Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Σπανακότυροπιτα

Για το φύλλο
400 γραμμάρια αλεύρι 
Μια πρέζα αλάτι 
2-3 κουταλιές της σούπας λάδι 
Και νερό όσο πάρει
1 κ.σ ξύδι. 
Για την γεμίση
1 κιλό περίπου σπανάκι 
1 ματσάκια σέσκουλα 
3 πράσα 
1 ματσάκια άνηθο 
6 φρέσκα κρεμμυδάκια 
2 αυγά 
Τυρί φέτα 
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι 
Αλάτι, πιπέρι λάδι
Εκτέλεση

 Σέ μια μεγάλη λεκάνη  ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε στη συνέχεια το ελαιόλαδο και το αλάτι, πλάθοντας μέχρι το λάδι να απορροφηθεί.

Στη συνέχεια, προσθέτετε το ξίδι το νερό λίγο-λίγο, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Ανοίγουμε φύλλο 
Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας σας και χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια.Στη συνέχεια, με έναν πλάστη «ανοίξτε» το κάθε ένα από τα τέσσερα κομμάτια ζύμης, μέχρι το φύλλο να γίνει λεπτό.Αν, στις πρώτες σας προσπάθειες, το φύλλο «σπάσει» και δημιουργηθούν τρύπες, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι ζύμης και «μπαλώστε» την.
Στρώστε στο ταψί τα φύλλα λίγο «σουρωτά» (κάνοντας δηλαδή ζάρες) για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Το τελευταίο φύλλο τοποθετήστε το «τεντωμένο».
Θυμηθείτε ότι πρέπει να λαδώσετε τα φύλλα (ή, εναλλακτικά) να τα βουτυρώσετε, πριν στρώσετε το επόμενο.


Μερικά χρήσιμα tips:

*Για να μεταφέρετε το φύλλο από τον πάγκο στον πλάστη χωρίς να σπάσει, τυλίξτε το στον πλάστη.

*Για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα, αφήστε για λίγο τα φύλλα να στεγνώσουν πριν τα βάλετε στο ταψί.

*Οι έμπειρες νοικοκυρές συμφωνούν, ότι το μυστικό για μαλακό φύλλο είναι στο ζύμωμα –όσο περισσότερο ζυμώσετε, τόσο το καλύτερο
Γέμιση 
Σέ μια λεκάνη κοβουμε τα λαχανικά αλατιζουμε και ζουλαμε με τα χέρια μας για να μαλακώσουν και να πέσει ο όγκος τους. Ρίχνουμε και τα υπολοιπα υλικά και αναμιγνύουμε. Στρώνουμε στο ταψί και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγο νερό με τα δάκτυλα μας και Χαράζουμε τα φύλλα με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει το φύλλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου