Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021
#συνταγολογeιο //Ρεγγα καπνιστή. Ο απόλυτος μεζές.
#συνταγολογeιο //Κριθαράκι ολικής αλέσεως με λαχανικά.
#συνταγολογeιο //Φέτα ψητή στο αλουμινοχαρτο. (ραβασάκι).
Τρίτη 30 Μαρτίου 2021
#συνταγολογeιο //Ντολμαδάκια Γιαλατζι. (Γιαπρακια)
Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021
#συνταγολογeιο //Μπακαλιαρακια τηγανιτά.
#συνταγολογeιο //Σαρδέλες Ριγανατες στο φουρνο.
Υλικά
1 κιλό σαρδέλες
3 λεμόνια (τον χυμό τους)
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
4 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένο)
Λιγο δεντρολιβανο φρέσκο.
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και πλένουμε με αρκετό νερό, ρίχνουμε αλάτι και τις αφήνουμε σουρωτήρι. Βάζουμε στο ταψί το σκόρδο, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε μέσα τις σαρδέλες τη μία δίπλα στην άλλη και τις αφήνουμε να ψηθούν στους 200 βαθμούς Κέλσιου για περίπου 20 λεπτά. στο τέλος πασπαλιζουμε από πάνω τον μαϊντανό και λίγο ακόμα ρίγανη.
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021
#συνταγολογeιο //Γαυρος με λαδοριγανη στο φουρνο.
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021
#συνταγολογeιο //Κόκκινες Φακές Σούπα
#συνταγολογeιο //Κολοκυθακια τηγανιτά σε κουρκούτι μπύρας.
#συνταγολογeιο //Σκορδαλιά με πατατες
#συνταγολογeιο //Κουρκούτι με μπύρα.
Υλικά
-1 κουτάκι μπυρα (από το ψυγείο)
1 κ.σ ξύδι
-2 φλυτζανια αλεύρι γοχ
-1/2κ.γ μπεικιν
1/2 κ.γλ κουρκουμα
-1 αυγο
-αλατι-πιπερι
Μισό κ.γ ζάχαρη.
Ετοιμαζετε το κουρκουτι ΄.
Σε ενα μπολ αναμειγνυετε την μπυρα μαζι με το αλευρι χτυπωντας με το συρμα δυνατα να μην σβολιασει. Προσθετουμε και τα υπολοιπα υλικα και ανακατευουμε ,θελουμε να επιτυχουμε ενα κουρκουτι σχετικα πηχτό ρευστό. Αφηνουμε μιση ωρα τουλάχιστον στο ψυγειο πριν το χρησιμοποιησουμε.
#συνταγολογeιο //Ντιπ γιαούρτιου αρωματικό με δυόσμο.
Το τελοιο ντιπ για για να συνοδεψετε κεφτεδάκια λαχανικά ή ότι άλλο θέλετε να έχει τη δροσιά του γιαούρτιου και τη φρεσκάδα του δυόσμου.
Υλικά :
1 κεσεδακι γιαούρτι στραγγιστό.
Μισό λεμόνι το χυμό του ή λαϊμ
5 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένο.
Αλάτι και πιπέρι.
Λιγο πάπρικα για γαρνιρισμα.
2κσ ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικα σερβίρουμε σε ντιπακι γαρνιρωντας με λίγο πάπρικα.
Τρίτη 23 Μαρτίου 2021
#συνταγολογeιο //Αρωματική Γαλατοπιτα με Καλαμποκάλευρο.
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021
#συνταγολογeιο //Γαριδες με σκόρδο και μουστάρδα.
#συνταγολογeιο //Πληγουρι σαλάτα με ρόκα και ντομάτα.
#συνταγολογeιο //Μπακαλιάρος με σκορδαλιά & κουρκούτι μπύρας.
ΥΛΙΚΑ
-1 φιλετο παστου μπακαλιαρου
Κουρκούτι με μπύρα.
-1 κουτάκι μπυρα
-2 φλυτζανια αλεύρι γοχ
-1/2κ.γ μπεικιν
-1 αυγο
-αλατι-πιπερι
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
-4 μετριες πατατες
-3 σκελιδες σκορδο
-λιγο ξυδι
-μισο λεμονι το χυμο του
-1/2 φλυτζανι ελαιολαδο
-αλατι-πιπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βαζετε το μπακαλιάρο σε τρεχούμενο νερό να φύγει το πολύ αλάτι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι κοβετε τα πτερύγια του ψαριού,και ότι άλλο κόκαλο υπάρχει. Κόβετε το μπακαλιάρο σε κοματια μερίδες,και τον βαζετε στο νερο,που αλλάζετε κάθε τρεις ώρες τουλάχιστον. Όλα αυτά από την προηγουμενη μέρα το μεσημέρι για να ξαρμυρισει
Ετοιμαζετε το κουρκουτι ΄.
Σε ενα μπολ αναμειγνυετε την μπυρα μαζι με το αλευρι χτυπωντας με το συρμα δυνατα να μην σβολιασειΠροσθετουμε και τα υπολοιπα υλικα και ανακατευουμε ,θελουμε να επιτυχουμε ενα κουρκουτι σχετικα πηχτο..Αφηνουμε μιση ωρα στο ψυγειο πριν το χρησιμοποιησουμε.
Ζεσταινουμε αφθονο λαδι σε βαθυ τηγανι και οταν καψει αλευρωνουμε πρωτα το μπακαλιαρο τον βουταμε στο κουρκουτι και κατευθειαν στο καυτο λαδι.Τηγανιζουμε μεχρι να ροδισει και απο τις δυο πλευρες.Τις βγαζουμε με τρυπητη κουταλα σε αποροφητικο χαρτι να στραγγισουν πριν σερβιρουμε.
ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλενουμε τις πατατες και τις βραζουμε σε κατσαρολα μεχρι να μαλακωσουν.
Ξεφλουδιζουμε τις πατατες και τις κοβουμε σε μικρα κομμάτια. Λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο του πουρε.
Λιωνουμε το σκορδο στο μπλεντερ με λιγο λαδι,και προσθετουμε σιγα-σιγα στις λιωμενες πατατες μαζι με το υπόλοιπο λαδι, το ξυδι το λεμονι και το αλατοπιπερο,Ανακατευουμε μεχρι να ομογενοποιηθεί το μειγμα να γεινει λείο σαν πουρές και σερβιρουμε.