Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΙΦΙ

Eκμέκ κανταΐφι... κρέμα βελούδινη και γευστική... 


Για την βάση
1/2 κιλό φύλλο καταΐφι
250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για το σιρόπι
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
4 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερο
Για την κρέμα
1½ λίτρο γάλα
2 κρόκοι αυγών
6 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
4 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
ξύσμα από 1/2 ακέρωτο λεμόνι
2 κάψουλες βανίλια
Σαντιγί και αμύγδαλα για γαρνίρισμα 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C. «Ξαίνουμε» με τα χέρια μας το φύλλο κανταΐφι προκειμένου να ξεχωρίσουμε τις ίνες του. Το απλώνουμε στη βάση ενός πιρέξ μεσαίου μεγέθους και το περιχύνουμε κουταλιά-κουταλιά με το λιωμένο βούτυρο, να πάει παντού. Το ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζουμε το φύλλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράσει για 7-8 λεπτά και αποσύρουμε. Τότε, προσθέτουμε το λεμόνι. Σιροπιάζουμε σιγά-σιγά το φύλλο με ένα κουτάλι.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα, τους κρόκους, το κορν φλάουρ με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανίλια και τοποθετώντας τη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη. Οταν η κρέμα πήξει αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και την απλώνουμε πάνω από το σιροπιασμένο καταΐφι. Αφήνουμε να κρυώσει.
Γαρνίρουμε το γλυκό με σαντιγί και αμύγδαλα ή φυστίκι Αιγίνης και έτοιμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου