Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

#συνταγολογeιο//χοιρινά σκαλοπινια με λεμονι.

Υλικα
600γρ λαιμό χοιρινό η σπαλα 
Αλάτι και πιπέρι 
Λίγο αλεύρι για το παναρισμα 
Λίγο λάδι για το τηγάνι 
1κουτι μανιτάρια κομμένα φέτες 
1 ποτήρι λευκό κρασί 
2 λεμόνια το χυμό τους 
Εκτελεση 
Κόβουμε το κρέας σε λεπτές φέτες. Αλατοπιπερωνουμε και το παναρουμε στο αλεύρι. Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε το κρέας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές. Λίγο πριν να είναι έτοιμο το κρέας ρίχνουμε στο τηγάνι και τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε όλα μαζί,για λίγα λεπτά ακόμα. 
Σβήνουμε με το κρασί και το λεμονι και αφήνουμε λίγο να δέσει η σαλτσουλα του. Σερβίρουμε με ρύζι, πατάτες ή ότι άλλο σάς αρέσει. 
#συνταγολογeιο 

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

#συνταγολογeιο //Σαλάτα με Ρεβύθια, Ρόκα και τόνo





Σαλάτα με Ρεβύθια, Ρόκα και τόνo
Υλικα:
Μισό κρεμμυδι ξερο ψιλοκομενο. 
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κ. σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
αλάτι -Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλιτζανι  ελαιόλαδο
2 φλυτζανια ρεβίθια (βρασμενα)
1 μέτριο καρότο τρμμενο
1 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κονσέρβα τόνο σε λάδι
1 μικρο ματσακι ρόκα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
  Σε ένα μικρό μπολ βαζετε το ελαιόλαδο,το ξυδι, και  ανακατέυετε μαζί το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι και το  φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφηνετε λιγο στο ψυγειο να αρωματιστει το ελαιόλαδο.Σε ένα μπολ πιο μεγάλο ανακατεύουμε τα ρεβίθια,το  καρότο ψιλοκομμένο και τον μαϊντανό.Προσθετετε και τη ροκα με τον τονο το ελαιόλαδο με το κρεμμυδι &το σκόρδο ανακατευετε ελαφρα και σερβιρετε στο πιατο.
Μπορειτε αν θελετε να αντικαταστησετε τον τονο με εξισου γευστικα αποτελεσματα με μαριναρισμενογαυρο η΄ αντζουγιες.
#συνταγολογeιο 

#συνταγολογeιο//Μακαρόνια με κιμά

Υλικά
1κιλο κιμά μοσχαρίσιο
1 κουτί (500γρ)ζυμαρικά ότι θέλουμε:σπαγγέτι, πένες, λιγκουινι, κ.λ.π

Σάλτσα
1 κουτί τοματακια ψιλοκομμένα
Μισό κουτί χυμό ντομάτας
1κ.σ πετλτε τομάτας
1ξερο κρεμμύδι ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καρότο κομμένο μικρά κυβάκια
2 φύλλα δάφνης
5 σπόρους μπαχάρι
Αλάτι και πιπέρι
Μισό κ.γ ζάχαρη.
1 φλυτζανι λευκό κρασί.
Λίγο ελαιόλαδο.

Εκτελεση..
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά καλά το λάδι και ρίχνουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, να σοκαριστεί όλος ο κιμάς.

 Τραβάμε με την κουτάλα τον κιμά σε μία άκρη και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σοτάρουμε όλα τα υλικά μαζί 4 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για δύο λεπτά περίπου. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πετλτε  τα
ντοματακια, και το χυμό ντομάτας. Προσθέτουμε  τη ζάχαρη, τη δαφνη το μπαχάρι, αλατοπίπερο 1 ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για εικοσιπέντε λεπτά περίπου.

Ζυμαρικά:
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε αρκετό νερό με λίγο αλάτι. Μολις αρχίσει να βράζει το νερό Προσθέτουμε τα μακαρόνια και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. (Σε κάθε πακέτο αναγράφεται ο χρόνος βρασμού)
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και σερβίρουμε με τον κιμά και αν θέλουμε μπόλικο τυράκι τριμμένο. 
#συνταγολογeιο 

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

#συνταγολογeιο//Πανσετα μαριναρισμενη στο τηγάνι

Υλικά 
1 κιλό πανσετα χωρίς κόκαλο. 
Μαριναδα 
1κ.γ μουστάρδα 
1κ.γ πάπρικα καπνιστή 
Λίγο ελαιόλαδο 
Αλάτι και πιπέρι 
Εκτελεση 
Ανακατεύουμε το κρέας με τα υλικά της μαριναδας καλά. 
Βάζουμε ενα αντικολητικό τηγάνι να κάψει καλά με ελάχιστο λάδι ίσα ίσα και απλωνουμε τις πανσετες μέσα
. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το κρέας και από τις δύο πλευρές
#συνταγολογeιο   gmfood_gr

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

#συνταγολογeιο//Ψητές πατάτες στο αλουμινοχαρτο

Υλικά 
6 πατάτες μεγάλες 
Αλουμινοχαρτο 
Εκτέλεση:

Ξέπλενουμε  πάρα πολύ καλά τις πατάτες, να φύγουν όλα τα χώματα, χωρίς όμως να βγάλουμε τη φλούδα τους. Θα ψηθούν με τη φλούδα τους! Στη συνέχεια κόβουμε αλουμινόχαρτα και τυλιγουμε τις πατάτες πολύ σφιχτά. Ψήνουμε στα καρβουνα σε σχαρα η γκριλ, για περίπου μια ώρα μέχρι να μαλακωσουν, αφού τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές. 

Εναλλακτικά Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου   μια ώρα περίπου να μαλακωσουν. 

Χαράζουμε στην μέση και γαρνίρουμε με βούτυρο διάφορα τυριά ή γιαούρτι. Συνοδεύουμε  κρέατα ή ψαρια ακόμα και με λίγο λάδι και αλατοπίπερο. 
#συνταγολογeιο 

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

#συνταγολογeιο//χταποδακι σαλάτα


Υλικά
1 χταποδακι ενάμιση κιλό περιπου
3 πατάτες κομμένες σε μπουκιές μεγάλες
2 καρότα κομμενα ροδέλες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο για σαλάτα
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμενο
1 μικρή σφιχτή ντομάτα κομμένη ή λίγα ντοματινια
Λίγη ρόκα χοντροκομμενη.
Λίγες ελιές κομμένες ροδέλες

Λίγο κάπαρη 

Ελαιόλαδο 

Ξύδι 

Ρίγανη 
Αλατοπίπερο.


Εκτέλεση 
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες μαζί με τα καρότα για 15 λεπτά περίπου όχι να λιώσουν. Αφήνουμε να κρυωσουν και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι να βράσει με μερικά λαχανικά όπως: (καρότο, σελερι, 2 σκελίδες σκόρδο.,φύλλα δάφνης, 1 ξερό κρεμμύδι ολόκληρο.) Βάζετε ελάχιστο νερό ή και καθόλου γιατί το χταπόδι όταν αρχίσει να βράζει θα βγάλει τα δικά του υγρά. Σιγοβραζετε για 45' με 50 'λεπτά μέχρι να μαλακωσει.

 

Βγαζετε από την κατσαρόλα και αφήνετε να κρυώσει. Κόβουμε σε ροδέλες αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά  της σαλάτας και ανακατεύουμε πριν σερβίρουμε.

#συνταγολογeιο 


Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

#συνταγολογeιο//καλαμάρια γεμιστά με ντομάτα και φέτα


Υλικά 

3 μεγάλα καλαμάρια (1500γραμ.περιπου)

Για τη γέμιση:

1  φρέσκια  ώριμη ντομάτα κομμένη σε κυβάκια

2 φλ. φέτα τριμμένη

Μισή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη 

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμενο
4-5 φυλλαράκια βασιλικό ψιλοκομμένα 


Για το λαδολεμονο

1  φλυτζανι ελαιόλαδο

2  λεμόνια το χυμό τους


Εκτελεση 

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και τα πλένουμε καλά. Σε μία μπασινα βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα αναμιγνύουμε. Γεμίζουμε με ένα κουτάλι ομοιόμορφα τα καλαμάρια και κλείνουμε με μια οδοντογλιφιδα. Αλείφουμε με λίγο λάδι τα καλαμάρια και ψηνουμε στη σχαρα..χτυπάμε σε ένα σεικερ το λάδι με το λεμονι περιχύνουμε, Κόβουμε το καλαμάρι σε ροδέλες και σερβίρουμε. 

 #συνταγολογeιο   gmfood_gr

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

#συνταγολογeιο//ψαροσαλατα με μαγιονέζα(αθηναϊκή)

Υλικά 
2 λαβράκια του ενός κιλού ή άλλο ψάρι. 
1κ.σ κάπαρη 
1 κούπα μαγιονέζα 
3 κ.σ μουστάρδα απαλή 
1κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμενο 
Μισό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμενο 
αλάτι και φρεσκοτριμμενο πιπέρι 
Εκτελεση 
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα ψαρια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους για μισή ώρα περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και Καθαρίζουμε το ψάρι με προσοχή από τα κόκαλα και το δέρμα. Βάζουμε σε ένα μπολ το ψάρι καθαρισμένο και αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Απλωνουμε σε μία πιατελα στολιζουμε όπως μάς αρέσει και σερβίρουμε. 
#συνταγολογeιο 


Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

#συνταγολογeιο//φρυγαδελια



‘ΦΡΥΓΑΔΕΛΙΑ’ 
ΥΛΙΚΑ
 1 κιλο μοσχαρισιο συκωτι περιπου.
3 μπολιες αρνισιες
1 κουπα ελαιόλαδο
1 λεμονι το χυμο του.
αλάτι&πιπέρι μαυρο
ριγανη ή θυμάρι 
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε σε μπουκιές στο μεγεθος δύο δαχτυλων και μεγαλυτερες.Ραντιζετε με το λαδι το λεμονι προσθετετε και τα μπαχαρικα,και αφηνετε να μαριναριστει για μια ωρα.Απλωνετε τις μπολιες πανω στον παγκο και τις κοβετε σε κοματακια στο μεγεθος της παλαμης σας,περιπου.Πανω στο κάθε κοματακι μπολιας τοποθετειτε από ένα κομμάτι από το συκωτι και τυλιγετε σε ρόλο, σαν σεφταλιες.Τα ακουμπατε σε ένα λαδωμενο ταψι,ραντιζετε ελαφρα με λιγο λαδι και ψηνετε στο φουρνο 170 βαθμους,για 25 λεπτά με μιση ωρα το πολύ  μεχρι να δειτε να ροδισουν.

Σερβιρετε ραντιζωντας με λεμονι και λιγο ριγανη .
Εναλλακτικά μπορούμε να τα περάσουμε στη σουβλα και να τα ψήσουμε στην ψησταριά ,όπως επίσης και στο γκριλ στη σχαρα. 
#συνταγολογeιο. 


Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

#ΣΥΝΤΑΓΟΛΟΓEΙΟ //ΚΟΚΟΡΈΤΣΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ.

Υλικά
1 αντεριά
1 συκωταριά αρνίσια
Αλάτι-πιπέρι 
Ρίγανη
1 λεμόνι το χυμό του. 
Εκτέλεση
Κόβουμε τη συκωταριά σε μικρες μπουκιές πλένουμε καλά να φυγουν τα αίματα και αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγιξουν. Συνεχίζουμε με την αντερια πλενωντας καλά κάτω από τη βρύση με τρεχούμενο νερό. 
Αλατοπιπερωνουμε τη συκωταριά, στιβουμε το λεμόνι, και Πασπαλίζουμε τη ρίγανη. Περνάμε σε μία σουβλα τη συκωταριά εναλλάξ συκώτι πνευμονι, γλυκαδι.Τυλιγουμε με το έντερο, προσεκτικα,και σφιχτά. Βγάζουμε το κοκορέτσι προσεκτικα από τη σουβλα και το απλωνουμε στο ταψι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμους Κελσίου για μία ώρα περίπου και μετά ανεβάζουμε θερμοκρασία 220 βαθμους και ψηνουμε 15 με 20 λεπτά ακόμα, να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές,αφού το έχουμε γυρίσει. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο Κόβουμε και σερβίρουμε. 

#συνταγολογeιο 

#συνταγολογeιο//Σάλτσα μανιταριών

Υλικά 
1 κουτί μανιτάρια κομμένα 
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη 
1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί 
1 κύβο ζωμό μοσχαρίσιο 
Αλάτι και φρεσκοτριμμενο πιπέρι 
2 ποτήρια νερό βραστό. 
Εκτελεση 
Διαλύουμε το ζωμό βοδινού σε βραστό νερό. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και σοτάρουμε και αυτά 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε στο τηγάνι και τον αραιωμένο ζωμό και σιγοβράζουμε πέντε λεπτά περίπου. Δένουμε τη σάλτσα με λίγο αλεύρι αραιωμένο σε λίγο νερό.
Συνοδεύει τελοια ψητα σχάρας μπιφτέκια κ.λ.π 
#συνταγολογeιο 


Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

#συνταγολογeιο //Τα τελοια Ψητά λαχανικά.

                                    Υλικά 
1 μέτριο καρότο 
1κολοκυθακι 
1 μελιτζάνα φλασκα 
150 γρ μανιτάρια πλευρωτους 
1 πράσινη μικρή πιπεριά 
1 κόκκινη πιπεριά 
Αρωματικά:
3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμενο 
1 κλαδάκι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμενο 
Αλάτι 
Φρεσκοτριμμενο πιπέρι. 
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμενο. 

Εκτελεση:
Κόβουμε τα λαχανικα σε φετες. Περνάμε τις φέτες καρότου από ένα τηγάνι με νερό για 3 λεπτα να μαλακωσουν ελαφρά. βάζουμε σε μία μπασινα λαδωνουμε και αλατιζουμε ελαφρά τα λαχανικα. Ανακατεύουμε. 
Ετοιμάζουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά και ψηνουμε 2-3 λεπτά την κάθε πλευρα. Αφαιρούμε τα λαχανικα από τη σχαρα σε μία μπασινα.
 Ραντίζουμε με την κρέμα μπαλσαμικου,    το ψητό σκόρδο τα αρωματικά, αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε. 

#συνταγολογeιο   gmfood_gr


#συνταγολογeιο//Κοτόπουλο με μανιταρια κρέμα και αρωματικό ρύζι

Υλικά 
1στηθος κοτόπουλο 600 με 700 γρ. 
Μισό λίτρο κρέμα γάλακτος 
250 γρ μανιτάρια φρέσκα. 
Λίγο ελαιόλαδο. 
1μικρο ποτήρι λευκό κρασί. 
Μαριναδα:
1κ.σ μουστάρδα 
1κ.σ μαγιονέζα 
Μισό κ.γ πάπρικα καπνιστή 
Αλάτι και πιπέρι. 
Για το ρύζι:
500γρ ρύζι μπονετ τύπου Αμερικής.
1κρεμμυδι ξερό ψιλοκομμενο 
1σκελιδα σκόρδο λιωμένη 
Μισό κ.γ κάρυ 
Μισό κ.γ. κουρκουμα. 
2 φύλλα δάφνης 
Αλάτι και πιπέρι. 
Εκτελεση 
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλες μπουκιές και το μαρινάρουμε με τα υλικά. Αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα η και παραπάνω αν έχετε χρόνο. 
Πλένουμε ελαφρά τα μανιτάρια στεγνωνουμε καλά και τα Κοβουμε σε φετες. 
Ετοιμάζουμε το ρύζι. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε και το ρύζι και το σοτάρουμε μαζί ένα δύο λεπτά. Προσθέτουμε ζεστό νερό να σκεπάσει το ρύζι και λίγο παραπάνω. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά 18 λεπτά περίπου. Κατά τη διάρκεια Προσθέτουμε αν χρειαζετε νερό πάντα ζεστό. Αφού βράσει το ρύζι βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε Κατά μέρος. 
Σε φερδυ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε στο τηγάνι και τα μανιτάρια και σοτάρουμε μαζί με το κοτόπουλο. Αφήνουμε να μαγειρευτουν μαζί γύρω στα πέντε λεπτά Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τώρα Ρίχνουμε στο τηγάνι και την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να δέσει και να πήξει ελαφρώς. Βγάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με το ρύζι. 
#συνταγολογeιο 

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

#συνταγολογeιο//Αυγά με τυρί

Υλικά 
150 γρ φετα 
100γρ ανθότυρο 
1κ.σ βούτυρο 
Φρεσκοτριμμενο πιπέρι 
Εκτελεση 
Σε αντικολητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο. Βάζουμε στο τηγάνι τα τυριά θρυματισμενα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγο να ψηθεί ελαφρώς τυρί.
Χτυπάμε τα αυγα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε να ψηθουν ανακατεύοντας και σερβιρουμε με φρεσκοτριμμενο πιπέρι 
#συνταγολογeιο 

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

#συνταγολογeιο //Κουνέλι Στιφάδο.

Υλικά 
1 κουνέλι 
1 κιλο κρεμμυδάκια για στιφάδο.
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες. 
1 κ.σ πελτέ ντομάτας 
1 κουτι χυμό ντομάτα. 
1 ποτήρι μικρό κόκκινο κρασί ξηρό. 
1 κ.σ ξύδι 
Αλάτι και πιπέρι 
Μισή κ.γ ζάχαρη 
5-6 κοκους μπαχαρι 
1 ξυλάκι κανέλας 
3 φύλλα δάφνης 
Λιγο ελαιολαδο για το σωταρισμα. 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Σε ένα φαρδυ τηγανι ζεσταίνω το λάδι καλά,και συνεχίζω. 
Κόβω το κρέας σε μερίδες και βάζω να σωταριστουν τα κομμάτια. Μόλις πήρουν χρώμα κι' απ' τις δύο πλευρές, τα βγάζω κατά μέρος και ρίχνω στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Ανακατεύω μέχρι να σοταριστουν ελαφρά.Ξαναβάζω το κρέας στο τηγανι, και σβήνω με το κρασί, και το ξύδι. Προσθέτω το πελτέ, ανακατεύω, το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, την κανέλα , αλατοπιπερο , και τη δάφνη. Μεταφέρω το κρέας με τη σάλτσα στη γάστρα και μαγειρευω στο φούρνο για μια ώρα περίπου να μελώσουν κρέας και κρεμμυδάκια. 
#συνταγολογeιο 

#συνταγολογeιο//Μπιτοκ αλά ρους (Bitoque a la russe)

Συστατικά
6 φετες τυρί γκούντα 
Υλικά (συνοδευτικό):
4 μεγάλες πατάτες 
Αλάτι και πιπέρι 
Λίγο ελαιόλαδο 
1 λεμόνι το χυμό του. 
Για τον κιμά
◉ 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 
 αλάτι
 πιπέρι
1κ.σ μουστάρδα 
1σκελιδα σκόρδο λιωμένη 
Μισό ξερό κρεμμύδι τριμμένο 
1 αυγό 
1 μικρό φλυτζανι ελαιόλαδο 
Μισή κούπα φρυγανιά τριμμένη. 
1κουπα κεφαλοτυρι τριμμένο 
 1 πρέζα μπαχάρι 
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμενο (προαιρετικά)
Εκτελεση 
Βάζουμε τον κιμά με όλα τα υλικά μαζί σε μία μπασινα και ζυμώνουμε καλά Αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο για λίγη ώρα να σφίξει 
Εκτελεση:
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες καρυκευουμε και στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψι. 
Πλάθουμε τον κιμά σε μπιφτέκια Λίγο μεγαλουτσικα και και τα βάζουμε στο ταψι με τις πατάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους για 35 λεπτά. Λίγο πριν κλείσουμε το φούρνο βάζουμε πάνω σε κάθε μπιφτέκι 1 φέτα τυρί γκούντα και από ένα αυγό τηγανιτό. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε για πέντε λεπτά να λιώσει το τυρί πριν σερβίρουμε. 
Για τα αυγά μάτια
Λίγο ελαιόλαδο 
6 αυγά 
Σε φερδυ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τα αυγα. Τα θέλουμε μελατα με ρευστό κρόκο. Απλωνουμε από ένα αυγό σε κάθε μπιφτέκι. 
#συνταγολογeιο 

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

#συνταγολογeιο//Αυγά με τυρί και λουκάνικο.

Υλικά 
100 γρ λουκάνικο με πράσο 
150 γρ φετα 
100 γρ ανθότυρο 
6 αυγά 
Λίγο φρεσκοτριμμενο πιπέρι 
Εκτελεση:
Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το σοτάρουμε στο τηγάνι ελαφρά να ροδίσει. Προσθέτουμε και τα τυριά θρυματισμενα. Τέλος χτυπάμε τα αυγα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε να ψηθουν ανακατεύοντας. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμενο πιπέρι. 
 #συνταγολογeιο 

#συνταγολογeιο //Κεφτεδακια με σάλτσα

 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ 
Μισό κιλό κιμά μοσχαρισιο
Ένα κρεμμυδι 
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλιτζάνι φρυγανιά 
Αλάτι-πιπέρι, ρίγανη. 
Ένα αυγό
Λίγο λάδι
Λίγο δυόσμο ψιλοκομενο 
Λίγο μαιδανο ψιλοκομενο 
ΓΙΑ ΤΗ ΣΆΛΤΣΑ 
1 κουτί ντοματακια ολόκληρα σε σάλτσα 
1 κουτί χυμό ντομάτας 
1 σκελίδα σκόρδο 
1 μικρο ξερο κρεμμυδι 
Αλάτι-πιπέρι 
Ρίγανη 
1 κ.γ ζάχαρη 
Λίγο μπουκοβο καυτερό 
Εκτέλεση κιμάς κεφτεδακια 
Λιώνουμε στο μουλτι το κρεμμύδι, το σκόρδο μαζί με το λάδι. 
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τον κιμά και ζυμώνουμε το μείγμα. 
Αφήνουμε στο ψυγείο για μισή έως μία ώρα να σφίξει ο κιμάς. 
Πλάθουμε τα κεφτεδακια αλευρωνουμε ελαφρά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδισουν. 
:Για τη σάλτσα
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα στο μουλτι και χτυπάμε καλά. Αδειαζουμε το μειγμα ντομάτας σε ένα φαρδυ τηγανι ή κατσαρολα και σιγοβραζουμε για δεκα λεπτα περιπου να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε και τα κεφτεδακια στο τηγάνι με τη σάλτσα και σιγοβραζουμε για άλλα πέντε λεπτά. 
Σερβίρουμε κλασσικα με πατατες τηγανιτές ή ακόμα και μακαρόνια. 
#συνταγολογeιο 

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

#συνταγολογeιο//Αυγά με τυρί και ντομάτα

Αυγά με τυρί και ντομάτα
Υλικά
150 γρ φετα
200 γρ ανθότυρο.
6 Αυγά
2 μέτριες ντομάτες κομμένες καρέ.
Πιπέρι και λίγο αλάτι αν χρειαζετε.
Εκτελεση

Βάζουμε το τηγάνι να κάψει και ρίχνουμε τη φέτα θρυματισμενη. Αφήνουμε λίγο να ροδίσει και προσθέτουμε και το ανθότυρο. Αφήνουμε λίγο να ψηθουν τα τυριά και ρίχνουμε στο τηγάνι και την ντομάτα κομμένη καρέ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά από τη ντομάτα. Τέλος χτυπάμε τα Αυγά και ενσωματωνουμε με το τυρί και τη ντομάτα. Ανακατεύουμε να ψηθεί και το αυγό και βγάζουμε από τη φωτιά.
#συνταγολογeιο 

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

#συνταγολογeιο//Τραχανάς σούπα.




Υλικά 
1κουπα τραχανά
3 κούπες γάλα γάλα φρέσκο ή εβαπορέ αραιωμένο μισό μισό με νερό
Λίγο αλάτι
1 φλ. τυρί φέτα τριμμένη για το σερβίρισμα προαιρετικά. 
Εκτελεση 
 Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα Μόλις πάρει βράση ρίχνω στην κατσαρόλα τον τραχανά, προσθέτω το αλάτι και αφήνω να σιγοβράσει ανακατεύοντας μέχρι να χυλώσει καλά περιπου έξι με επτά λεπτά. Αν το θέλετε πιο αραιό προσθέτετε Λίγο ζεστό νερό.
Σερβιρετε αν θέλετε με την τριμμένη φέτα 
Αυτός ο τραχανάς λέγεται γλυκός, όχι γιατί έχει ζάχαρη, αλλά γιατί γίνεται με γάλα. 
#συνταγολογeιο