Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Η καρυδόπιτα των «είκοσι αυγών»














Υλικά:
20 αυγά
20 κουταλιές  σούπας σιμιγδάλι ψιλό ή φρυγανιά τριμμένη
20 κουταλιές σούπας καρύδια (ψίχα) ψιλοκομμένα ή κοπανισμένα
1 κουταλιά της σούπας σόδα
1 φλιτζάνι καφέ κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού κανελογαρίφαλα κοπανισμένα
2 βανίλιες
3 ξύσμα λεμονιού, πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
φλούδα λεμονιού
3 βανίλιες
 Εκτέλεση:
 Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τα καρύδια, το σιμιγδάλι (ή τη φρυγανιά) και τα κανελογαρίφαλα.
Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ  πολύ καλά. Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Τα ασπράδια τα χτυπάτε ώστε να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνετε μέσα στα κροκούς  κουταλιά-κουταλιά από όλα  τα στερεά υλικά και τη μαρέγκα, το ξύσμα και τέλος τη σόδα διαλυμένη στο ποτό και τις δύο βανίλιες.
Σε βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 36-38 εκ.  πασπαλισμένο με λίγο σιμιγδάλι, ρίχνετε τη μάζα. Ψήνετε για 45΄περίπου στους 200 C.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά εκτός από τις βανίλιες. Όταν κρυώσει το γλυκό,  του ρίχνετε καυτό το σιρόπι, αφού διαλύσετε μέσα και τις τρεις βανίλιες.  Πηγη: fe-mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου