πλαστός ή λαχανόψωμο, όπως χαρακτηριστικά το λέμε στον Βάλτο, είναι μια παραδοσιακή πίτα με χόρτα που αντί φύλλου χρησιμοποιούμε ένα χυλό από αλεύρι καλαμποκιού. Είναι ευρέως διαδεδομένη σε ολόκληρη τη κεντρική Ελλάδα και φυσικά εδώ στον Βάλτο την αγαπάμε ιδιαιτέρως. Ακολουθεί η παραδοσιακή συνταγή.
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό αλεύρι από καλαμπόκι
1 κιλό σπανάκι ή σέσκουλο
2 πράσα
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια
300 γραμ. φέτα
2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
Λάδι, αλάτι, πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας τραχανάς (αν υπάρχει)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και κόβουμε τα χόρτα. Βάζουμε σε μια λεκάνη λίγο λάδι και 2 αυγά και τα χτυπάμε. Ρίχνουμε περίπου 1 λίτρο νερό, το αλεύρι και ανακατεύουμε. Φροντίζουμε να γίνει η ζύμη πολύ αραιή. Βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Στα χόρτα προσθέτουμε λάδι, ελάχιστο αλάτι, αν έχουμε βάζουμε 4 κουταλιές της σούπας τραχανά, τις 2 κουταλιές αλεύρι, λίγο πιπέρι, 1 αυγό και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος ρίχνουμε και τη φέτα χοντροκομμένη.
Σε ένα ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί αν θέλουμε να μη μας κολλήσει, ρίχνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε τη μισή ζύμη. Μετά προσθέτουμε με προσοχή τη γέμιση, τη στρώνουμε καλά με το χέρι και ύστερα ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη. Ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό αλεύρι από καλαμπόκι
1 κιλό σπανάκι ή σέσκουλο
2 πράσα
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 ματσάκι κρεμμυδάκια
300 γραμ. φέτα
2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
Λάδι, αλάτι, πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας τραχανάς (αν υπάρχει)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και κόβουμε τα χόρτα. Βάζουμε σε μια λεκάνη λίγο λάδι και 2 αυγά και τα χτυπάμε. Ρίχνουμε περίπου 1 λίτρο νερό, το αλεύρι και ανακατεύουμε. Φροντίζουμε να γίνει η ζύμη πολύ αραιή. Βάζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Στα χόρτα προσθέτουμε λάδι, ελάχιστο αλάτι, αν έχουμε βάζουμε 4 κουταλιές της σούπας τραχανά, τις 2 κουταλιές αλεύρι, λίγο πιπέρι, 1 αυγό και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος ρίχνουμε και τη φέτα χοντροκομμένη.
Σε ένα ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί αν θέλουμε να μη μας κολλήσει, ρίχνουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε τη μισή ζύμη. Μετά προσθέτουμε με προσοχή τη γέμιση, τη στρώνουμε καλά με το χέρι και ύστερα ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη. Ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
Ο τελοιος συνδυασμός ένα κομμάτι πλαστό με ένα ποτήρι φρέσκο παγωμενο κατσικίσιο ξυνογαλο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου