Η γιαγιά μου, την εποχή που γίνονταν τα ρόδια, διάλεγε μερικά κατακόκκινα και μεγάλα και έφτιαχνε λικεράκι.
Είχε δύο τρόπους να το φτιάχνει, έναν πολύ γρήγορο και έναν που έπαιρνε 1 μήνα περίπου.
Και με τους δύο τρόπους, γίνονται καταπληκτικά λικέρ.
Είχε δύο τρόπους να το φτιάχνει, έναν πολύ γρήγορο και έναν που έπαιρνε 1 μήνα περίπου.
Και με τους δύο τρόπους, γίνονται καταπληκτικά λικέρ.
ΠΡΩΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
Υλικά
• 1½ νεροπότηρο σπόρους ροδιού (3 – 4 ρόδια)
• 1 νεροπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
• 1 νεροπότηρο ζάχαρη
• 1 ξύλο κανέλας
• 2 γαρύφαλλα
Εκτέλεση
• 1 νεροπότηρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
• 1 νεροπότηρο ζάχαρη
• 1 ξύλο κανέλας
• 2 γαρύφαλλα
Εκτέλεση
Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε τους σπόρους από τρία – τέσσερα, κατακόκκινα (αν βρούμε), ρόδια.
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε τους σπόρους απ᾿ τα ρόδια, (μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει), το τσίπουρο, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Ανακατεύουμε και από την ώρα που θ᾿ αρχίσει να βράζει, τ᾿ αφήνουμε 2′- 3′ και σβήνουμε την φωτιά.
Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι για 30′, κι όταν παγώσει, τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στην άκρη για 24 ώρες. | |
Μόλις περάσουν οι 24 ώρες, το περνάμε από σουρωτήρι και διπλό τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).
Το βάζουμε σε καθαρά μπουκάλια (καλύτερα αποστειρωμένα) και είναι έτοιμο.
– Αν το θέλουμε πιο δυνατό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα μόνο το ⅓ από το τσίπουρο και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στο τέλος, κατ᾿ ευθείαν στα μπουκάλια.
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε τα ρόδια, βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, τους σπόρους μαζί με τα υγρά που έχουν βγάλει, το τσίπουρο, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Τ᾿ αφήνουμε, στον ήλιο ή στον πάγκο της κουζίνας μας, να γίνει, για 25 – 30 μέρες, ανακινώντας το τακτικά, για να λιώσει η ζάχαρη.
Όταν γίνει, το περνάμε από σουρωτήρι και διπλό τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).
Το βάζουμε σε καθαρά μπουκάλια και είναι έτοιμο.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου