Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Ασφαλής προετοιμασία γευμάτων στο σπίτι


Αποφύγετε την άμεση επαφή ωμού με μαγειρεμένο κρέας.Αποθηκεύστε ξεχωριστά ωμο με μαγειρεμένο κρέας.Ποτέ στον ίδιο περιέκτη.Μην χρησιμοποιήτε το ίδιο μαχαίρι για τεμαχισμό ωμών κρεάτων και τροφίμων που θα καταναλωθούν ως έχουν (σαλάτα, μαγειρεμένο κρέας). Τεμαχίστε διαφορετικά τρόφιμα (πχ ωμά πουλερικά, κόκκινο κρέας, σαλάτα) με διαφορετικά μαχαίρια. Μην χρησιμοποιείτε την ίδια επιφάνια για τεμαχισμό ωμών κρεάτων και τροφίμων που θα καταναλωθούν ως έχουν (σαλάτα, ψωμί, μαγειρεμένο κρέας). Καθαρίστε πολύ καλά την επιφάνεια κοπής πριν την χρησιμοποιήσετε για τεμαχισμό άλλων τροφίμων ή εναλλακτικά τεμαχίστε διαφορετικά τρόφιμα σε διαφορετικές επιφάνειες κοπής. Αποφύγετε να κάνετε οποιαδήποτε εργασία χωρίς να πλύνετε τα χέρια  μετά από χειρισμό ωμών κρεάτων.Να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά από χειρισμά ωμών τροφίμων.
Για την προετοιμασία:
1) Χειριστείτε ωμά κρέατα, ψάρια και πουλερικά σε διαφορετικές επιφάνειες από ότι τα υπόλοιπα τρόφιμα
2) Μην δοκιμάζετε ωμό κιμά
3) Αποψύψτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα στο ψυγείο ή με κρύο τρεχούμενο νερό. Ποτέ με ζεστό νερό ή εκτός ψυγείου
4) Ξεπλύντε σχολαστικά τα λαχανικά με τα οποία θα παρασκεύασετε ωμές σαλάτες. Αφαιρέστε τα μέρη των λαχανικών που είναι σαπισμένα
5) Καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση ωμών αυγών για παρασκευή μαγιονέζας και γλυκισμάτων που δεν θα υποστούν θερμική επεξεργασία (ψήσιμο), όπως μους, τιραμισού, κλπ.
Για το μαγείρεμα:
1) Φροντίστε τόσο για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του φαγητού όσο και για την προσωπική σας καθαριότητα
2) Μην πιάνετε νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας
3) Ψήνετε τα προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών επαρκώς ώστε να είναι μαγειρεμένα και στο εσωτερικό τους
4) Μην διατηρείτε τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από το χρόνο που προβλέπει ο παρασκευαστής
Για την διατήρηση μετά το μαγείρεμα:
1) Μην τοποθετείτε τα ζεστά τρόφιμα κατευθείαν εντός του ψυγείου
2) Μην αφήνετε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος περισσότερο από δύο ώρες. Φυλάξτε την ποσότητα που δεν σκοπεύετε να καταναλώσετε στο ψυγείο
3) Για να επιτύχετε γρηγορότερη ψύξη των τροφίμων χρησιμοποιείστε ρηχούς κια κατά το δυνατό μικρούς περιέκτες (ιδιαίτερα σημαντικό για ορισμένα τρόφιμα όπως το ρύζι)
4) Διατηρείστε τα τρόφιμα στο ψυγείο πάντα καλυμμένα
5) Μην επαναθερμένετε μαγειρεμένα τρόφιμα περισσότερες από μία φορές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου