Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΥΛΙΚΑ
ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • 450-500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. σουσάμι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Διαλύετε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη στο νερό,
 τα ρίχνετε στο αλεύρι και ανακατεύετε. Μεταφέρετε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας 
και ζυμώνετε για περίπου 10΄. Την κάνετε μπάλα και την αφήνετε σε θερμοκρασία
 περιβάλλοντος, τυλιγμένη σε μεμβράνη, να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει για
 περίπου 1 ώρα. Χωρίζετε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη. Γεμίζετε με νερό ένα μπολ και
 βάζετε το σουσάμι σε ένα δεύτερο. Πλάθετε με λαδωμένα χέρια τα κομμάτια της 
ζύμης σε κορδόνια, τα οποία «κλείνετε» σε στεφάνια. Βουτάτε τα κουλούρια πρώτα
 στο νερό και μετά στο σουσάμι, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά. Τα βάζετε σε
 ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνετε ξανά να φουσκώσουν για περίπου 15΄-20΄,
 να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά από έξω και μαλακά εσωτερικά.
ΣΗΜ.: Αυτή είναι η συνταγή για το κλασικό, αυθεντικό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Αν θέλετε
 μπορείτε στη ζύμη να προσθέσετε σταφίδες για γλυκιά γεύση ή λιαστές ντομάτες ελιές, τυρί
, για πικάντικη γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου