Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΑΦΡΑΤΟΙ

αφράτοι κουραμπιέδες


Υλικά για 45-50 κουραμπιέδες:
250 γρ βούτυρο αγελάδας (εγώ βάζω Lurpac)
250 γρ μαγειρικό λίπος ( κανονικά έτσι τους κάνω, αλλά δοκίμασα πέρσι Flora με βούτυρο και γίνονται απίστευτοι. Εσείς αποφασίζετε
(Και τα 2 βούτυρα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Εγώ τα έβγαλα εκτός ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ)
800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις που το κοσκινίζουμε
½ κούπα άχνη ζάχαρη (η κλασσική κούπα που πίνουμε τον Nescafe)
4 βανίλιες
1 κούπα αμύγδαλα χωρίς φλούδα (εγώ παίρνω με φλούδα, τα βράζω λίγη ώρα και τα ξεφλουδίζω εύκολα)
Επιπλέον ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (μου χρειάστηκαν περίπου 400 γρ άχνη)

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα 2 βούτυρα μαζί στο μίξερ, μαζί με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν ένα ελαφρώς άσπρο χρώμα. (εγώ τα χτύπησα περίπου 4 λεπτά).
Το μίξερ δεν θα το ξαναχρησιμοποιήσουμε, από εδώ και πέρα ότι κάνουμε θα το κάνουμε με το χέρι. (Αυτό σημαίνει ότι ή θα μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα άλλο μπολ, ή θα συνεχίσετε στο μπολ του μίξερ σας αν γίνεται, όπως έκανα εγώ, για να μη πλένουμε πολλά μετά
Ρίχνουμε στα βούτυρα αρχικά 2 κούπες αλεύρι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε με το χέρι μαλακά. Σταδιακά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας ελαφρά, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά και αφράτη και να μη κολλάει στα δάχτυλα. Συγκεκριμένα θέλουμε να ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα του μπολ. Βάζουμε και τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε να πάνε παντού στη ζύμη.
***Το μυστικό: Δεν παραζυμώνουμε, δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα και έντονα, της φερόμαστε γλυκά και τρυφερά  Μαλακό και ελαφρύ ζύμωμα λοιπόν, γιατί αλλιώς θα γίνουν σφιχτοί και όχι αφράτοι!
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Το σχήμα που θα δώσετε στους κουραμπιέδες, εξαρτάται από εσάς. Είτε τα πλάθετε με το χέρι και τους δίνετε σχήμα όπως έκανα εγώ, είτε απλώνετε τη ζύμη και κάνετε σχέδια με κουπάτ. Εγώ τους ήθελα σε κυκλικό σχήμα με κάποιο σχετικό ύψος, όπως φαίνεται στη φωτογραφία και έτσι χρησιμοποίησα μόνο τα δάχτυλά μου.
Τους βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τους ψήνουμε στους 180ο για 30 λεπτά, όχι παραπάνω. Μπορεί να σας φανούν λιγάκι μαλακοί και άψητοι, αλλά μόλις κρυώσουν γίνονται όπως πρέπει. Μη περιμένετε να αλλάξουν χρώμα ή να ροδίσουν. Όταν ψηθούν θα γίνουν όπως στην παρακάτω φωτογραφία.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά τους βουτάμε σε άχνη ζάχαρη που βάλαμε σε ένα πιάτο, να πάρουν άχνη και από τις δυο μεριές. Μετά τα βάζουμε στην πιατέλα και πασπαλίζουμε όση άχνη ζάχαρη θέλουμε με ένα σουρωτήρι του τσαγιού, για να πάει παντού.
Οι πιο αφράτοι κουραμπιέδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου