Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ψωμακια για χαμπουργκερ

ΥΛΙΚΑ:
550 γρ αλεύρι
30  γρ   ζάχαρη
10 γρ  μέλι ή   1 κουταλάκι  του γλυκού
300 ml γάλα
20-25  γρ  μαγιά  νωπή ή 1φακελάκι  7-9 γρ  ξηρή μαγιά
40 γρ βούτυρο
 8  γρ  αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :
Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή  και αυτή τη φορά. Έβαλα στο  κάδο  του   το γάλα, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, η ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι, μαγιά στη συνέχεια, και   έβαλα   τον αρτοπαρασκευστή  σε   πρόγραμμα  ζυμώματατος    για  μια ώρα και 30 λεπτά  και   στο  τέλος  του προγράμματος   πήρα  μια πολύ αφράτη  και   μαλακιά και καλά φουσκωμένη ζύμη.

Αν το  ζυμώσουμε   με  τα χέρια  μας    η διαδικασία είναι η εξής: Τρίβουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε με 150ml γάλα . Σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο   αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει  η ζύμη   λεία και απαλή . Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήστε τα ξανά αναπτυχθεί 30-45 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε  8-10  κομμάτια από περίπου  85- 90 γραμμάρια το καθένα. Της   δίνουμε   σχήμα  με  τα   χέρια- παλάμες     κουνόντας  την κυκλικά   πάνω  στον  πάγκο  της  κούζίνας ,  και τα βάζουμε σε ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος
 
 Τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο (περίπου 40-50  λεπτά).
 Αν θέλουμε    για  το  τέλος   τα περνάμε  μέ  λίγο   γάλα   και  ρίχνουμε  σουσάμι      ή    οπως  γράφω και πιο κάτω   αφού  ψηθούν   τα  περνάμε  με  το μέιγμα   κόρν  φλάουρ ..δείτε  πιο κάτω λεπτομέρειες.

 
Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμους   κελσίου     ανάλογα  το  φούρνο μας   για περίπου 20 λεπτά.

  Αν θέλουμε     όσο   είναι   ακόμα στο  φούρνο    ετοιμάζουμε  σε  ένα  κατσαρολάκια  ένα  μέιγμα  με    ένα κουταλάκι του γλυκού  κοφτό  κορν   φλάουρ σε 150  ml κρύο νερό και να  πάρει μια βράση,  θα  γλινει    σαν  ζελεδάκι  . Αφήνουμε    να κρυώσει.
Αμέσως μετά   μόλις   βγάλουμε   τα  ψωμάκια από το φούρνο με ένα   πίνέλο   βουρτσίζουμε  με  το   μίγμα  κορν  φλάουρ  ελαφρώς ζεστό 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου