εκμεκ κανταιφι
Υλικά για ένα ταψάκι 26εκ.
Για τη βάση του γλυκού
Εκμέκ Κανταΐφι Τούρτα
Υλικά για ένα ταψάκι 26εκ.
Για τη βάση του γλυκού
- 250γρ. κανταΐφι
- 80γρ. βούτυρο
- 100γρ. αμύγδαλα ή ψίχα από φιστίκια Αιγίνης χοντροκοπανισμένα
- 1 φρυγανιά μικρή κοπανισμένη μαζί με τα αμύγδαλα
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- Χυμό ½ λεμόνι
- ½ ξυλάκι κανέλας
- 500ml γάλα
- 75γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- 50γρ. κορν φλάουρ
- 3 καψουλάκια βανιλίνη
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
- 350ml κρέμα γάλακτος
- Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: βάζετε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, τη φλούδα από το μισό λεμόνι και την κανέλα σε κατσαρολάκι πάνω σε δυνατή φωτιά. Στην αρχή ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC και αφρατεύετε το κανταΐφι ξαίνοντάς το με τα δυο χέρια. Απλώνετε σε ένα ταψάκι διαστάσεως 26εκ. κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο. Ανακατεύετε το κοπανισμένο αμύγδαλα ή τα φιστίκια με τη ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίζετε το κανταΐφι με τα ¾ της ποσότητας. Αφήνετε το υπόλοιπο για τη διακόσμηση. Απλώνετε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι αφρατεύοντάς το επίσης.
- Τέλος σκορπίζετε ομοιόμορφα το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια και βάζετε το ταψάκι στο φούρνο. Ψήνετε για 35 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με τις 2 βανίλιες. Χτυπάτε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τα αβγά με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτετε λίγο από το γάλα της κατσαρόλας να αραιώσει και ρίχνετε όλο μαζί το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα.
- Ανακατεύετε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάτε από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
- Ξεφουρνίζετε το κανταΐφι και μετά από 2-3 λεπτά το σιροπιάζετε ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά κουταλιά για να πάει παντού. Αφού κρυώσει το κανταΐφι στρώνετε πάνω του ομοιόμορφα την κρέμα.
- Τέλος χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί μαζί με 1 καψουλάκι βανίλιας ακόμα και στρώνετε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα. Πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα που κρατήσατε στην άκρη και αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.
- Αφαιρείτε το τσέρκι του ταψιού προσεκτικά, μεταφέρετε το γλυκό σε πιατέλα, τραβάτε και τον πάτο του ταψιού προσεκτικά συγκρατώντας το γλυκό με μεγάλη σπάτουλα και το σερβίρετε αμέσως
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου