Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Γλυκιά κολοκυθόπιτα σιροπιαστη

Υλικά 
•    750 γραμ. γλυκιά κολοκύθα τριμμένη
•    300 γραμ. καρυδόψυχα χοντροτριμμένη
•    1½ φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
•    170 γραμ. μέλι
•    170 γραμ. ζάχαρη
•    60 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
•    2 κουτ. γλυκού κοφτά κανέλλα
•    ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
•    1 πακέτο φύλλα κρούστας 
•    1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
      Σουσάμι, σταφίδες

    Για το σιρόπι

•    ½ φλυτζ. τσαγιού μέλι
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    1 φλυτζ. τσαγιού νερό
•    1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη, την αλατίζουμε και τη βάζουμε σε σουρωτήρι για 15' να στραγγίσει.
Αφού στύψουμε, με τις παλάμες μας, καλά την κολοκύθα, βάζουμε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το λάδι και σωτάρουμε την κολοκύθα για 5' - 7', ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Όταν πιεί τα υγρά της, την αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύοντας μέχρι να δυαλυθεί.
Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη, την καρυδόψυχα, τη φρυγανιά, την κανέλλα, το γαρύφαλλο,το σουσάμι,την σταφιδα, κι ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε ένα ταψί Ν°36, το λαδώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε τα μισά από τα φύλλα μας, λαδώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά. Τα δύο πρώτα φύλλα τα τοποθετούμε ακτινωτά και τα υπόλοιπα 3 - 4, διπλωμένα στη μέση και με λάδι ανάμεσα.

Απλώνουμε τη γέμιση, γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, αφού τα λαδώσουμε καλά και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα 3 - 4 πρώτα τα βάζουμε διπλωμένα στη μέση και λαδωμένα και τα τελευταία δύο απλωμένα σταυρωτά.

Λαδώνουμε καλά την πίτα και μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το φύλλο, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.
Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση. Έπειτα ραντίζουμε με μπόλικο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 10' και μετά στους 180°C για 35' περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η κολοκυθόπιτά μας.
Την αφήνουμε να κρυώσει για 1½ τουλάχιστον ώρα, πριν της ρίξουμε το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5'.
Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στην παγωμένη κολοκυθόπιτα, ρίχνοντάς το λίγο - λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου