Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ρίγανη:

 Η απόδειξη της φύσης για τη μακροζωία



Ρίγανη: Η απόδειξη της φύσης για τη μακροζωίαΗ ρίγανη είναι ένα αρωματικό ποώδες πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Ανήκει στο γένος ορίγανο της τάξης των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών, ενώ η ποιότητά της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές.
Η ρίγανη πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση που αφήνει στο φαγητό έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Η κυριότερη (γνωστή φαρμακευτικά) δραστική ουσία της είναι η καρβακρόλη. Ακολουθούν οι θεραπευτικές ιδιότητές της.
  • Μία κύρια χρήση της είναι κατά των χρόνιων ρευματισμών. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη θεραπευτική της αξία και τη χρησιμοποιούσαν πίνοντας το τσάι της σε κολικούς και εξωτερικά σε πρηξίματα και για το στραβολαίμιασμα.
  • Με τη μορφή αφεψημάτων χρησιμοποιείται για την ατονία των εντέρων, για τονβήχα, βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση.
  • Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο.
  • Ο ανθός της ως αφέψημα είναι αντισπασμωδικός και τονωτικός της μήτρας. Είναι βότανο εμμηναγωγό, βοηθά τη γέννα.
  • Ποδόλουτρα ή μπάνια σε ρίγανη βοηθούν στην περίπτωση αμηνόρροιας.
  • Συμβάλλει στην καταπολέμηση ασθενειών των φυτών προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τα διπλανά φυτά.
  • Ρίγανη: Η απόδειξη της φύσης για τη μακροζωίαΗ ρίγανη είναι ένα από τα λεγόμενα καρυκευτικά φυτά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή σε ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.
  • Η ρίγανη επιβραδύνει τη φθορά των κυττάρων προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία της γήρανσης.
Συμπερασματικά, το φυτό αυτό είναι πολύτιμο για την υγεία μας, αφού περιέχει αντιβακτηριακές, αντικαρκινικές ιδιότητες και αντιοξειδωτικά οφέλη, ενώ μας προφυλάσσει από τυχόν ασθένειες. Για όλους αυτούς τους λόγους οφείλουμε να το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας και στη διατροφή μας γιατί ως γνωστόν οι παλαιότεροι που εμπιστεύονταν τα αγαθά αυτά της φύσης είναι απόδειξη και παράδειγμα μακροζωίας παρότι οι τότε συνθήκες ζωής ήταν δύσκολες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου