Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

#συνταγολογeιο //Ρεγγα καπνιστή. Ο απόλυτος μεζές.

Υλικά
1 Ρέγγα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
1 μικρή ντομάτα κομμένη καρέ 
Χυμό από ένα λεμόνι
Ελαιόλαδο, ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο. 
Εκτέλεση
Οι παλιοί εψηναν την ρέγγα  με εφημερίδα, την αναβανε και περνούσαν τη ρεγγα πάνω στην φλόγα. 
Άλλος τρόπος είναι με ένα κομμάτι βαμβάκι και οινόπνευμα. 
Το βρέχουμε καλά με οινόπνευμα.
Βάζουμε φωτιά στο βαμβάκι και αρχίζουμε να κουνάμε πάνω από την φωτιά την ρέγγα μας. Άλλος ένας τρόπος είναι το γκαζακι,αυτός που χρησιμοποίησαμε και εμείς. Ανάβουμε το γκαζακι και βάζουμε τη ρεγγα πάνω στη φλόγα. 
Θέλουμε να αρχίσει να σκάει το δέρμα .
Όσο περισσότερη ώρα την αφήνετε πάνω στην φωτιά τόσο πιο αλμυρή θα σας γίνει.
Όταν έχει σκάσει όλο το δέρμα από την φωτιά τότε σβήνουμε την φωτιά. 
Μόλις κρυώσει η ρέγγα μας την καθαρίζουμε.
Βγάζουμε πρώτα την πέτσα και στην συνεχεία την φιλετάρουμε προσπαθώντας να βγάλουμε όσα περισσότερα κοκαλάκια μπορούμε.
Τα αυγά που έχουν μέσα οι ρέγγες είναι βρωσιμα , οπότε δεν τα πετάμε.
Βάζουμε την φιλεταρισμένη μας ρέγγα σε ένα πιατάκι.
Βάζουμε πάνω το κρεμμυδι τη ντομάτα,πασπαλιζουμε με ριγανη μαιδανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
Σερβίρουμε μπόλικο λεμονι και ελαιόλαδο.
Ο τελοιος μεζές για ουζάκι και τσίπουρακι. 
Συνοδεύει το επίσης όλα μας τα όσπρια και όχι μόνο.

#συνταγολογeιο //Κριθαράκι ολικής αλέσεως με λαχανικά.

Υλικά 
1 πακέτο κριθαράκι ολικής αλέσεως 
1 πρασινη πιπεριά
1 πιπεριά τσίλι 
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο. 
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη. 
1 μέτριο κολοκύθι κομμένο καρέ 
2 καρότα κομμένα καρέ 
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
100 γρ μανιτάρια κομμένα 
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας. 
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό. 
Αλάτι και πιπέρι, μια πρέζα κιμινο, λιγο άνηθο ψιλοκομμένο, λίγο θυμάρι. 
Μαιδανο για το σερβίρισμα. 
Εκτέλεση 
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, και σοτάρουμε το κρεμμυδι και το σκόρδο ελαφρά
Αντίστοιχα κόβουμε τις πιπεριές, τις προσθέτουμε και σοτάρουμε ελαφρά για ακόμη 2-3 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα, το καρότο, το κολοκύθι. 
Στο τέλος προσθέτουμε το κριθαράκι με το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ανακατεύουμε για ένα με δύο λεπτά λεπτά. 
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το χυμό ντομάτας. 
Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό  λαχανικών, ή ζεστό νερό μέχρι να καλύψουμε ίσα ίσα το κριθαράκι και τα λαχανικά μας.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να γίνει al dente γύρω στα δώδεκα λεπτά. 
Προσθέτουμε  αλάτι, πιπέρι, κιμινο, και τα μυρωδικά. 
Σερβίρουμε αμέσως το κριθαράκι με τα λαχανικά όσο είναι ζεστό πασπαλιζωντας με μαϊντανό. 
#συνταγολογeιο 

#συνταγολογeιο //Φέτα ψητή στο αλουμινοχαρτο. (ραβασάκι).

Υπέροχος μεζές για κρασάκι και τσίπουρακι. 
YΛΙΚΑ
-200 γρ.φετα σκληρη(2 φέτες) 
-1 ελια κομμενη ροδελα
-4 φετες πρασινη πιπερια
-2 φετες κοκκινη πιπερια
-μπουκοβο καυτερο
-ριγανη
-ελαιόλαδο
-λιγη παπρικα
-2 ροδελες ντομάτα
-1 κοματι αλουμινοχαρτο
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Βαζουμε τις ντοματες πανω στο αλουμινοχαρτο,και πανω στη ντομάτα τη φετα.Ραντιζουμε με ελαιόλαδο,πασπαλιζουμε με τη ριγανη το μπουκοβο την παπρικα,προσθετουμε τις ελιες και τις πιπεριες,τυλιγουμε γυρω-γυρω με το αλουμινοχαρτο και ψηνουμε στη σχαρα η΄ στο φουρνο μεχρι να μαλακωσει η φέτα περίπου 8 με 10 λεπτά. Συνοδέψτε φρυγανισμένο ψωμάκι. 

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

#συνταγολογeιο //Ντολμαδάκια Γιαλατζι. (Γιαπρακια)

Υλικά 
·        200 γρ ρυζι
·        ½ κιλο αμπελοφυλλα
·        2 κρεμυδια ξερα ψιλοκομμενα
·        1 κ.σ μαιδανο ψιλοκομμενο
·        1 κ.σ ανηθο ψιλοκομμενο
·        1 κ.σ δυοσμο ψιλοκομμενο
·        2 σκελιδες σκόρδο ψιλοκομμενες
·        Αλάτι-πιπέρι
·        2 λεμονια
·        2 φλυτζανια λαδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενετε  τα αμπελοφυλλα  και τα βαζετε σε βραστο νερο να μαλακωσουν.Σε ένα τηγανι ζεσταινετε το λαδι (το μισο λαδι ) και σοταρετε το κρεμμυδι και το σκόρδο.Προσθετετε το ρυζι,το αλατοπιπερο,και τα μυρωδικα και μισο ποτηρι νερο.Αφηνετε να βρασουν μεχρι το ρυζι να πιουν το νερο.Ανοιγετε ένα-ένα τα φυλλα  και με ένα κουταλι βαζετε τη γεμιση στο κάθε φυλλο και το τυλιγετε.Επαναλαμβανετε κατά τον ιδιο τροπο με ολλα τα φυλλα.Στρωνετε στην κατσαρολα μερικα αμπελοφυλλα και μερικες φετες λεμονι και αραδιαζετε τα ντολμαδακια κυκλικα μεσα στην κατσαρολα σε 2-3 σειρες.Προσθετετε και το υπολοιπο λαδι και το χυμο του λεμονιου ,σκεπαζετε τους ντολμαδες με ένα πιατο και βραζετε σε χαμηλη φωτια για μιση ωρα περιπου.

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

#συνταγολογeιο //Μπακαλιαρακια τηγανιτά.

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλο περιπου φρεσκα μπακαλιαρακια
2 φλυτζανια αλευρι
2κ.σ.κιτρινο αλευρι
Αλάτι
Λεμονια για το σερβιρισμα
Λαδι μπολικο για τηγανισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαριζετε τα ψαρια  τα πλενετε καλα,και αφηνετε σε ένα τρυπητο να στραγγιξουν.Βαζετε σε ένα ταψακι το αλευρι (κιτρινο-ασπρο)αλατιζετε και αλευρωνευτε τα ψαρια.Εν τω μεταξυ βαζετε το λαδι να καψει και τηγανιζετε τα ψαρια μεχρι να ροδισουν και να παρουν απ΄εξω ωραιο χρυσαφι  χρωμα.Τοποθετειτε τα ψαρια σε πιατελα με αποροφητικο χαρτι να στραγγιξουν τα λαδια και σερβιρετε με λεμονι.

#συνταγολογeιο //Σαρδέλες Ριγανατες στο φουρνο.


Υλικά
1 κιλό σαρδέλες
3 λεμόνια (τον χυμό τους)
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
4 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένο)
Λιγο δεντρολιβανο φρέσκο.
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και πλένουμε με αρκετό νερό, ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε σουρωτήρι. Βάζουμε στο ταψί το σκόρδο, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε μέσα τις σαρδέλες τη μία δίπλα στην άλλη και τις αφήνουμε να ψηθούν στους 200 βαθμούς Κέλσιου για περίπου 20 λεπτά. στο τέλος πασπαλιζουμε από πάνω τον μαϊντανό και λίγο ακόμα ρίγανη.


#συνταγολογeιο 

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

#συνταγολογeιο //Γαυρος με λαδοριγανη στο φουρνο.

    
Υλικά 
1 κιλό γαύρο καθαρισμένο
·         2 λεμονια το χυμο τους
·         2 σκελιδες σκορδο σε ψιλοκομμένες φέτες 
·         Ρίγανη
·         Πιπέρι-αλάτι
·         Λιγο δεντρολιβανο
·         ½ φλυτζανι ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το γαύρο.
Τοποθετουμε το γαυρο σε ένα ταψι,προσθετωντας και τα υπολοιπα υλικα εκτός το λεμονι. Ανακατευετε ,και τον απλωνετε ομορφα στο ταψι.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15’ λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC
Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε με το λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγο ρίγανη.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

#συνταγολογeιο //Κόκκινες Φακές Σούπα

Υλικά
Μισό κιλό φακες κόκκινες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 
1 καρότο κομμένο σε ροδελες 
1 ντομάτα ώριμη κομμένη καρέ 
Λιγο ελαιόλαδο 
2 κ.σ ξύδι 
Λιγο κιμινο 
2 φύλλα δαφνης. 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Λιγο μαϊντανό για το τέλος 
Εκτέλεση 
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμυδι το σκόρδο και το καροτο. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τη ντομάτα. Ανακατεύουμε για λίγο και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις φακές. Προσθέτουμε και νερό να σκεπάσει τις φακές, καρυκευουμε, και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 15 με 18 Λεπτά. Προσέξτε γιατί βράζουν πιο γρήγορα από τις συνηθισμένες φακές. Προσθέτουμε και το μαιδανο και αποσύρουμε από τη φωτιά. 
#συνταγολογeιο 

#συνταγολογeιο //Κολοκυθακια τηγανιτά σε κουρκούτι μπύρας.



ΥΛΙΚΑ:
4-5 Μετρια κολοκυθακια
Λαδι για τηγανισμα
Λιγο αλευρι για αλευρωμα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ:
1 Κουτακι μπυρα(33ογρ.)να σκεπάσει το είναι στο ψυγείο κρύα. 
2 φλυτζανια αλευρι περιπου
1κ.γ.μπεικιν παουντερ
1 αυγο
Λιγο αλάτι
Λιγο ασπρο πιπέρι
1 κ.σ ξύδι. 
Εκτέλεση 
Σε ένα μπολ ανακατευουμε όλα τα υλικα μαζι ,ώστε να πετυχουμε ένα παχυρευστο χυλο.Ισως χρειαστειστε λιγο ακομα  αλευρι το οποιο συμπληρώνετε.Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα περίπου. 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κοβουμε τα κολοκυθακια κατά μηκος σε λεπτες φετες.Τα αλατιζουμε ελαφρα και τα αφηνουμε σε ένα σουρωτηρι να βγαλουν τα υγρα τους.
Τα αλευρωνουμε,τα βουταμε στο κουρκουτι να καλυφθουν και τα βουταμε στο καυτο λαδι τηγανιζωντας μεχρι να ροδισουν.Τοποθετουμε σε αποροφητικο χαρτι να τραβηξει τα λαδια από το τηγανισμα και σερβιρουμε.
Μπορουμε να τα συνοδευσουμε με σκορδαλια δες(εδώ) η΄με ένα δροσερο ντιπ γιαουρτιου δες(εδώ) η΄το κλασικο μας παραδοσιακο τζατζικι δες(εδώ).

#συνταγολογeιο //Σκορδαλιά με πατατες

Υλικά 
5 μετριες πατατες
5 σκελιδες σκορδο
λιγο ξυδι
μισο λεμονι το χυμο του
1 φλυτζανι ελαιολαδο
-αλατι-πιπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλενουμε τις πατατες και τις βραζουμε σε κατσαρολα μεχρι να μαλακωσουν. Γύρω στα είκοσι με είκοσιπεντε λεπτά. 
Ξεφλουδιζουμε τις πατατες και όσο είναι ζεστές λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο του πουρε. 

Λιωνουμε το σκορδο στο μπλεντερ με λιγο λαδι,και προσθετουμε σιγα-σιγα στις λιωμενες πατατες μαζι με το υπόλοιπο λαδι, το ξυδι το λεμονι και το αλατοπιπερο,Ανακατευουμε μεχρι να ομογενοποιηθεί το μειγμα να γεινει λείο σαν πουρές και σερβιρουμε.


#συνταγολογeιο //Κουρκούτι με μπύρα.


Υλικά
-1 κουτάκι μπυρα (από το ψυγείο)
1 κ.σ ξύδι
-2 φλυτζανια αλεύρι γοχ
-1/2κ.γ μπεικιν
1/2 κ.γλ κουρκουμα
-1 αυγο
-αλατι-πιπερι
Μισό κ.γ ζάχαρη.

 
Ετοιμαζετε το κουρκουτι ΄.
Σε ενα μπολ αναμειγνυετε την μπυρα μαζι με το αλευρι χτυπωντας με το συρμα δυνατα να μην σβολιασει. Προσθετουμε και τα υπολοιπα υλικα και ανακατευουμε ,θελουμε να επιτυχουμε ενα κουρκουτι σχετικα πηχτό ρευστό. Αφηνουμε μιση ωρα τουλάχιστον στο ψυγειο πριν το χρησιμοποιησουμε.

#συνταγολογeιο 

#συνταγολογeιο //Ντιπ γιαούρτιου αρωματικό με δυόσμο.


Το τελοιο ντιπ για για να συνοδεψετε κεφτεδάκια λαχανικά ή ότι άλλο θέλετε να έχει τη δροσιά του γιαούρτιου και τη φρεσκάδα του δυόσμου. 


Υλικά :

1 κεσεδακι γιαούρτι στραγγιστό. 

Μισό λεμόνι το χυμό του ή λαϊμ

5 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο. 

Αλάτι και πιπέρι. 

Λιγο πάπρικα για γαρνιρισμα. 

2κσ ελαιόλαδο. 

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικα σερβίρουμε σε ντιπακι γαρνιρωντας με λίγο πάπρικα. 

#συνταγολογeιο 

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

#συνταγολογeιο //Αρωματική Γαλατοπιτα με Καλαμποκάλευρο.

Υλικά
(για το ταψί της κουζίνας) 
6 φύλλα κρούστας. 
3 λίτρα γάλα
500 γρ καλαμποκάλευρο
1 λεμόνι το ξυσμα.
4 αυγά
2 ποτήρια ζάχαρη
100 γρ βούτυρο. 
2 ζάχαρη βανιλια λεμόνι (φακελάκια)
2 κρόκους για επάλειψη. 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτηρωνουμε ελαφρά το ταψί. Στρώνουμε κάτω κάτω τα δύο πρώτα φύλλα, βουτυρωνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο ζάχαρη. Συνεχίζουμε αλλά δύο φύλλα, βούτυρο ζάχαρη και τα δύο τελευταία ξανά βούτυρο λίγο ζάχαρη. Τα φύλλα βγαίνουν στο πλάι έξω από το ταψί θα τα γυρίσουμε στο τέλος όταν ρίξουμε την κρέμα. 
Ετοιμαζουμε την κρέμα :
Σε μια μπασίνα βάζουμε τα αυγά, το  ξύσμα λεμονιού, το αλεύρι, και μια κούπα γαλα. Με ένα σύρμα τα χτυπάμε καλά.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί με τη ζάχαρη και τη βανιλια. Παίρνουμε με την κουτάλα(αφού ζεσταθεί) 2 κουταλιες περιπου χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών,για να τους αλλάξουμε θερμοκρασία και να μην κόψουν.ανακατεύοντας με το σύρμα. Τα προσθέτουμε στο γάλα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας. Αφήνουμε λίγα λεπτά να βράσει και να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά  προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Απλωνουμε την κρέμα στο ταψί και με τα χέρια μας διπλώνουμε το φύλλο γυρίζοντας το προς τη μέσα πλευρά. Χτυπάμε τους κρόκους με μισό φλιτζάνι γάλα και το απλώνουμε πάνω στην κρέμα και γύρω γύρω στο φύλλο με το πινέλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα στις αντιστάσεις. Προσοχή να ψηθεί το φυλλο από την κατω πλευρα. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

#συνταγολογeιο //Γαριδες με σκόρδο και μουστάρδα.

Υλικά
Μισό κιλό γαρίδες (με τα κελύφη)
2 κ.σ βούτυρο. 
Χυμός από 1 λεμόνι.
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 
1 σφηνάκι λευκό κρασί 
1 κ.γ μουσταρδα. 
Αλάτι και Πιπέρι
Λιγο μαϊντανό ψιλοκομμένο. 
Εκτέλεση
Σε τηγάνι,  αφήνουμε το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρ Οίχνουμε το σκόρδο, τις γαρίδες, ανακατεύουμε και τις κλείνουμε με καπάκι για 2' λεπτα Ρίχνουμε στο τηγάνι τη μουσταρδα, και σβήνουμε με το κρασί. 
Έπειτα, ανακατεύουμε, αποσύρουμε, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε το χυμό λεμονιού , πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

#συνταγολογeιο //Πληγουρι σαλάτα με ρόκα και ντομάτα.

Υλικά
250 γρ πληγουρι.
1 ματσάκι ρόκα
2 ώριμες ντομάτες.
1 αγγούρι.
1 κρεμμύδι ξερό.
1 κόκκινη πιπεριά.
Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 Φυλαρακια δυόσμο ψιλοκομμένα 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λεμόνι το χυμό του.
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Εκτέλεση.
Βάζουμε νερό να βράσει σε μία κατσαρόλα και βάζουμε το πληγουρι να βράσει. Βράζουμε γύρω στα 15 λεπτά . 
Στραγγιζουμε και κρυώνουμε το πληγουρι.
Πλένουμε τη ρόκα τις ντομάτες και Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά.
Βάζουμε σε μία μπασίνα το πληγουρι τη Ρόκα κομμένη, κοβουμε και τις ντομάτες, το αγγουρι, το κρεμμύδι και όλα τα υπολοιπα υλικα. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και σερβίρουμε.
Σερβίρετε αν θέλετε με τριμμενη φετα από πάνω. 

#συνταγολογeιο //Μπακαλιάρος με σκορδαλιά & κουρκούτι μπύρας.


ΥΛΙΚΑ
-1 φιλετο παστου μπακαλιαρου
Εναλλακτικα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο μπακαλιάρο ο οποίος είναι ήδη ξσρμυρισμενος. 
Κουρκούτι με μπύρα.
-1 κουτάκι μπυρα 
1 κ.σ ξύδι 
-2 φλυτζανια αλεύρι γοχ 
-1/2κ.γ μπεικιν
1/2 κ.γλ κουρκουμα 
-1 αυγο
-αλατι-πιπερι 


ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
-4 μετριες πατατες
-3 σκελιδες σκορδο
-λιγο ξυδι
-μισο λεμονι το χυμο του
-1/2 φλυτζανι ελαιολαδο
-αλατι-πιπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βαζετε το μπακαλιάρο σε τρεχούμενο νερό να φύγει το πολύ αλάτι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι κοβετε τα πτερύγια του ψαριού,και ότι άλλο κόκαλο υπάρχει. Κόβετε το μπακαλιάρο σε κοματια μερίδες,και τον βαζετε στο νερο,που αλλάζετε κάθε τρεις ώρες τουλάχιστον. Όλα αυτά από την προηγουμενη μέρα το μεσημέρι για να ξαρμυρισει

 
Ετοιμαζετε το κουρκουτι ΄.
Σε ενα μπολ αναμειγνυετε την μπυρα μαζι με το αλευρι χτυπωντας με το συρμα δυνατα να μην σβολιασειΠροσθετουμε και τα υπολοιπα υλικα και ανακατευουμε ,θελουμε να επιτυχουμε ενα κουρκουτι σχετικα πηχτο..Αφηνουμε μιση ωρα στο ψυγειο πριν το χρησιμοποιησουμε.
Ζεσταινουμε αφθονο λαδι σε βαθυ τηγανι και οταν καψει αλευρωνουμε πρωτα το μπακαλιαρο τον βουταμε στο κουρκουτι και κατευθειαν στο καυτο λαδι.Τηγανιζουμε μεχρι να ροδισει και απο τις δυο πλευρες.Τις βγαζουμε με τρυπητη κουταλα σε αποροφητικο χαρτι να στραγγισουν πριν σερβιρουμε.

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλενουμε τις πατατες και τις βραζουμε σε κατσαρολα μεχρι να μαλακωσουν.
Ξεφλουδιζουμε τις πατατες και τις κοβουμε σε μικρα κομμάτια. Λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο του πουρε. 

Λιωνουμε το σκορδο στο μπλεντερ με λιγο λαδι,και προσθετουμε σιγα-σιγα στις λιωμενες πατατες μαζι με το υπόλοιπο λαδι, το ξυδι το λεμονι και το αλατοπιπερο,Ανακατευουμε μεχρι να ομογενοποιηθεί το μειγμα να γεινει λείο σαν πουρές και σερβιρουμε.

#συνταγολογeιο 


#συνταγολογeιο //Ζεστή Σαλάτα Ceasar's

Η διαφιορετικοτιτα σε αυτή τη σαλάτα από την κλασική Cesar είναι ότι εδώ το iceberg είναι ζεστό διότι το ψήνουμε περνώντας το από τη σχάρα. Δοκιμαστε το. 
Για τη σαλάτα
Υλικά για 2 σαλάτες 
1 iceberg
2 φιλέτα κοτόπουλο
6 φέτες μπέικον
Φλεικ παρμεζάνας. 
Για τα κρουτόν
Αν δεν έχετε έτοιμα ψημένα στο φούρνο, μπορείτε να ετοιμάσετε λίγα και στο τηγάνι με μπαγιάτικο ψωμί ή ψωμί του τόστ αφού λαδωσετε ελαφρά. 
Για το ντρέσινγκ
1/2 φλ. ελαιόλαδο
5 φιλέτα αντζούγιας
1 κ. σούπας μουστάρδα
1 φλ. μαγιονέζα
Πιπέρι
1 σκελίδα σκόρδο. 
Εκτέλεση :
Ανοίγουμε το φιλέτο κοτόπουλο κόβοντάς, για να γίνει πιο λεπτό. Το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με λάδι.
Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ
Χτυπάμε καλά στο μούλτι το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τις αντζούγιες και το σκόρδο να λιώσουν. Ανακατεύουμε το μείγμα αυτό με την μαγιονέζα. Προσθέτουμε πιπέρι και το βάζουμε στο ψυγείο.
Εκτέλεση 
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει από λίγο τραγανό ως εντελώς ξεροψημένο. Το βγάζουμε από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε δυνατή θερμοκρασία στο τηγανι ή στο γκριλ σοτάρουμε το κοτόπουλο έτσι ώστε να ψηθεί γρήγορα, και κόβουμε σε φέτες.
Κόβουμε το iceberg στη μέση ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο αλατοπιπερωνουμε και το βαζουμε στη σχάρα ή στο σχαροτηγανο. Ψήνουμε 3με 4 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά και να ροδισει.
Συναρμολόγηση :
Βάζουμε στο μπολ της σαλάτας το iceberg και από πάνω το κοτόπουλο. Συνεχίζουμε με την παρμεζάνα,το μπέικον σπασμένο σε κομμάτια, τη σάλτσα, και τέλος το κρουτον ή ψωμάκια,και σερβίρουμε.

#συνταγολογeιο //Κέικ καρότου με Γλάσο. /carrot cake.

ΥΛΙΚΑ 
για στρογγυλή φόρμα 23 εκ.
4 αυγά
225 gr ζάχαρη
300 ml ηλιέλαιο
9 μεσαία καρότα τριμμένα στο λεπτό και στιμενα χωρίς πολλά υγρά. 
300 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
1/2 κ.γ. αλάτι
150 gr ψιλοκομμένα καρύδια
Για το γλάσο :
125 gr  βούτυρο  σε θερμ. δωματίου
250 gr τυρί κρέμα, σε θερμ. δωματίου
1/2 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
50-75 gr ζάχαρη άχνη (ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλετε)
Εκτέλεση :
Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, αλλά χωρίς να γίνουν πολύ λευκά.
Ρίξτε σιγά σιγά το ηλιέλαιο και συνεχίστε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμη. Ανακατέψτε στο μίγμα τα καρότα, το αλεύρι, τη σόδα, κανέλα, και το μπέικιν και ρίξτε τελευταία τα καρύδια.
Καλύψτε τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί, γεμίστε  με το μίγμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι ένα μαχαίρι που θα βυθίσετε στο κέικ να βγει καθαρό.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα πριν το βάλετε στην πιατέλα και το καλύψετε με το γλάσο.
Για το γλάσο εκτέλεση:
Χτυπήστε το βούτυρο με το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει λείο και προσθέστε την άχνη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Απλώστε το γλάσο με μια σπάτουλα ομοιόμορφα πάνω στο κέικ. 
Το κέικ διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 μέρες

#συνταγολογeιο //ψητά Καλαμποκια

Ποιος δεν έχει φάει καλαμπόκι ψημενο από τον κύριο με την αναμμένη φουφού, που άφηνε μία γλυκιά μυρωδιά από τα ευωδιαστά φρέσκα καλαμπόκια που καψαλιζόταν, στα πανηγύρια, ή έξω από λούνα παρκ ή στο κέντρο της πόλης, και πριν το σερβίρει να ρωτάει. Αλάτι να βάλω? Να βαλετε να βαλετε. Δεν χρειάζεται και πολλά να νοστιμισει αυτό το υπέροχο έδεσμα αλάτι και λίγο βουτηρακι.
Εδώ θα σας δείξουμε τον τρόπο να το κάνετε και στο σπίτι σας γρήγορα και το ίδιο νόστιμο. Μπορείτε να το κάνετε όταν ανάψετε φωτιά- κάρβουνα επίσης μπορείτε να το κάνετε και στο σχαροτηγανο γκριλ στην κουζίνα σας.
Υλικά που θα χρειαστούμε :
Καλαμποκια φρέσκα
Αλάτι
Βουτηρο προαιρετικα.
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα Καλαμποκια από τις φλούδες και τα μουστάκια του.
Στα κάρβουνα ψήνουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά τα Καλαμποκια γυρίζοντας τακτικά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές γύρω στα επτά με δέκα λεπτά.
Στο σχαροτηγανο επίσης σε μέτρια φωτιά γυρίζουμε τακτικά τα Καλαμποκια μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε αλατιζωντας τα Καλαμποκια και αν θέλουμε αλείφουμε με φρέσκο βούτυρο για έχτρα γεύση.

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

#συνταγολογeιο //Παγκασιους σε κρούστα στο φουρνο.

Υλικά
3 φιλέτα παγκασιους
Για την Κρούστα :
1 Κούπα αλεύρι γοχ.
3 κ.σ καλαμποκάλευρο
3 κ.σ φρυγανια τριμμενη.
Μισό κ.γ πάπρικα
Μισό κ.γ σκόρδο σκόνη
Μισό κ.γ καρυ
Μισό κ.γ κρεμμύδι σκόνη
Λιγο κουρκουμα
Λιγο κιμινο
Λιγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τα άλευρα μαζί με όλα τα μπαχαρικα.
Ξεπαγωνουμε και στεγνωνουμε τα φιλέτα. Τα πανάρουμε στο μείγμα των αλεύρων και πατάμε καλά με την παλάμη μας για να κολλήσει καλά το μείγμα πάνω στο ψάρι.
Στρώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί και τοποθετούμε τα ψάρια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδισει η κρούστα και να ψηθεί το ψάρι.

#συνταγολογeιο //Ψητα Λαχανικά με κατσικίσιο τυρί.

Ψητά λαχανικά με κατσικίσιο τυρί.
Υλικά :
2 κολοκυθάκια μέτρια.
1 πρασινη πιπερια
1 κόκκινη πιπεριά
1 καρότο.
150 γρ μανιτάρια πλευρώτους.
100 γρ κατσικίσιο τυρι. 
Αλάτι και πιπέρι
Λιγο ριγανη ξερή.
1 κλαρακι φρέσκο θυμάρι.
Λίγο ελαιόλαδο.
Εκτέλεση.
Κόβουμε σε φέτες τα λαχανικά. Λαδώνουμε και αλατίζουμε.
Βάζουμε το σχαροτηγανο να κάψει καλά και απλώνουμε τα λαχανικά. Ψήνουμε καλά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Σερβίρουμε με το τριμμένο τυρί, ρίγανη, φρέσκο θυμάρι, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για έχτρα γεύση στα λαχανικά είναι το ψήσιμο στα κάρβουνα εάν υπάρχει δυνατότητα.