Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Τάρτα Μήλου


Βάση:
70 ml ελαιόλαδο
140 ml νερό
1/2 κουταλάκι κανέλα
3 γεμάτες κουταλιές μέλι
περίπου 260 γρ αλεύρι ολικής 
2 κουταλάκια baking powder

Γέμιση:
4 μεγάλα κόκκινα μήλα 
2 κουταλιές σταφίδες
1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο 
1/2 κουταλάκι σκόνη καυτερό τσίλι
1 κουταλιά μέλι 
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι φρέσκο 
2 κ.σ.φρυγανια 

1 στρογγυλό ταψάκι/τσέρκι διαμέτρου 20 εκ

Ξεκινάμε με την γέμιση: καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε σχετικά μικρά κομμάτια. Τα αδειάζουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (εκτός από την φρυγανιά) μέσα σε μία κατσαρόλα που έχουμε τοποθετήσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και περιμένουμε περίπου 15 λεπτά μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν και να πιούν τα ζουμιά τους. Προσέχουμε μη μας καούν. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προχωράμε στη βάση. Σε ένα μπολ ανάδευσης ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, την κανέλα και το μέλι. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη πολύ καλά. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι στο οποίο έχουμε ενσωματώσει το baking powder. Μόλις η ζύμη σταματήσει να κολλάει στα χέρια ενώ ακόμα είναι μαλακή σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι και απλώνουμε καλά την ζύμη, τόσο στον πάτο όσο και περιμετρικά στα τοιχώματα. 

Ρίχνουμε τη φρυγανιά στην γέμιση, ανακατεύουμε καλά (η φρυγανιά λειτουργεί συνδετικά ;)) και αδειάζουμε/απλώνουμε το μείγμα μες στη βάση της τάρτας.

Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, το πολύ για 40 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με κανέλα, έξτρα μέλι αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου