Ιδανικο για τη σουβλα είναι ένα σφαγιο βάρους, μεταξυ 8-12 κιλα.Εσεις επιλεγετε το βαρος αναλογα με τα ατομα της οικογενεια σας.
Χοντρικα υπολογιζουμε με το βαρος του αρνιου,αψητο 1κιλο προς 2 ατομα.Μην ξεχνατε ότι αν το αρνι ψηθει χανει από το βαρος του.Ενα αρνι 12 κιλων όταν ψηθει θα εχει βαρος 8 κιλα περιπου.
Εκτος από τη σουβλα θα χρειαστειτε:
1 φλυτζανι αλάτι προτιμηστε χοντρο και μισο φλυτζανι μαυροπιπερο,τα οποια ανακατευετε.Ριγανη δεν βαζουμε στο αρνι στο ψησιμο.Αν θελετε πασπαλιζετε στο πιατο όταν ψηθει.
Θα χρειαστειτε :
1 κουβαρι σπαγγο κερωμενο,και μια χοντρή βελονα(σακοραφα) αναζητηστετα στα χρωματοπωλεια-σιδιρικα της γειτονια σας.Επισης συρμα ψιλο γαλβανιζε ασπρο,καρβουνα γυρω στα 10 με 15 κιλα περιπου.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Πλενετε καλα το λαιμο και το κεφαλι του αρνιου για να φυγουν τα αιματα.Σκουπιζετε καλα.Ακουμπατε το αρνι πανω σε ένα τραπεζι η’ παγκο και το σουβλιζετε.Περνατε τη σουβλα πρωτα από το πισω μερος κατω από την ουρα και τη σπρωχνετε δυνατα να τρυπησει το κεφαλι λιγο πιο κατω από τα ματια του ζωου.Εδω θελει λιγο προσοχη γιατι είναι σκληρο το κοκαλο .Αλατιζετε το αρνι μεσα στην κοιλια ,και λιγο στο λαιμο και το κεφαλι.Σφιγγετε τα ποδια του αρνιου πανω στη σουβλα και τα δενετε σφιχτα πανω σε αυτή.Συνεχιζετε πιο πανω στη μεση και στην πλατη,σφιγγετε το συρμα η σπαγγο πατωντας με το χερι σας τη σουβλα να εφαπτει με τη σπονδυλικη στηλη του ζωου.Τελευταιο σημειο ο λαιμος δενετε με τον ιδιο τροπο.Τελος βαζετε σπαγγο στη βελονα και ραβετε την κοιλια.
ΨΗΣΙΜΟ
Πρωι- πρωι ξεκινατε με τη φωτια.Υπολογιστε ότι ένα αρνι 12 κιλων θα χρειαστει γυρω στις 4 ωρες ψησιμο.Αναβετε τη φωτια με τη μιση ποσοτητα από τα καβουνα αφηνετε να ‘χωνεψει’ και βαζετε τη σουβλα να γυριζει ψηλα στο ψηλοτερο μερος της ψησταριας.
Με ένα πινέλο αλοιφουμε με λάδι ή βουτηρο κατά διαστήματα εξωτερικά το αρνι μας. Απλωνετε τα καρβουνα στο μπροστινο και στο πισω μερος του αρνιου και όχι στην κοιλια γιατι θα σας αρπαξει.Μολις το αρνι σας παρει χρωμα το κατεβαζετε πιο κατω και αργοτερα πιο κατω αλλα σε χαμηλη φωτια.Οταν θα είναι ετοιμο θα δειτε να εχει ανοιξει στην πατη στη σπονδυλικη στηλη και στα ποδια μπροστα και πισω.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου