Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

χοιρινα λουκανικα με πράσα


Τι χρειαζόμαστε:
1/2 έντερο χοιρινό ( η από τον χασάπη  το παστό που ειναι και καθαρισμένο έτοιμο)
4 κιλά χοιρινό μπούτι σε χοντροκομμένο κιμά
2 κιλά πανσέτα χοιρινή σε χοντροκομμένο κιμά
2 μεγάλα ξερά κρεμύδια
4 πράσα

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
70 γρ. χοντρό αλάτι
12 γρ. πιπέρι
25 γρ. μπούκοβο
4 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
2 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. κίμινο
1 κ.γ. μπαχάρι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο


Πώς το κάνουμε:
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τους κιμάδες και ανακατεύουμε.
Kόβουμε στο μίξερ τα κρεμύδια, τα πράσα, τις πιπεριές.
Σε αντικολητικό τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε το μίγμα να τσιγαριστούν, να μαραθούν.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά στον κιμα μας.Προσθέτουμε και τα πράσα όταν ειναι έτοιμα.
Ζυμώνουμε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καλά! Πρέπει να προσέχουμε το ζύμωμα να ανακατευτούν καλα τα υλικά.
Ξεπλένουμε τα έντερα και τα βάζουμε σε μπολάκι με νερό για να μην ξεραθούν.
Οταν ο κιμάς είναι έτοιμος γεμίζουμε με το ειδικό μηχάνημα.
Οταν τελειώσουμε τα κρεμάμε δυο μερες σε δροσερό μέρος και μετά 2-2, 3-3 στην καταψυξη όπου θα μεινουν απο 10-30 μέρες, αναλόγως πόσο θα αντέξετε! Καλή επιτυχία!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορούμε να ρυθμίζουμε το πάχος του λουκάνικου. Αν την ώρα που βγαίνει το μίγμα, κρατάμε το έντερο ώστε να ελευθερώνεται από το ρύγχος με κάποια δυσκολία, το λουκάνικο γεμίζει περισσότερο και γίνεται παχύτερο. Αντίθετα, αν το αφήνουμε ελεύθερο θα έχει πάχος σχεδόν όσο το ρύγχος. Όταν το λουκάνικο φθάσει στο μήκος που θέλουμε (άλλοι θέλουν κοντά λουκάνικα, άλλοι όχι), σταματάμε την έξοδο του μίγματος και περιστρέφουμε μια στροφή το λουκάνικο που έχει ήδη βγει. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το έντερο. Εγώ βέβαια προτιμώ να δένω με σπάγγο για να τα κρεμάω κιόλας πιο εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου