Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

#συνταγολογeιο //Ρεγγα καπνιστή. Ο απόλυτος μεζές.

Υλικά
1 Ρέγγα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
1 μικρή ντομάτα κομμένη καρέ 
Χυμό από ένα λεμόνι
Ελαιόλαδο, ρίγανη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο. 
Εκτέλεση
Οι παλιοί εψηναν την ρέγγα  με εφημερίδα, την αναβανε και περνούσαν τη ρεγγα πάνω στην φλόγα. 
Άλλος τρόπος είναι με ένα κομμάτι βαμβάκι και οινόπνευμα. 
Το βρέχουμε καλά με οινόπνευμα.
Βάζουμε φωτιά στο βαμβάκι και αρχίζουμε να κουνάμε πάνω από την φωτιά την ρέγγα μας. Άλλος ένας τρόπος είναι το γκαζακι,αυτός που χρησιμοποίησαμε και εμείς. Ανάβουμε το γκαζακι και βάζουμε τη ρεγγα πάνω στη φλόγα. 
Θέλουμε να αρχίσει να σκάει το δέρμα .
Όσο περισσότερη ώρα την αφήνετε πάνω στην φωτιά τόσο πιο αλμυρή θα σας γίνει.
Όταν έχει σκάσει όλο το δέρμα από την φωτιά τότε σβήνουμε την φωτιά. 
Μόλις κρυώσει η ρέγγα μας την καθαρίζουμε.
Βγάζουμε πρώτα την πέτσα και στην συνεχεία την φιλετάρουμε προσπαθώντας να βγάλουμε όσα περισσότερα κοκαλάκια μπορούμε.
Τα αυγά που έχουν μέσα οι ρέγγες είναι βρωσιμα , οπότε δεν τα πετάμε.
Βάζουμε την φιλεταρισμένη μας ρέγγα σε ένα πιατάκι.
Βάζουμε πάνω το κρεμμυδι τη ντομάτα,πασπαλιζουμε με ριγανη μαιδανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
Σερβίρουμε μπόλικο λεμονι και ελαιόλαδο.
Ο τελοιος μεζές για ουζάκι και τσίπουρακι. 
Συνοδεύει το επίσης όλα μας τα όσπρια και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου