ΥΛΙΚΑ
► 1 κιλό καρότα (καθαρισμένα)
► 1 κιλό ζάχαρη
► 3 ποτήρια νερό
► 3 φακελάκια βανιλίνη
► 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα ή ½ κ.γ μαστίχα κοπανισμένη ή 2-3 ξυλάκια κανέλας* και 5-8 γαρίφαλα καρφάκια
► Χυμό μισού λεμονιού
► Αμύγδαλα ασπρισμένα και ελαφρώς στεγνωμένα στο φούρνο, δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, μπαίνουν προαιρετικά μόλις κατεβάσουμε το γλυκό από τη φωτιά, η ποσότητα είναι θέμα γούστου.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε μετρίου μεγέθους τρυφερά καρότα. Τα πλένουμε πολύ καλά. Τα καθαρίζουμε εξωτερικά και τα πλένουμε και πάλι πολύ καλά.
Τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 3 χιλιοστών, αν θέλουμε να βγουν πιο μεγάλες οι ροδέλες κόβουμε λοξά, όσο πιο λοξά τόσο πιο μεγάλες θα βγουν οι ροδέλες.
Ζεματάμε τα καρότα μια ή δυο φορές για να μην έχουν έντονη γεύση και μυρωδιά, οπότε φεύγει η αψάδα τους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό, που πρέπει να τα καλύπτει καλά και τα ζεματάμε για 10 λεπτά.
tip: το νερό δεν το πετάμε, είτε το χρησιμοποιούμε σε σούπα λαχανικών, ή αφού κρυώσει ποτίζουμε με αυτό τα λουλούδια μας, έτσι τους προσφέρουμε ωραίο λίπασμα
Σουρώνουμε καλά τα καρότα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Μετά δένουμε σε βαρύ σιρόπι τη ζάχαρη με το νερό και τη βανίλια και ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι τα καρότα. Σε 15-20 λεπτά είναι έτοιμα, ανάλογα με το πάχος που είναι κομμένες οι ροδέλες και φυσικά ο χρόνος εξαρτάται κι από την ποικιλία των καρότων.
Αν δημιουργηθεί αφρός τον βγάζουμε μόνο όταν αρχίσει να σχηματίζεται γύρω από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, αλλά επειδή τα έχουμε ζεματίσει μάλλον δεν θα βγάλουν. Μόλις δούμε πως κοντεύει να γίνει το γλυκό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αν θέλουμε αμύγδαλα στο γλυκό τα ρίχνουμε τώρα που κατεβάσαμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει αφαιρούμε την αρμπαρόριζα. Την επόμενη μέρα ελέγχουμε αν έχει αφήσει υγρά. Αν έχει αραιώσει πολύ το σιρόπι, αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα καρότα προσεχτικά και ξαναδένουμε το σιρόπι.
tip: Τα αμύγδαλα μπορείτε να τα έχετε έτοιμα μέσα σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο και τα προσθέτετε την ώρα που προσφέρετε το γλυκό, έτσι μένουν τραγανά, ενώ μέσα στο γλυκό μαλακώνουν αρκετά.
αν επιλέξατε να αρωματίσετε με γαρίφαλα και κανέλα το γλυκό, θα τα προσθέσετε από την αρχή στο σιρόπι σας την ώρα που το δένετε.
Τρώμε το γλυκάκι μόνο του, μαζί με γιαούρτι ή ξινή κρέμα, ή με ένα παγωτό κρέμα ή καϊμάκι ή στολίζουμε με αυτό κέικ καρότου, ή διάφορα κέικ και τούρτες ή μπισκότα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου