Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Μπριος Ψωμάκια

Υλικά 
- 350 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 2/3 φλιτζάνια)
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 7 γρ. Ξηρή μαγιά (1 πακέτο)
- 2/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 200 γρ. Ζεστό γάλα (3/4 φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας)
- 30 γρ. Βούτυρο
1 αυγό 
2 αβγά για επαλειψη. 
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις και στρώνετε με λαδόκολλα το 
μεγάλο ταψί του φούρνου σας.
Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα
κατσαρόλι και το ρίχνετε ζεστό  χλιαρό στο κάδο του μίξερ μαζί με τη μαγιά, τη ζάχαρη,το αυγό, το βούτυρο και τα
χτυπάτε με το μίξερ ελαφρώς.
Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του
μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, το αλάτι, χτυπώντας διαρκώς μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Εάν η ζύμη είναι αρκετά κολλώδης προσθέτετε και άλλο αλεύρι κουταλιά
κουταλιά. Αφήνετε το μίξερ και
ζυμνετε με τα χέρια σας για 2 λεπτά 
μέχρι να διαπιστώσετε ότι η ζύμη
είναι μαλακή, ελαστική και κολλά
ελαφρώς στα χέρια.
Χωρίζετε τη ζύμη σε ίσα
κομμάτια 80 γρ, και τα πλάθετε σε μπάλες
και τα τοποθετείτε στο ταψί,
πάνω στη λαδόκολλα,φροντίζοντας να αφήσετε αρκετή
απόσταση μεταξύ τους.Αφήνετε κατά μέρος για μισή ώρα περίπου μέχρι να φουσκώσουν. Χτυπάτε
με σύρμα 2 αυγά με λίγο νερό και αλείφετε με πινέλο 
την επιφάνεια των μπριός.
Προαιρετικά τα πασπαλίζετε με
λίγο σουσάμι. ή μαυροκουκι Τα ψήνετε στο
προθερμασμένο φούρνο για 15λ περίπου ή μέχρι να φουσκώσουν
και ροδίσουν.


Tip

Για να φουσκώσει η ζύμη μας πιο γρήγορα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50°C στον αέρα, τον σβήνουμε και κατόπιν βάζουμε μέσα τα ψωμάκια μας, αφού τα έχουμε ραντίσει με λίγο νερό. Σε λίγα λεπτά θα διπλασιαστούν σε μέγεθος και θα είναι έτοιμα για να τα περάσουμε με αυγό και να τα ψήσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου