Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Συνταγές των Γρεβενών

Μανιτάρια κρασάτα με φασόλια και σέσκουλα
Μανιτάρια κρασάτα με φασόλια και σέσκουλα
Υλικά
  • 500 γρ. φασόλια λευκά μέτρια
  • 6 φύλλα σέσκουλο κομμένα σε χοντρές λωρίδες
  • 2 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 4 μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 12 μανιτάρια λευκά κομμένα τέσσερα
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 κονσέρβα ντομάτα τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κότας
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς. Βράζουμε τα φασόλια μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα. Τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε σε μπολ. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το θυμάρι και τα σέσκουλα και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και τις ντομάτες και μόλις αρχίσει ξανά να βράζει, βάζουμε τον ζωμό, τον μαϊντανό και τα φασόλια. Αλατοπιπερώνουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 20 λεπτά). Σερβίρουμε αμέσως.


Μανιτάρια με κριθαράκι, πιπεριές και δενδρολίβανο
Μανιτάρια με κριθαράκι, πιπεριές και δενδρολίβανο
Yλικά
  • 250 γρ. κριθαράκι ψιλό
  • 250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο χοντροκομμένα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης χοντροκομμένες
  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο για 5 λεπτά περίπου και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το δεντρολίβανο. Τα γυρνάμε με κουτάλα για 2-3 λεπτά να τσιγαριστούν και προσθέτουμε το κριθαράκι και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον μαϊντανό. Αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για 20 έως 25 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του. Αλατίζουμε, προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.


Ντιπ με ανεβατό Γρεβενών και μαστίχα
Ντιπ με ανεβατό Γρεβενών και μαστίχα
Υλικά
  • 200 γρ. ανεβατό Γρεβενών
  • 50 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • 100 γρ. μυζήθρα φρέσκια ανάλατη
  • 2 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού βιολογικού
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα τριμμένα
Eκτέλεση: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί. Αν είναι πολύ αραιό το μείγμα, στραγγίζουμε για μία ώρα μέσα σε τουλπάνι. Αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Σερβίρουμε με παξιμάδια ή κριτσί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου