Τρίτη 26 Μαΐου 2020

άρτος

συνταγη της Γκόλφως Νικολου!!
Συνταγη: Yλικά:
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. μαγιά φρέσκια
1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη για ελαφρά άγλυκο αποτέλεσμα ή 2 ποτήρια για γλυκό αποτέλεσμα
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
7 γρ. μαχλέπι
4 γρ. μαστίχα σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. γεμάτο, κανέλα

Επικάλυψη:
μέλι και λίγο νερό
ζάχαρη άχνη ή σουσάμι

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό.

Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτουμε τη λιωμένη μαγιά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε νερό μέχρι να έχουμε μια ζύμη όχι πολύ σκληρή.

Ζυμώνουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά. Ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και τέλος ζυμώνουμε την αρτοκλασία μας σε σχήμα στρογγυλό και την τοποθετούμε σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί ή πρώτα λαδώνουμε το ταψί, απλώνουμε λαδόκολλα, ξαναλαδώνουμε ελαφρά και βάζουμε τη ζύμη!

Αφήνουμε αρκετή ώρα μέχρι να φουσκώσει καλά και πριν τη βάλουμε για ψήσιμο, την τρυπάμε με προσοχή σε 3 σημεία στα πλαϊνά, με λεπτό καλαμάκι.

Σταυρώνουμε τον άρτο μας όπως κάνουμε τον σταυρό μας πριν τον βάλουμε για ψήσιμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο πρώτο κάτω ράφι του φούρνου στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρει χρώμα. Μετά χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς.
Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος δούμε πως παίρνει έντονο χρώμα σκεπάζουμε ελαφρά με αλουμινόχαρτο την αρτοκλασία μας.
(Στο δικό μου φούρνο χρειάστηκε μιάμιση ώρα, ο χρόνος ψησίματος όμως, αλλάζει από φούρνο σε φούρνο).

'Οταν ψηθεί, βγάζουμε τον άρτο από το φούρνο και έπειτα από πέντε λεπτά τον βγάζουμε με προσοχή από το ταψί. Τον αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. 'Επειτα τον αλείφουμε με το μέλι (αραιωμένο με λίγο νερό) και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη ή το σουσάμι.

ΜΥΣΤΙΚΑ:
Αν φτιάξουμε τον άρτο από την προηγούμενη μέρα, πρέπει να τον τυλίξουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Αν θέλει κάποιος, μπορεί να φτιάξει και 3 μικρούς άρτους, αν δυσκολεύεται να φτιάξει έναν μεγάλο, (εγώ συνήθως φτιάχνω έναν).
Για αυτή τη δόση χρειάζεται το στρογγυλό μεγάλο ταψί της κουζίνας.
Μπορούμε επίσης να κάνουμε τη μισή δόση της συνταγής και να έχουμε μια αρτοκλασία μέτρια. (Εγώ την έχω φτιάξει και είναι αρκετά καλή και πιο εύκολη για κάποιον που την κάνει για πρώτη φορά).
Το πιο σημαντικό για να πετύχει η αρτοκλασία, είναι η ακριβής μέτρηση των υλικών και το καλό φούσκωμα της ζύμης, ειδικά το τελευταίο.
Συνήθως ξεκινώ τη διαδικασία νωρίς το πρωί για να έχω χρόνο μπροστά μου μέχρι το απόγευμα που την πηγαίνω στην εκκλησία, συνήθως στις μεγάλες γιορτές.

Καλή επιτυχία και....

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου