Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Γαλατόπιτα γρήγορη

Γαλατόπιτα γρήγορη

Υλικά
5 φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
μισό φλιτζ. βούτυρο μαλακό
3 αυγά
1 φλιτζ. ζάχαρη
2 αμπούλες βανίλια σε σκόνη
κανέλα επίσης σε σκόνη
άχνη (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και παράλληλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μεγάλη κατσαρόλα και δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη κολλήσει, μέχρι να πάρει την πρώτη βράση. Προσθέτουμε το βούτυρο, που καλό είναι να έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ασταμάτητα κυκλικά με τον αυγοδάρτη.

Λίγα λεπτά μετά, αν έχουμε ανακατέψει επίμονα και σταθερά, θα σχηματιστεί κρέμα παχύρρευστη. Εδώ τελειώνει το δύσκολο μέρος. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει αλλά όχι τελείως.

Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αυγά επίσης με τον αυγοδάρτη και τα αδειάζουμε στο γαλακτερό μίγμα της κατσαρόλας ανακατεύοντας καλά για να ενσωματωθούν.

Διαλέγουμε ένα μεσαίου μεγέθους πυρέξ, βουτυρώνουμε ελαφρώς όλες τις πλευρές του και αδειάζουμε εκεί το υγρό μίγμα. Το φουρνίζουμε στην ίδια θερμοκρασία (170 °C) και το ψήνουμε το πολύ για μία ώρα, ώσπου το πάνω μέρος να ροδίσει σχηματίζοντας - εδώ βρίσκεται όλη η μαγεία - ελαφριά κρούστα, αλλού ανοιχτόχρωμη, αλλού καστανή. Η γαλατόπιτα είναι έτοιμη, την αφήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά ακόμα και εκτός φούρνου της δίνουμε επιπλέον μισή ώρα με 40 λεπτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου