Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

πατάτες γκρατέν ντοφινουάζ (gratin dauphinoise)...




YΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες 
100 γραμμάρια βούτυρο
1/2 λίτρο γάλα πλήρες
1/2 λίτρο κρέμα γάλακτος πλήρες
1 σκελίδα σκόρδο
150 γραμμάρια παρμεζάνα ή γραβιέρα τριμμένη
Φρεσκοτριμμένο αλάτι,πιπέρι & μοσχοκάρυδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μαντολίνο σε ροδέλες.Σε μία ρηχή, πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε με βούτυρο τις πατάτες μαζί με το σκόρδο, ανακατεύοντας καλά. Μόλις αρχίσουν οι πατάτες να κολλάνε μεταξύ τους, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ανακατεύοντας καλά και προσεχτικά. Προσθέτουμε την το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να ενσωματώνεται και να πήζει μαζί με τις πατάτες. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα πυρέξ ή σε ένα ταψί και τις στρώνουμε ομοιόμορφα. Πουδράρουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια τους. Μόλις ετοιμαστούν, τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς, τις κόβουμε και σερβίρουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου