Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΛΙΚΕΡ ΡΟΔΙ


Η γιαγιά μου, την εποχή που γίνονταν τα ρόδια, διάλεγε μερικά κατακόκκινα και μεγάλα και έφτιαχνε λικεράκι.
Είχε δύο τρόπους να το φτιάχνει, έναν πολύ γρήγορο και έναν που έπαιρνε 1 μήνα περίπου.
Και με τους δύο τρόπους, γίνονται καταπληκτικά λικέρ.
ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
Υλικά
•    1½ νεροπότηρο σπόρους ροδιού (3 – 4 ρόδια)
•    1 νεροπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
•    1 νεροπότηρο ζάχαρη
•    1 ξύλο κανέλας
•    2 γαρύφαλλα

Εκτέλεση
Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε τους σπόρους από τρία – τέσσερα, κατακόκκινα (αν βρούμε), ρόδια.
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε τους σπόρους απ᾿ τα ρόδια, (μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει), το τσίπουρο, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Ανακατεύουμε και από την ώρα που θ᾿ αρχίσει να βράζει, τ᾿ αφήνουμε 2′- 3′ και σβήνουμε την φωτιά.

Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι για 30′, κι όταν παγώσει, τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στην άκρη για 24 ώρες.
Μόλις περάσουν οι 24 ώρες, το περνάμε από σουρωτήρι και διπλό τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).
Το βάζουμε σε καθαρά μπουκάλια (καλύτερα αποστειρωμένα) και είναι έτοιμο.

– Αν το θέλουμε πιο δυνατό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα μόνο το ⅓ από το τσίπουρο και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στο τέλος, κατ᾿ ευθείαν στα μπουκάλια.


ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε τα ρόδια, βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, τους σπόρους μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει, το τσίπουρο, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Τ᾿ αφήνουμε, στον ήλιο ή στον πάγκο της κουζίνας μας, να γίνει, για 25 – 30 μέρες, ανακινώντας το τακτικά, για να λιώσει η ζάχαρη.
Όταν γίνει, το περνάμε από σουρωτήρι και διπλό τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).
Το βάζουμε σε καθαρά μπουκάλια και είναι έτοιμο.

Υπάρχει και ένας τρίτος, επίσης πολύ ωραίος τρόπος για να φτιάξουμε το λικέρ βλέπε παρακάτω:

Λικέρ Ρόδι με ούζο.

Τη συνταγή αυτή για το λικέρ ρόδι, μου την έστειλε μία φίλη μου, που όπως μου τόνισε την έχει από τη δική της γιαγιά.
Πρόκειται για μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής, με τη μόνη διαφορά ότι αντί για τσίπουρο, χρησιμοποιούμε ούζο και καθόλου μπαχαρικά.

Υλικά
•   700 γραμ. σπόρους ροδιού (3 – 4 ρόδια)
•    700 ml. ούζο
•    600 – 700 γραμ. ζάχαρη
•    2 – 3 σταγόνες χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Καθαρίσουμε τα ρόδια, φροντίζοντας να κρατήσουμε και τα ζουμιά που θα βγάλουν. 
Έπειτα μεταφέρουμε τους σπόρους μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει σε ένα γυάλινο, αποστειρωμένο δοχείο, που να κλείνει αεροστεγώς και ρίχνουμε το ούζο, τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά και σφραγίζουμε το βάζο.
Τ᾿ αφήνουμε σε ζεστό μέρος που να το βλέπει ο ήλιος ή πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας, για 30 – 40 μέρες, ανακινώντας το τακτικά στην αρχή, για να λιώσει η ζάχαρη και 1 – 2 φορές την εβδομάδα αργότερα.
Όταν γίνει το λικέρ, ανοίγουμε το βάζο και περνάμε το ποτό από σουρωτήρι και διπλό τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα) για να καθαρίσει.Το βάζουμε σε καθαρά μπουκάλια (καλύτερα αποστειρωμένα) και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
— Αν μας γίνει πολύ γλυκό, μπορούμε να το διορθώσουμε ρίχνοντας λίγο ούζο ακόμα, ενώ αν το θέλουμε πιο γλυκό, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη.

— Η συνταγή λέει 700 γραμ. ζάχαρη, αλλά για μένα 600 γραμ. είναι αρκετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου