Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

#συνταγολογeιο//Ανάβω Κάρβουνα Θρακα

 

Προετοιμασία :

Υπολογίζουμε πόσα κάρβουνα θα χρειαστούμε, (περίπου ένα προς ένα δηλαδή 1 κιλό κάρβουνα ένα κιλό κρέας) τα μαζεύουμε σωρό μέσα στην σκάφη ψησίματος στην ψησταριά μας. Στην κορυφή τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα και ανάβουμε φωτιά.
Άλλος τρόπος είναι με προσάναμμα από χαρτί εμποτισμένα με οινόπνευμα ή λάδι , κύβους παραφίνης(τα λεγόμενα λουκούμια τα βρίσκουμε στα super market) ,ή διαφορα κλαδάκια.
Τα κάρβουνα ανάβουν πιο γρήγορα ανάποδα από την κορυφή προς τα κάτω. Εύκολα, γρήγορα, χωρίς καπνό.


Εάν κάτω από το bbq έχετε πλακάκι, μην αμελήσετε να τοποθετήσετε ένα φύλλο αλουμινίου για να προστατέψετε το δάπεδο
Τα κάρβουνα θα είναι έτοιμα σε 25-30 λεπτά εύκολα γρήγορα χωρίς καπνό


Ψήσιμο στη σχάρα :
Όταν τα κάρβουνα είναι έτοιμα τα απλώνουμε στην ψησταριά μας και μειώνουμε την ένταση της θερμότητας ρίχνοντας πάνω στα κάρβουνα στάχτη..Αν χρειαστούμε περισσότερη ένταση θερμότητας σκαλιζουμε τα σταχωμενα κάρβουνα με τη σιδερένια λαβίδα
Πάνω απ τα κάρβουνα τοποθετούμε την σχάρα, την λαδώνουμε ελαφρά την τρίβουμε με μια συρματόβουρτσα και μετά την περνάμε με ένα λεμόνι για να μην μυρίζει από προϊγούμενο ψησιμο
Αφήνουμε να κάψουν οι σχάρες καλά λαδώνουμε με το πινέλο και .
 είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε οποιοδηποτε ψήσιμο. Αν δεν κάψουν καλά οι σχάρες σίγουρα θα μας κολλήσει το κρέας η ψάρι ανάλογα 

Όταν ψήνουμε σε σούβλα :


Προσέχουμε η φωτιά να μην είναι κάτω από το ψητό μας αλλά στο πλάι έτσι δεν θα πέφτει το λίπος πάνω στην φωτιά, με τα γνωστά επακόλουθα (καπνός, φωτιά)

Αν παρόλα αυτά κάποια στιγμή πέσουν λίπη στα κάρβουνα και πάρουν φωτιά χρησιμοποιείστε ένα βαποριζατέρ νερού που πρέπει να έχετε πάντα δίπλα στην ψησταριά, ή ένα μπουκάλι χυμό λεμόνι ή ξύδι και σβήνετε άμεσα την εστία της φωτιάς


@συνταγολογeιο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου