Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Κοκορομακαρονάδα

ΥΛΙΚΑ
Ένας κόκορας 1700~2200 γραμμάρια
Δύο πακέτα μακαρόνια χοντρά (με τρύπα)
2 κουτάκια τοματοχυμός ελαφρά συμπυκνωμένος (ή και συμπυκνωμένος τοματοπολτός )
1-2 κρεμμύδια
1 ξυλάκι κανέλα
5-6 φύλλα δάφνης
1 νεροπότηρο κρασί
2,5 κούπες λάδι
Πιπέρι
Κόκκοι πιπεριού
Αλάτι
Αποξηραμένη μυζήθρα (για το σερβίρισμα)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Α’ φάση
Τεμαχίζω τον κόκορα σε μικρές μεριδούλες
Σε μια βαθειά κατσαρόλα ρίχνω 2 κούπες λάδι, πιπέρι και αλάτι. Τα καίω σε πολύ δυνατή φωτιά, και ρίχνω μέσα μία στρώση από τα τεμάχια του κόκορα (θα χρειαστεί και δεύτερη επανάληψη, γιατί ο πάτος της κατσαρόλας δεν επαρκεί για όλα τα κομμάτια) τσιγαρίζω τα κομμάτια γυρίζοντάς τα μια –δυό φορές, ώστε να ροδίσουν ελαφρά. Πιθανά η πέτσα να αποκολληθεί.
Τα βγάζω σε ένα σκεύος και επαναλαμβάνω την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα κομμάτια… (Είναι αυτό η πιο επίπονη δουλειά…)
Όταν ολοκληρωθεί το τσιγάρισμα ρίχνω και το λάδι (το καθαρό μόνο, και όχι τυχόν καμένα τρίματα..) στο σκεύος με τα κομμάτια του κόκορα, ή καλύτερα σε άλλο σκεύος (από αυτό εξαρτάται πόσα τσανάκια θα πλένεις μετά…)
Β’ φάση
Ψιλοκόβω αρκετά τα κρεμμύδια.
Ρίχνω το λάδι σε μεγάλη καθαρή κατσαρόλα (ή στην ίδια αφού την ξύσω και την πλύνω ελαφρά), και μετά το κρεμμύδι για να τσιγαριστεί και αυτό.
Όταν αρχίζει να αποκτά χρώμα, βάζω δύο κουτάλια της σούπας τοματοπολτό Απαγγελίτικο (προαιρετικά) ή ρίχνω σταδιακά τον έναν τοματοχυμό ανακατεύοντας ώστε να μην κολλήσει το κρεμμύδι.
Βάζω μέσα αλάτι, πιπέρι, δάφνη, κανέλα, πιπέρι σε κόκκους. Προσθέτω τα κομμάτια του κόκορα και τα αφήνω να πάρουν βράση.
Αφού ξεκινήσει ο βρασμός, ρίχνω το κρασί, και το αφήνω να ξαναρχίσει το βράσιμο. Τέλος, ρίχνω και το άλλο κουτί του τοματοχυμού, και αν δεν επαρκεί να σκεπαστούν τα κομμάτια, προσθέτω ζεματιστό νερό.
Αφού αρχίσει να βράζει, χαμηλώνω την φωτιά, και σκεπάζω την κατσαρόλα.
Το βράσιμο θα κάνει τουλάχιστον τρία/τέταρτα με μία ώρα, εξαρτάται από το πόσο μαύρο ήταν το κρέας του κόκορα !… και περισσότερο να μείνει δεν πειράζει, εγώ το αφήνω ακόμα και δύο ώρες (σε χαμηλή..)
Γ’ φάση
Μόλις γἰνει (ή περίπου ο κόκορας), τον βγάζω σε ένα σκεύος και αφήνω στην κατσαρόλα μόνο το ζουμί.
Σπάζω στην μέση τα μακαρόνια (για να γεμίσουν εύκολα οι τρύπες) και τα ρίχνω στη (ζεματιστή) κατσαρόλα. Τα ανακατεύω συνεχώς έως ότου μαλακώσουν. Ο στόχος είναι να … γεμίσουν ζουμί από τις άκρες τους.
Βράζω νερό, μια που χρειαστεί και άλλο, και το προσθέτω, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλό βράσιμο των μακαρονιών..
Βάζω μέσα τα κομματάκια του κόκορα, προσθέτω μισή κούπα λάδι, και τα βράζω για 20-35 λεπτά, ή και περισσότερο…
Δ’ φάση
Σερβίρεται ζεστό –βέβαια- και τρίβουμε πάνω στα μακαρόνια αποξηραμένη μυζήθρα. !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου