Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ

Τρουφάκια μοναστηριακά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 30 ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ
Σιρόπι από μισή κούπα ζάχαρη και 100  ml νερό
4 γεμάτες κουταλιές κακάο
15-17  μπισκότα πτι-μπερ
1,5 κούπας καρύδι τριμμένο σε μέγεθος φακής
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
3-4 κουταλιές κονιάκ ή κάποιο  λικέρ της αρεσκείας μας-προαιρετικά-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Καρύδα τριμμένη, κακάο, τρούφα κουβερτούρας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και το κακάο μερικά λεπτά, μέχρι να διαλυθεί το κακάο και να έχουμε ένα παχύρευστο σιρόπι, σαν λειωμένη σοκολάτα. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι, μέχρι να γίνουν σκόνη. Aνακατεύουμε  τα καρύδια και την κανέλα. Τα προσθέτουμε μέσα στο χλιαρό σιρόπι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τα ¾ από το μπισκότο και ζυμώνουμε να αναμιχτούν καλά. Προσθέτουμε κι άλλο μπισκότο μέχρι να έχουμε μια μάλλον πυκνή μάζα. Επειδή στο ψυγείο θα σφίξει, κρατάμε 2-3 κουταλιές από το μπισκότο στην άκρη. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσει και να πλάθεται.
Διαλέγουμε τη επικάλυψη που θέλουμε. Αν θέλουμε να κάνουμε διαφορετικά είδη, βάζουμε σε χωριστές  πιατέλες το κάθε είδος. Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο κονιάκ ή νερό και πλάθουμε τις τρούφες . Τις τοποθετούμε σε δίσκο και κατόπιν, όταν τελειώσουμε, τις βάζουμε πάνω στο υλικό της επιλογής μας. Με στεγνά χέρια τώρα, τις επικαλύπτουμε και τις τοποθετούμε στα χαρτάκια. Όταν στεγνώσουν τις κλείνουμε σε κατάλληλο σκεύος και τις βάζουμε στο ψυγείο.
Μετά από 2-3 μέρες, αν μείνουν, γίνονται ακόμη καλύτερες, πιο μαστιχωτές.
 Σημ.– Αν δούμε, πριν πλάσουμε τις τρούφες, ότι το μίγμα είναι πολύ σκληρό, προσθέτουμε μερικές κουταλιές από πρόχειρο κρύο σιρόπι, σε αναλογία 1 προς 1. Αν είναι αραιό προσθέτουμε λίγο μπισκότο ή τριμμένη φρυγανιά.
–Τα πτι-μπερ, γράφουν στην συσκευασία ότι περιέχουν φυτικά λιπαρά και δεν έχουν αυγά. Έτσι στο μοναστήρι τα έχουν για νηστίσιμα. Αν θέλουμε όμως μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με φρυγανιά τριμμένη, ¾ της κούπας ή όση χρειαστεί, σύμφωνα με την εκτέλεση της συνταγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου