Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ ΞΥΔΑΤΕΣ !!!

Υλικά
5 κιλά ελιές Καλαμών

Για την άλμη

5 λίτρα νερό
μισό κιλό αλάτι χοντρό
100 γραμμάρια ξύδι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Χαράζουμε με ένα μαχαιράκι ελαφρά τις ελιές όχι πολύ βαθιά  και τις τοποθετούμε σε μεγάλη λεκάνη. Τις ξεπλένουμε καλά και χύνουμε το νερό τους. Στη συνέχεια, τις ρίχνουμε ξανα στη λεκάνη και προσθέτουμε καθαρό νερό αρκετό για να τις σκεπάζει. Αλλάζουμε νερό στις ελιές ανά 2-3 μέρες και για διάστημα 20 ημερών. Στη συνέχεια αφού ξεπικρίσουν, τις βάζουμε σε 5 λίτρα νερό και 1/2 κιλό χοντρό αλάτι. 

Για την άλμη: Για να δοκιμάζουμε αν η άλμη είναι σε σωστό επίπεδο, ρίχνουμε μέσα ένα αυγό ωμό. Αν το αυγό ανέβει στην επιφάνεια του νερού και ένα μικρός μέρος του εξέχει από το νερό, σημαίνει ότι η άλμη είναι στο επιθυμητό επίπεδο. 

Αφαιρούμε το αυγό, προσθέτουμε στην άλμη το λεμόνι και το ξύδι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν. Ρίχνουμε τις ελιές και τις συντηρούμε στην άλμη μέχρι να τις καταναλώσουμε. Μπορούμε ένα μέρος από τις ελιές που χρειαζόμαστε για άμεση κατανάλωση, να τις τοποθετούμε λίγες ημέρες πριν σε ένα δοχείο με ελαιόλαδο και αρωματικά της αρεσκείας μας, για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου