιάχνεται με προζύμι: ιδιαίτερη, κάπως όξινη γεύση, έντονη μυρωδιά, πληθωρική εμφάνιση και αυτό το τόσο χαρακτηριστικό, ηδονικό ήχο, που κάνει η κόρα του προζυμένιου ψωμιού όταν σπάει.

 

Η ζύμωση με μαγιά είναι μια διαδικασία επαναλαμβανόμενη, προβλέψιμη, όπως και το ψωμί που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία. Για αυτό ακριβώς, η ζύμωση με μαγιά χρησιμοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή ψωμιού. Το ζύμωμα με προζύμι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάθε ζύμωμα είναι διαφορετικό, με τον καιρό, τη θερμοκρασία, την υγρασία να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Όταν ζυμώνεις με προζύμι, τα πάντα παίζουν το ρόλο τους, αλλά αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι αγάπη και φροντίδα για το ψωμί.

 

Μία διατροφή πλούσια σε προβιοτικά & πρεβιοτικά ρυθμίζει την καλή λειτουργία του εντέρου και συμβάλλει στην αποφυγή ερεθισμών και  ιογενών και φλεγμονωδών καταστάσεων, κυρίως σε παιδιά μικρής ηλικίας. Oι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα αποτελέσματά του δείχνουν, ότι επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού.


H ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου (ο οποίος είναι πλούσιος σε μικροοργανισμούς) διαταράσσεται κατά τις περιόδους λήψης αντιβίωσης, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να παθαίνουν κολπικές λοιμώξεις. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση προβιοτικών επαναφέρει την ισορροπία στον κόλπο και επομένως προφυλάσσει από κολπίτιδες, μυκητιάσεις και άλλα γυναικολογικά προβλήματα.

Τι είναι το φυσικό προζύμι και η μαγιά

 Η ύπαρξη πρωτεολυτικών ενζύμων που εκκρίνουν τα βακτήρια του προζυμιού, υδρολύεται ένα μεγάλο μέρος της γλουτένης που περιέχεται στο ψωμί, με αποτέλεσμα το ψωμί να γίνεται εύπεπτο και να  μπορεί να καταναλώνεται πιο εύκολα από τους περισσότερους ανθρώπους με δυσανεξία στην γλουτένη (κοιλιοκάκη). Η παρασκευή του είναι πιο χρονοβόρα (μούσκεμα, έκπλυση, κ.λπ.), και αυτή η μεγαλύτερη προετοιμασία σε χρόνο έχει ως αποτέλεσμα η πρωτεΐνη γλουτένη να διασπαστεί σε αμινοξέα. Και πάλι, αυτό μεταφράζεται σε ευκολότερη πέψη, μερικές φορές ακόμη και για εκείνους που είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη.


Η απορρόφηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, είναι πολύ μεγαλύτερη με αποτέλεσμα η βιοδιαθεσιμότητα των ανόργανων στοιχείων είναι υψηλότερη στο ψωμί με φυσικό προζύμι. Αυτό συμβαίνει λόγω της διάσπασης του φυτικού οξέως (phytic acid) από τα ένζυμα φυτάσες (phytase) που παράγονται κατά την ζύμωση του ζυμαριού. Το φυτικό οξύ περιέχεται κυρίως στον φλοιό των δημητριακών, συναντάται δηλαδή σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στα αλεύρια ολικής άλεσης, το οποίο μέσω της ικανότητάς του να δημιουργεί σύμπλοκα με ανόργανα στοιχεία, εμποδίζει τον ανθρώπινο οργανισμό να τα απορροφήσει.


Το Οξικό οξύ, το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη μούχλας, παράγεται στην κατασκευή του βιολογικού φυσικού προζυμιού. Έτσι, λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό, αποτρέποντας την ανάπτυξη ανεπιθύμητων οργανισμών. 


Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος παράγουν ευεργετικές ενώσεις όπως αντιοξειδωτικά, τον καρκίνο-προληπτικό πεπτίδιο λουνασίνη και αντι-αλλεργιογόνες ουσίες, μερικές από τις οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία των αυτοάνοσων νόσων.


Στο φυσικό προζύμι μπορείτε να βρείτε τις βιταμίνες Β1-Β6, Β12, φολικό οξύ, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Ε, σελήνιο, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και κάλιο (μερικά βέβαια από αυτά σε αρκετά μικρές ποσότητες). Εκτός από τη μοναδική ισορροπία πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων. 

 

Τα οξέα που παράγονται στη ζύμωση με προζύμι διατηρούν τον γλυκαιμικό δείκτη σε χαμηλά επίπεδα για πολλές ώρες μετά την κατανάλωση κατά πάσα πιθανότητα επειδή καθυστερεί η γαστρική κένωση και αναστέλλονται τα αμυλολυτικά ένζυμα. Αντίθετα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται απότομα με την κατανάλωση ψωμιού ή άλλων αμυλωδών. 

 

Η μαγιά αρτοποιίας

Τι είναι το φυσικό προζύμι και η μαγιά

Η μαγιά είναι ένα μόνο είδος μικροοργανισμού, ένας σακχαρομύκητας. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ονομασία του είδους της μαγιάς είναι Saccharomyces cerevisiae. Saccharo από τη ζάχαρη και Myces από το μύκητα. Η λέξη cerevisiae που χαρακτηρίζει το γένος της μαγιάς προέρχεται από τη γαλατική ονομασία cervoise, που σημαίνει μπύρα.

 

Είναι ακριβώς ο ίδιος μικροοργανισμός που χρησιμοποιείται και στην παραγωγή των περισσοτέρων ειδών μπύρας. Η μαγιά που έμενε μετά την ζύμωση της μπύρας δινόταν σε φούρνους που ήταν κοντά στο ζυθοποιείο για να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ψωμιού. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρχικά διαδόθηκε.

 

Η μαγιά αυτή παράγεται ύστερα από αερόβια ζύμωση αρχικής καλλιέργειας μυκήτων σε βιοαντιδραστήρες. Η πρώτη ύλη για την παρασκευή ψωμιού είναι το αλεύρι, που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες άμυλο. Στους κόκκους του σιταριού περιέχονται ένζυμα, τα οποία διασπούν το άμυλο σε μαλτόζη και γλυκόζη. Στη συνέχεια, προστίθενται μύκητες (μαγιά), που διασπούν αναερόβια τη γλυκόζη σε αιθανόλη και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Το παραγόμενο διοξείδιο έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση της ζύμης. Η αιθανόλη που παράγεται κατά την αλκοολική ζύμωση εξατμίζεται κατά το ψήσιμο του ψωμιού. 

 

Η μαγιά είναι ένας μονοκύτταρος μικροσκοπικός μύκητας που οι επιστήμονες ονομάζουν «μικροοργανισμό». Αυτό το κύτταρο έχει το σχήμα ενός αυγού και είναι ορατό μόνο με μικροσκόπιο αφού το μέγεθός του δεν υπερβαίνει τα 6 έως 8 χιλιοστά του χιλιοστού.Η μαγιά καλύπτεται από ένα κυτταρικό τοίχωμα που περιβάλλει την κυτταρική του μεμβράνη. Αυτό το τοίχωμα προστατεύει τη μαγιά από εξωτερικές επιθέσεις και αποτελείται από:

 

• ένα εξωτερικό στρώμα μαννοπρωτεϊνών, που συνυπάρχουν με γλυκάνες

• μία εσωτερική επίστρωση από γλυκάνες που συνυπάρχουν με χιτίνη

• μια κυτταροπλασματική μεμβράνη πλούσια σε σύμπλεγμα πρωτεϊνών

Τι είναι το φυσικό προζύμι και η μαγιά

Η αυτόλυση των κυττάρων, μια διαδικασία μετασχηματισμού που έχει ως στόχο να τα συγκεντρώσει με διάφορες μεθόδους, οδηγεί στην παραγωγή των εκχυλισμάτων μαγιάς ταυτόχρονα πλούσιων σε γλουταμάτες, γλυκάνες, νουκλεοτίδια και βιταμίνες της ομάδας Β.

 

Οι οργανισμοί προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ενέργεια, διασπούν μόρια της τροφή τους, όπως οι υδατάνθρακες, τα λιπίδια κ.α. Με μια σειρά βιοχημικών αντιδράσεων, τα μόρια των υδατανθράκων διασπώνται, και κατά τη διάσπαση τους με τη βοήθεια του οξυγόνου, παράγεται σταδιακά ενέργεια, CO2 και νερό. Η διαδικασία αυτή αποτελεί την κυτταρική αναπνοή.

 

Αερόβια φάση:

 

Οι ζύμες (μαγιά) είναι μονοκύτταροι μύκητες. Όπως και οι υπόλοιποι ευκαρυωτικοί οργανισμοί διαθέτουν μιτοχόνδρια, και όταν υπάρχει διαθεσιμότητα οξυγόνου, οξειδώνουν πλήρως τη γλυκόζη προς CΟ2 και νερό. Η παραγωγή CO2 γίνεται αντιληπτή με την παραγωγή φυσαλίδων.

Κατά την αερόβια φάση η μαγιά ζυμώνει άμεσα τα σάκχαρα που έχουν αφομοιωθεί από την ίδια και που βρίσκονται με φυσικό τρόπο στο αλεύρι (περίπου 1,5% του βάρους του). Σε αερόβιες συνθήκες (παρουσία αέρα), οι μαγιές αναπνέουν και πολλαπλασιάζονται σε αφθονία, χωρίς τη δημιουργία αλκοόλ.Τα σάκχαρα με την οποία τρέφονται μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα και σε νερό.

 

Αυτό το φαινόμενο συνοδεύεται από σημαντική απελευθέρωση ενέργειας που τους επιτρέπει να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται. Όταν τα δύο κύτταρα έχουν το ίδιο μέγεθος, χωρίζονται και ακολουθεί η διαίρεση των κυττάρων.

 

Η μεταβολική αυτή διαδικασία είναι αυτή της αναπνοής και τη χρησιμοποιούν τα εργοστάσια παραγωγής μαγιάς για να πολλαπλασιαστούν τα κύταρρα.

 

ΖΑΧΑΡΗ+ ΟΞΥΓΟΝΟ --> ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ + ΝΕΡΟ + ΣΗΜAΝΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 

 

Αναερόβια φάση:

 

Όταν τα επίπεδα του οξυγόνου είναι χαμηλά ή η συγκέντρωση των μορίων των υδατανθράκων είναι υψηλή, τότε η διάσπαση γίνεται χωρίς τη βοήθεια του οξυγόνου και παράγεται αιθανόλη, διοξείδιο του άνθρακα και μικρότερα ποσά ενέργειας (αναερόβια αναπνοή). Οι ζύμες είναι λοιπόν δυνητικά αναερόβιες. 


Κατά την αναερόβια αναπνοή (αλκοολική ζύμωση), οι ζύμες συνεχίζουν να ζυμώνουν μέχρις ότου η ίδια η αλκοόλη που παράγουν τις δηλητηριάζει. Αυτό συμβαίνει όταν η συγκέντρωση της αλκοόλης φθάσει περίπου στο 13%. Υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλης είναι δυνατόν να ληφθεί από επιλεγμένα στελέχη ζύμης.

 

Η αναερόβια αντιστοιχεί στη ζύμωση ενός σακχάρου του αλεύρου που ονομάζεται μαλτόζη. Η μαλτόζη προέρχεται από τη δράση ορισμένων ενζύμων, των αμυλασών, επί του αμύλου του αλεύρου που καταστράφηκε κατά την άλεση του σιταριού.

 

Στην αναερόβια διαδικασία (απουσία αέρα) τα ζάχαρα σε μεγάλο βαθμό μετατρέπονται σε αλκοόλ σε βάρος της ενέργειας που απελευθερώνεται. Αυτή είναι η περίπτωση της αρτοποιίας. Η μαγιά δεν βρίσκει πια οξυγόνο. Η μαγιά που υπάρχει στο αλεύρι μετατρέπεται σε αλκοόλη (εξατμίζεται κατά το μαγείρεμα) και σε διοξείδιο του άνθρακα , μάρτυρες της μεταβολικής διαδικασίας της ζύμωσης. Στο αρτοποιείο, το φούσκωμα του ζυμαριού προκύπτει από αυτή την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Εκεί πάλι, απελευθερώνεται ενέργεια, σε μικρή ποσότητα, αλλά αρκετή για να ζήσει (η μαγιά) αλλά όχι να πολλαπλασιαστεί.

 

ΖΑΧΑΡΗ--> ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ + ΑΛΚΟΟΛ + ΑΔΥΝΑΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

Όταν το ζυμάρι περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, σακχαρόζη ή γλυκόζη, αυτό ζυμώνεται απ’ ευθείας πριν τη μαλτόζη. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα προϊόν όπως το μπριός είναι ουσιαστικά η σακχαρόζη που καταναλώνεται από τη μαγιά. Το άλλο μέρος που δεν καταναλώνεται συμβάλλει στη γλυκιά γεύση του προϊόντος.Η δράση της αμυλάσης του αλεύρου συμπληρώνεται από εκείνη ενός άλλου ενζύμου της μαγιάς, τη μαλτάση, η οποία με τη σειρά της κόβει τη μαλτόζη για να δώσει το πιο απλό σάκχαρο, τη γλυκόζη. Η τελευταία μετατρέπεται από τη μαγιά σε διοξείδιο του άνθρακα (που δίνει τον όγκο στο ψωμί και την κυψελώδη όψη στην ψίχα) και σε οινόπνευμα (εξατμίζεται κατά το ψήσιμο). Η μαγιά παράγει επίσης αρωματικά σύνθετα που συμβάλλουν στο άρωμα και στη γεύση του ψωμιού.


Αυτή είναι η μαγιά που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού. Πράγματι, έχει την ιδιότητα να μετατρέπει τα σάκχαρα που βρίσκονται εκ φύσεως παρόντα στο αλεύρι σε οινόπνευμα (εξατμίζεται κατά το ψήσιμο) και σε διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το τελευταίο είναι που δίνει τον όγκο στο ψωμί.

 

Πηγές:

Μαγιά

Προζύμι

Το προζύμι και τα μυστικά του
What is sourdough

Sourdough

Φυσικό προζύμι - Οφέλη και πλεονεκτήματα
Αλεξανδρή, Ε. (2000). Βιολογία. Σταμούλης, Αθήνα.

Αλεπόρου, Β., Αργυροκαστρίτης, Α., Κομητοπούλου, Α. & Πιαλόγλου, Π. (2012). Βιολογία Θετικής 

Bernstein P(2011) “Is Yeast Alive?”, University of Pennsylvania Biology Department1

Καραγκούνη, Α. (1999). Μικροβιολογία. Σταμούλης, Αθήνα.

Καψάλης, Α., Μπουρμπουχάκης, Ι., Περάκη, Β. & Σαλαμαστράκης, Σ. (2007). Βιολογία Β Λυκείου. Βιβλίο 

Ψωμί και ζύμες - Καραγιάννης Γιώργος (2016) - ISBN: 9786185049423 - Εκδότης: Ψύχαλος

 

   

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Σαπουνοχαλβας

Υλικά 
3 ποτήρια νερό, 
2 ποτήρια ζάχαρη, 
1 ποτήρι νισεστέ, 
1 κουπα βούτυρο, 
1 βανιλια 
1 μεγάλη κούπα  αμύγδαλα
Εκτέλεση 
Λιώνω το βούτυρο και καβουρντίζω τα αμύγδαλα. Παράλληλα βάζουμε στον κάδο του μίξερ να ανακατεύονται το νερό, η ζάχαρη, ο νισεστές και η βανίλια. Μόλις πάρουν χρώμα τα αμύγδαλα, ρίχνω με προσοχή το μίγμα νερού-ζάχαρης-νισεστέ-βανίλιας και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα κατά προτίμηση πρός την ίδια φορά (κατά τους δείκτες του ρολογιού). Το μείγμα πήζει σχεδόν αμέσως, αλλά στην ουσία είναι άψητο. Κατά διαστήματα «ξερνάει» βούτυρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας σε κάθε ανακάτεμα. Περίπου 10 με 15 λεπτά αυτή η διαδικασία με το μάτι της κουζίνας επαναλαμβανω στο 2 - 3 είναι αρκετά.Αδειαζουμε το μίγμα στη φόρμα του κέικ, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμαρουμε αναποδογυριζωντας τη φόρμα σε ένα πιάτο - πιατέλα. 

Γενικά γιά τους χαλβάδες (σαπούν & σιμιγδαλένιο) σπορέλαιο, μαργαρίνη ή ελαιόλαδο δεν ενδείκνυνται. Η προέλευση των χαλβάδων αυτών είναι η Κωνσταντινούπολη και παραδοσιακά γίνονται με αγνό βούτυρο παραδοσιακά κατσικίσιο. 

ΜΟΣΧΑΡΆΚΙ ΤΑΣ ΚΕΜΠΆΠ

600 γρ μοσχάρι σπαλα σε κομματάκια 
1 κ.σ φυτινη 
Λίγο ελαιόλαδο 
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
1 κοτσανι σελερι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας 
1 κ.σ πελτε τομάτας 
1 ποτήρι κρασί κόκκινο ημίγλυκο 
4 σπόρους μπαχαρι
2-3 γαρύφαλλα 
1ξυλο κανέλα 
Αλάτι 
Πιπέρι 
2 κ.σ αλεύρι 
Εκτέλεση 
.Αλευρωνω ελαφρά το κρεας, το σωταρω σε λιγο λαδι και μια κουταλια φυτινη... προσθετω το κρεμμύδι ,το σελερι και το σκορδο και σοτάρω μέχρι να γυαλισουν. Σβηνω με το κρασι, προσθέτω  τα μπαχαρικα και αφήνω να βγάλουν τα αρωματα τους και να εξατμιστεί το κρασί.Τελος προσθέτω τον πελτε και ανακατευω να 'καεί :ο πελτες να τον πάρει το κρέας. προσθέτω και το χυμό ντομάτας, λίγο νερό, αλατι πιπερι και σιγοβραζω το φαγητο.μεχρι να είναι έτοιμο και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με πατατουλες τηγανιτες, πουρέ πατάτας ρυζι,  μακαρόνια, ότι σας αρέσει. 

Λουκουμαδες με ζάχαρη Παραλιας

Λουκουμαδες με ζάχαρη Παραλιας!!!

Υλικα:

600γρ αλευρι
260γρ γαλα
11 γρ ξηρη μαγια
8γρ αλατι
70γρ ζαχαρη
100 βουτυρο
2 βανιλινες
2 αυγα
1 κιλο ζαχαρη για πασπαλισμα

Εκτελεση: 
Σ ενα μπολ ριχνουμε το αλευρι,τις βανιλιες,τη μαγια,τη ζαχαρη,το αλατι,τα αυγα ,το γαλα και το βουτυρο!Χτυπαμε για 10 λεπτα στο μιξερ κι επειτα ανεβαζουμε την ταχυτητα και χτυπαμε για αλλα 20 λεπτα! Η ζυμη μας γινεται μαστιχωτη,επειτα ριχνουμε λιγο αλεύρι στον παγκο και δουλεύουμε απαλά τη ζυμη ετσι ωστε να.μην κολλάει στα χερια αλλα να ειναι μαλακιά Σ ενα μπολ ριχνουμε λιγο λαδι και βαζουμε μεσα τη ζυμη ,σκεπαζουμε με μεμβρανη!Αφηνουμε να ξεκουραστει για μια ωρα. Ριχνουμε λιγο αλευρακι στον.παγκο και ανοιγουμε σε λεπτο φυλλο!κόβουμε με ένα τσερκι  στο σχημα του λουκουμα, και την εσωτερικη τρυπουλα μ ενα σφηνοποτηρο. τοποθετουμε το καθε λουκουμα σ ενα χαρτι λαδοκολλας(κοβουμε λαδοκολλα οσο το μεγεθος του  λουκουμα) ,σκεπαζουμε με μεμβρανη και αφηνουμε αλλα 60 λεπτα να ξεκουραστεί. Βαζουμε 1 λιτρο ηλιελαιο μεσα σε ενα βαθυ κατσαρολακι ,μολις καψει το λαδακι ριχνουμε τους λουκουμαδες μαζι με τη λαδοκολλα ωστε να μη χαλαει το σχημα και τη βγαζουμε αμεσως!!!τηγανιζουμε σε μετρια θερμοκρασια ωσπου να ροδισουν!επειτα πασπαλιζουμε με ζαχαρη ή με οτι αλλο θελουμε

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Μαρμελάδα Cheesecake

Υλικά:Βάση :
1 μεγάλο κουτί digestive, 
170gr βούτυρο λιωμένο 
Κρέμα 
300γρ τυρί κρέμα 
1 ζαχαρούχο γάλα 
1 κρέμα γάλακτος (200γρ) 
 λίγη άχνη ζάχαρη 2-3 κ.σ για την σαντιγί. 
3 λεμόνια το χυμό τους για να πήξει η κρέμα και για τη γευση 
2 κ.σ  γιαούρτι
Μερμελαδα  επιλογή σας.π.χ.φραουλα.πορτοκαλι,κεράσι, βύσσινο κ.λπ
Εκτέλεση 
Θρυμάτιζουμε τα μπισκότα, λιωνουμε το βούτυρο ανακατεύουμε και στρώνουμε στη φόρμα.. 
Χτυπαμε στο μίξερ το τυρί κρέμα, να αφρατεψει, σιγα σιγα προσθέτουμε και το ζαχαρούχο γάλα, το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού. 
Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη στην κρεμα και χτυπάμε σε σφιχτή σαντιγί. 
Με τη μαριζ ενσωματώνουμε απαλά τις δύο κρέμες,και απλώνουμε πάνω στο μπισκότο. Τέλος προσθέτουμε και τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες και σερβίρουμε.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

ΠΕΙΝΙΡΛΙ

ΥΛΙΚΑ 
100γρ νερο χλιαρο,
100γρ γαλα εβαπορε, 
1φακελακι μαγια,
 μια πρέζα ζαχαρη
μισο κ.τ.γλυκου αλατι και μισό μελι,
2,5κουπες αλευρι,
4κ.τ.σουπας ελαιολαδο.
Εκτέλεση 
Ζυμώνουμε τα υλικά και κάνουμε σφιχτή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. 
Αφήνουμε 30 λεπτα  να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι στον πάγκ κοβουμε τη ζύμη σε μπαλακια και 
διαμορφωνουμε βαρκούλες πεινιρλι Αλείφουμε με πινέλο και βούτυρο γεμίζουμε με ότι θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Για την γεμιση :ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΆΤΑ, ΤΥΡΊ-ΓΑΛΟΠΟΎΛΑ, ΠΙΠΕΡΙΑ-ΤΥΡΙ-ΜΠΕΙΚΟΝ, ΑΥΓΑ, Κ. Λ. Π.

ΕΚΜΕΚ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ 
  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μισό φακελάκι ξηρή μαγιά (4 γρ)
  • 60 γρ ζάχαρη
  • 80 γρ γιαούρτι 2%
  • 1 αυγό
  • Μια πρέζα αλάτι
  • ¼ κουταλάκι γλ μαστίχα κοπανισμένη
  • Μισό κουταλάκι γλ μαχλέπι
  • Μισό κουταλάκι γλ κάρδαμο 
  • 60 γρ βούτυρο φρέσκο λιωμένο

για το σιρόπι

  • 500 γρ νερό
  • 700 γρ ζάχαρη
  • Χυμός από μισό λεμόνι

Κοπανάμε τη μαστίχα μαζί με το αλάτι, να γίνει σκόνη. Σε 4-5 κουταλιές χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά  και προσθέτουμε 4-5 κουταλιές αλεύρι.  
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να κάνει το μίγμα φουσκάλες.

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το αυγό, την μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο το λιωμένο βούτυρο και τέλος το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή  που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα.Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό σημείο για 1 ώρα να φουσκώσει.

 Βουτυρώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου.

Αδειάζουμε μέσα τη ζύμη και με τα χέρια μας την απλώνουμε να καλύψει όλο το ταψί  και να έχει παντού το ίδιο πάχος. Για να σιροπιαστεί σωστά, το γλυκό πρέπει να είναι λεπτό, άρα μην σας φανεί μεγάλο το ταψί σε σχέση με την ποσότητα της ζύμης!

 Την αφήνουμε για 1 ώρα ακόμα σε ζεστό μέρος,μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 στον αέρα και ψήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 120  και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να στεγνώσει η ζύμη.

 Την αποσύρουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5-6 λεπτά. Κάνουμε μικρές τρυπούλες στην επιφάνεια του εκμέκ  και το περιχύνουμε πολύ προσεκτικά με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι τελείως.

Το σερβίρουμε με παγωτό ή με σαντιγύ! Για θεϊκή απόλαυση βρείτε, ή φτιάξτε,ένα πολύ καλό παγωτό καϊμάκι!

ΑΡΩΜΑΤΙΚΉ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

Ζεστή γαλατόπιτα με κανέλα 
Υλικά 
1 φυλλο σφολιατας
1 λίτρο γάλα φρέσκο 
1φλιτζανι τσαγιου σιμιγδάλι ψιλό 
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη 
2 αυγά 
2 κ.σ βούτυρο 
2βανιλιες 
Κανέλα για πασπαλισμα. 
Ξύσμα λεμονιού η πορτοκάλιου 
Εκτέλεση 
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε όλα τα υπολοιπα υλικά μαζί και ανακατεύουμε με σύρμα συνεχώς μέχρι να πήξει όχι πολύ σφιχτή η κρέμα. 
Βουτυρωνουμε ταψί στρώνουμε φύλλο από κάτω και αφήνουμε λίγο να προεξέχει γύρω γύρω στο ταψί (κάτι σαν την τάρτα δηλαδή) πασπαλίζουμε το φύλλο με λίγο κανέλα και λίγο ζάχαρη και απλώνουμε στο ταψί και την κρέμα. μετά την κρέμα, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η πίτα μας, όταν κρυώσει πασπαλίζουμε κανέλα και αχνη αν θέλουμε.

Τούρτα με μερεντα

Υλικά για το παντεσπάνι :
5 αυγά,
 μισή κούπα ζάχαρη, 
3 μεγάλες κουταλιές μερεντα, 
1 σφηνάκι κονιάκ, 
1 βανίλια
 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
3 κ.σ.κακάο.
Εκτέλεση για παντεσπάνι :
 Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. προσθέτω το κονάκ τη βανίλια μετά από 1 λεπτό τη μερεντα τέλος το αλεύρι λίγο λίγο ανακατεύοντας με μια μαριζ. Το βάζω σε  ταψί με λαδόκολλα, στους180 βαθμους για 25 λεπτά περίπου. Το αφήνω να κρυώσει καλά και το κόβω στη μέση. 
Συναρμολόγηση :
Σε μισό ποτήρι γάλα χλιαρό βάζουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει. Με αυτό το (σιρόπι) γάλα ραντίζουμε το παντεσπάνι. Για την σαντιγί :
500 γρ φυτική, κρέμα για σαντιγί 
4 κ.σ.μερεντα.
Χτυπαμε την κρέμα σε σφιχτή σαντιγί και λίγο πριν να είναι έτοιμη προσθέτουμε και τη μερεντα. 
Απλώνουμε τη μισή κρέμα στο ένα παντεσπάνι και την υπόλοιπη από πάνω και με την σπάτουλα στρώνουμε ομοιόμορφα πάνω και γύρω γύρω. Ετοιμαζουμε και το γλάσο :
 Για το γλασο λιώνουμε 150 γρ. κουβερτούρα μαύρη, 100 γρ λευκή, 2 κουταλιές γάλα, και 1 κουταλιά βούτυρο. Για στόλισμα.  Γαρνίρισμα σαντιγί με το κορνε, μπισκότα, τριμμένη κουβερτούρα ,φρεσκα φρούτα, φράουλες κ.λπ. 

Γαλακτομπούρεκο εύκολο

ΥΛΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ 
500 γρ φύλλο κρούστας 
1500 ml γάλα φρέσκο
11/2 φλ του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό 
4 αυγά 
2 βανιλιες
200 γρ βούτυρο σγελαδος 
1 1/2 φλ του τσαγιού ζάχαρη 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
ΣΙΡΟΠΙ 
2 φλ του τσαγιού νερό 
1 1/2 φλ του τσαγιού ζάχαρη 
1 ξύλο κανέλας 
1 κ της σούπας μέλι 
Φλούδα από πορτοκάλι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί μαζί με την ζάχαρη ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη. Όταν αρχίσει να ζεστενετε το γάλα, 
 Προσθέτουμε σιγα σιγα και το σιμιγδάλι και ανακατεύω συνεχώς. Προσθέτουμε τις βανιλιες και το ξύσμα και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίζει να πήζει η κρέμα το αποσύρουμε από την φωτιά. Έχουμε χτυπήσει τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στην κρέμα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε να μη μας ψηθεί το αυγό. Τέλος προσθέτουμε και το βουτηρο. 
Σε ένα βουτηρωμενο  ταψί ή πυρέξ στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτηρωμενα ένα ένα  και απλώνουμε πάνω την κρέμα..Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα βουτηρωμενα γυρίζουμε τις άκρες των φύλων προς τα μέσα ραντίζουμε από πάνω με λίγο λιωμένο βούτυρο. 
Χαράζουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς  αέρα  για 30 με 40 λεπτά 
Αμέσως το σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να τραβήξει καλά  το σιρόπι μέσα στα φύλλα. 

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

χαλβάς σιμιγδάλενιος(η κλασική συνταγή 1,2,3,4,)

Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο χαλβά ξηρούς καρπούς σταφίδες η ψιλοκομμένα αποξηραμενα φρούτα. 
Χαλβά σιμιγδαλένιο: 
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό 
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
2 ξυλάκια κανέλα και μερικές φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού
Εκτέλεση 

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς σχεδόν 8 με 10 λεπτάκια με μια ξύλινη κουτάλα. Δεν σταμάταμε να ανακατεύουμε για να μην καεί. Θέλουμε να καβουρδιστει και να πάρει ξανθό χρώμα όχι να καεί 
Παράλληλα, έχουμε βράσει για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες και τις φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε σιρόπι αλλά να λιώσει η ζάχαρη. 
Καθώς έχουμε τραβήξει από τη φωτιά το μείγμα σιμιγδαλιου προσθέτουμε το σιρόπι που μόλις έχουμε φτιάξει με πολύ προσοχή σιγα σιγα γιατί φουσκωνει το σιμιγδάλι να μην μας καψει. (το οποίο πρέπει να είναι καυτό).Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για 2 με 3 λεπτά ακόμη μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ο χαλβάς.
Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τον αδειάζουμε στην κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα.
Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεφορμαριστεί χωρίς πρόβλημα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια και πασπαλίζουμε με κανέλα. Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει.

ΓΊΔΑ ΒΡΑΣΤΉ ΣΟΎΠΑ



Γίδα βραστή σούπα




Υλικά
1 κιλό κρέας από γίδα κομμενο μεριδες
2 μεγαλα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
1/2 ματσάκι σέλινο
1 ωριμη ντοματα κομμενη κυβακια
1κ.σ ανηθο ψιλοκομμενο
11κ.σ.μαιδανο ψιλοκομμενο
λιγο ελαιολαδο
1\2  κουταλιά της σούπας αλάτι
πιπέρι μαυρο
χυμός από δύο λεμόνια


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε πολύ καλά τη γίδα, την κόβουμε σε κομμάτια και τη βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να βράσει.
Βραζουμε για περίπου 40 λεπτά, ξαφρίζοντας.
Κατόπιν, βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το πλένουμε κάτω από τη βρύση.
Πλένουμε και την κατσαρόλα και την γεμίζουμε με φρέσκο νερό.
Ξαναβάζουμε το πλυμένο κρέας μέσα στην κατσαρόλα με το νερό να το σκεπάζει,μαζι με τα κρεμμυδια  τη ντοματα και το λαδι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 2 ώρες περίπου μεχρι να μαλακωσει.
Ρίχνουμε τότε τα υπολοιπα υλικα στην κατσαρολα εκτος το λεμονι και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να γίνουν και να μαλακωσει το κρεας..


Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από την φωτιά, προσθέτουμε και τον χυμό των λεμονιών.

Σε βαθύ πιάτο βάζουμε ένα κομμάτι κρέας, γεμίζουμε με ζουμί και λαχανικά, και προσθέτουμε εαν θελουμε και άλλο λεμόνι και πιπέρι .

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

ΜΠΡΙΟΣ συνταγή αρτοποιειου

Υλικά 
2 κιλά αλεύρι μαλακό 55% 
40γρ αλάτι 
200γρ ζάχαρη 
100γρ βούτυρο η μαργαρίνη 
200γρ αυγά (4 μέτρια περίπου) 
800γρ νερό η γάλα 
100γρ μαγιά  
Το βούτυρο μαλακό σε κομμάτια και το προσθέτουμε στα τελευταία 5 με 6 λεπτά που θα το βάλουμε το μιξερ στην γρήγορη ταχύτητα..
Εκτέλεση 
Ξεκινάμε χαμηλή ταχύτητα το νερό, ή γάλα, (επιλεγετε) μαγιά, ζάχαρη σιγα σιγα το αλεύρι και τα αυγά ένα κάθε φορά αλάτι Αφού έγινε η ζύμη ανεβάζουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους αφήνουμε λίγο να ανέβει η ζύμη, και κοβουμε κομμάτια 80γρ και πλάθουμε στρογγυλά Ψωμάκια. 
Απλώνουμε σε λαδόκολλα στο ταψί, και 
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς αφού το περάσουμε με πινέλο λίγο αυγό η αυγό με λίγο νερό για 12 με 15 λεπτά περίπου..

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Γλυκό του κουταλιού κεράσι






Yλικα 
Ένα κιλό κεράσια 
1,100 ζάχαρη 
δύο βανιλιες  κ μισό κουταλάκι ξινό ένα ποτήρι νερό 
Διαδικασία 
καθαρίζουμε τα κεράσια βγάζουμε τα κουκούτσια. Σε ένα σκεύος πυρέξ απλώνουμε μια στρώση κεράσια τα σκέπαζουμε με ζάχαρη και ξανά άλλη στρώση, εναλλάξ τα βάζουμε στο ψυγείο όλο το βραδυ για να βγάλει τα ζουμιά του την άλλη μέρα προσθέτουμε και το ποτήρι με το νερό κ βράζουμε το γλυκό για κανένα δεκάλεπτο και το ξαφρίζουμε Σβήνουμε τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα κ το τελειωνουμε το βράδυ. Ξαναβραζουμε δηλαδή μέχρι να δέσει το σιρόπι. Στο τέλος προσθέτουμε τις βανιλιες κ το ξινό  αποστιρωνουμε τα βάζα και τα γεμίζουμε όσο είναι το γλυκό ζεστό κλείνουμε κ αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέχρι να κρυώσει..

Βυσσινάδα παραδοσιακη

Συνταγή για παραδοσιακή σπιτική βυσσινάδα. 
Υλικά
Βύσσινο 1 κιλό(βγάζουμε τα κουκούτσια) 
Ζαχαρη κούπες όσες και το ζουμί από τα βύσσινα
2 λίτρα νερό 
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να βράζουμε τα βύσσινα με τα 2 λίτρα νερό για περίπου 30 λεπτά.Μετά σουρώνουμε με το σουρωτήρι το οποίο το έχουμε βάλει μέσα σε μια κατσαρόλα με διπλό τούλι. Σφιιγγουμε δυνατά το τούλι να στραγγιξει όλος ο χυμός από τα βυσσινα 

Μετράω με μια κούπα το ζουμί όσες κούπες ζουμί τόσες κούπες ζάχαρη θα προσθέσουμε. Τέλος βάζουμε τη κατσαρόλα  στη φωτιά και βράζουμε  για 45 λεπτά περίπου να γίνει σαν σιρόπι. Πριν το σβήσουμε, ρίχνουμε το χυμό από μισό λεμόνι και 2 βανίλιες. Δεν  βάζουμε το καπάκι επάνω στη κατσαρόλα  όταν είναι ζεστό γιατί με τους υδρατμούς, μπορεί να μουχλιάσει. Βάζουμε μια πετσέτα κουζίνας πάνω στην κατσαρόλα ώσπου να κρυώσει. Όταν κρυώσει το αποθηκεύουμε  σε μπουκάλια γυάλινα και το συντηρούμε στο ψυγείο.

Όταν θέλουμε να σερβίρουμε το αραιώνουμε μετά με νερό ή με ανθρακούχο νερό 1 σιρόπι 3 νερό. 

Ζύμη για κρέπες //Κρέπες

Υλικά (για περίπου 8 κρέπες) 
• 2½ φλιτζάνια γάλα 
• 2 φλιτζάνια αλεύρι 
• 2 αυγά 
• 2 κου­ταλιές βού­­τυρο λιωμένο (και λίγο για το τηγάνι) 
• 1/2 κουταλάκι αλάτι (για αλμυρές κρέπες) ή 1 κουταλάκι ζάχαρη (για γλυκές κρέπες) 
Εκτέλεση 
1. Βάζετε σε μπολ τα υλικά και το βούτυρο λιωμένο και χτυπάτε με σύρμα μέχρι να γίνουν χυλός. 
2. Αφήνετε το χυλό να «ξεκουραστεί» για 1/2 ώρα περίπου. 
3. Αλείφετε ένα αντικολλητικό μέτριο τηγάνι με πολύ λίγο βούτυρο. Το αφήνετε να ζεσταθεί ελαφρά και ρίχνετε περίπου 3 κουταλιές από το χυλό για κάθε κρέπα. 
4. Κουνάτε το τηγάνι μπρος-πίσω, αριστερά-δεξιά, μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του σκεύους. 
5. Μόλις το μείγμα πήξει και στε­ρεοποιηθεί, το γυρίζετε με μια σπάτουλα από την άλλη πλευρά και ψήνετε για 20 δευτερόλεπτα. 
6. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Προτάσεις για γέμιση :
Αλμυρές :
Γέμιση :1)Μια στρώση κιμά ραγού μαγειρεμένο όπως για μακαρόνια Παστίτσιο κ.λ.π με λίγο τριμμένο τυρί ή μπεσαμέλ. Κάνουμε ρόλο ταψί περιχυνουμε με λίγο κρέμα γάλακτος και στο φούρνο. 
Δεύτερη 2)στρώση με τυρί γκούντα.και ζαμπόν η αλλαντικά. 
3) γέμιση με ρωσική, 4 με τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια που να έχει μυρωδικά βασιλικού , μαϊντανού, κρεμμυδάκι φρέσκο,τοματίνια 
5)με κοτόπουλο μαρούλι ντομάτα και μαγιονεζα 
Βάλτε τη Φαντασία σας ότι υλικό σας αρέσει κάνετε γέμιση και απολαύστε 

ΤΟ ΠΙΟ ΑΦΡΆΤΟ ΡΑΒΑΝΊ

ΤΟ "ΠΙΟ ΑΦΡΆΤΟ ΡΑΒΑΝΙ!!
ΥΛΙΚΑ 6 αυγα 
1 κουπα ζαχαρη 
1 κουπα σιμιγδαλι ψιλο
 1 κουπα αλευρι
 1 βανιλια 
4 κ.σ γάλα 
2 κ.γ μπεικιν ξυσμα 
1 λεμονιου 
ΣΙΡΟΠΙ 
4 κουπες ζαχαρη 
4 κουπες νερο 
1 κ.σ.φρέσκο βουτυρο φλουδα κ χυμος 1 λεμονιου 
1 βανιλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με το σιρόπι μας. Είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει γιατι θα πέσει κρύο σιρόπι σε ζεστό γλυκό. Βάζουμε λοιπόν τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και βράζουμε για 7 λεπτά. Αφού βράσει αποσύρουμε μέχρι να κρυώσει. 
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 πάνω κάτω.
Χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά ν αφρατέψουν πολύ καλά μέχρι να γίνουν μια ωραία αφράτη κρέμα. Προχωράμε με το ξύσμα, την βανίλια, και τα υπόλοιπα υλικά.
Χτυπάμε να ενωθούν καλά και ομοιόμορφα.
Ρίχνουμε στο ταψί και ψήνουμε για 35 λεπτά και 3 λεπτακια μόνο κάτω.
Σιροπιαζουμε ομοιόμορφα με κουτάλα μέχρι να τελειώσει όλο το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυσει και το βάζουμε στο ψυγείο.
Δροσερό γίνεται ακόμα πιο νόστιμο και δένει πολύ ωραία το σιρόπι
Η συνταγή είναι για μεσαίο στρογγυλό ταψί 30εκ. Για μεγαλύτερο ταψί ή τετράγωνο φούρνου εννοείται θα διπλασιασετε την ποσότητα σε γλυκό ΚΑΙ σιρόπι.
Το σιρόπι μπορεί αν δεν έχετε ξανακάνει ραβανι, να σας φανεί πολύ. Μην κάνετε το λάθος να προσθέσετε λιγότερο. Είναι ακριβώς όσο χρειάζεται και θα κρατήσει το ραβανι υγρό και φρέσκο για μέρες
Η κούπα που χρησιμοποίησα ήταν η μεγάλη που έχουμε για ζέστη σοκολάτα και έχει χωρητικότητα 300ml.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

κολοκυθόπιτα αλμυρή χωρίς φύλλο



ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

1φλυτζανι του τσααγιου κοκκινη φαρινα
1 φλιτζάνι καλαμποκαλευρο
1 φλυτζανι τσαγιου ελαιολαδο (οχι μεχρι πανω)
1 κεσε γιαούρτι 
150γρ γρ. Φετα 
150γρ κεφαλοτύρι τριμμένο 
4 κολοκύθια μέτρια τριμμενα
2 καρότα τριμμενα 
3-4 αυγα
2 φρεσκα κρεμμυδακια 
κααθαρισμενο και κομμενο σε ροδελες
Άνηθο, μαιδανο, δυόσμο. 
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λίγο μοσχοκάρυδο 
Εκτελεση:
Τριβω τα κολοκυθακια στον τριφτη στον χοντρο, και τα βαζω στο σουρωτο.ριχνω λιγο αλατι και τα παταω να βγαλουν τα υγρα τους...Τα παταω συχνα και περιμενω να βγαλουν τα υγρα τους. Όταν ειναι έτοιμα τα κολοκυθακια σε μια λεκανη βαζω ολα τα υλικα και τα κολοκυθακια ανακατευω με το χερι να γινει ενας χυλος λαδωνω ενα ταψι ή πυρεξ και πασπαλιζω τον πατο του ταψιου με Καλαμποκάλευρο ριχνω τον χυλο στο ταψί πασπαλίζω από πάνω λίγο Καλαμποκάλευρο ραντιζω με λίγο λάδι και ψηνω σε προθερμασμενο φουρνο στο πανω-κατω στους 180 βαθμους για περίπου 50 λεπτά προσοχη μπορει να ειναι και λιγοτερη η ωρα ψησιματος...ειναι παντα αναλογα τον φουρνο....εμενα μου πηρε 45-50 λεπτα.θα το δείτε που θα ροδίσει. 

Cheesecake με Σοκολάτα και Raspberry


Υλικά 
Για τη βάση :
1 πακέτο μπισκότα Oreo μεγάλα θρυμματισμένα (συνολικά 36 μπισκότα διπλά )
100γρ γραμμάρια λιωμένο βούτυρο 
Για το Cheesecake Chocolate Raspberry κρέμα :
2 φλιτζάνια (340g) κουβερτούρα σοκολάτα, χοντροκομμένη στον τρίφτη ή σταγόνες σοκολάτα 
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη εσπρέσο
1 (680g) τυρί κρέμα , σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι 200 γρ περίπου ζάχαρη άχνη 
1/3 φλιτζάνιου καστανή ζάχαρη, 
2 και 1/2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάου
4 μεγάλα αυγά συν 2 κρόκους αυγού, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ Κρέμα γάλακτος 35 %σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι  φρέσκα σμέουρα
Για τη σοκολάτα Ganache:
250γρ ψιλοκομμένη κουβερτουρα 
280 γ.ρ γραμμάρια κρέμα γάλακτος 
Μισο φλιτζάνι 60 γ.ρ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
Για γαρνιτούρα (προαιρετικά):
1 φλιτζάνι (120 γραμμάρια) φρέσκα σμέουρα
1 φλιτζάνι σάλτσα σοκολάτας (χρησιμοποιήστε την αγαπημένη σας ποικιλία από το κατάστημα)
1/2 κουταλάκι του γλυκού κακάο. 
Εκτέλεση 
Λιωνουμε το βούτυρο και το αναμιγνύουμε με τα μπισκότα Στρώνουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει. 
Λιωνουμε σε Μπεν Μαρί  η σε micro wave την σοκολάτα και αφηνουμε να κρυώσει. Τη θέλουμε κρύα. 
Στο μιξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα να αφρατεψει. Προσθέτουμε σιγα σιγα τη βανίλια τη ζάχαρη, τα αυγά ένα ένα, το κακάο τον καφέ σκόνη εσπρέσο. 
. _Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Όταν είναι έτοιμη ενσωματωνουμε στην σαντιγί τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με τη μαριζ. 
Τέλος ενσωματώνουμε τις δύο κρέμες τυριού και σαντιγύ. 
Απλώνουμε τη μισή κρέμα πάνω στο μπισκότο. στρώνουμε και πάνω στην κρεμα απλώνουμε τα σμεουρα. Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Βάζουμε σε ένα φαρδύ ταψί νερό και αφού έχουμε καλύψει απ έξω τη φόρμα με το γλυκό με αλουμινοχαρτο το βάζουμε μέσα στο ταψί με το νερό και στο φούρνο. Ουσιαστικά έχουμε το ταψί με το γλυκό μας μέσα σ άλλο ταψί με νερό για να έχουμε υγρασία στο φούρνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου. 
Αποσύρουμε από το φούρνο και τοποθετήστε το σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Και το τελευταίο βήμα στο σίγουρα το πιο δύσκολο… τοποθετήστε στο ψυγείο 

 Φτιάξετε τη δική σας σοκολάτα ganache, είναι εξαιρετικά εύκολο! Θα τοποθετήσετε απλώς την ψιλοκομμένη σοκολάτα σας σε ένα μεσαίο μπολ. Στη συνέχεια, ρίχνουμε βραστή κρέμα στην κορυφή και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομαλή.ριξτε και και βούτυρο σε κύβους, χτυπήστε ξανά ξανά και είστε έτοιμοι!Αφήστε να κρυώσει. 

Διακόσμηση :Απλώνουμε και στρώνουμε ομοιόμορφα τη γκανάζ πάνω στο γλυκό. Στολίζουμε με μερικά σμεουρα σιρόπι σοκολάτα και πασπαλισμενο κακάο.