Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

μαρμελαδα κυδωνι


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ  ΚΥΔΩΝΙ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ

ΥΛΙΚΑ
  • 2 κιλά κυδώνια καθαρισμένα από 3 κιλά φρέσκα
  • 1½ κιλό ζάχαρη
  • 1½ lt νερό
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 4 γαρύφαλλα
  • 4-5 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ΤΑ ΚΥΔΩΝΙΑ: Τα  πλένετε και τα καθαρίζετε από τις φλούδες. Αφαιρείτε τα σπόρια και τα σκληρά σημεία της σάρκας, τα οποία κρατάτε γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες πηκτίνης. Τα τυλίγετε σε τουλπάνι και τα βάζετε σε μπολ με νερό και χυμό από 1 λεμόνι. Κόβετε κάθε κυδώνι σε 8 κομμάτια και το κάθε κομμάτι σε λεπτές φέτες. Τα βάζετε σε μπολ με το νερό και το χυμό λεμονιού. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση ρίχνετε μέσα τα κυδώνια και το τουλπάνι με τα σπόρια. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε να σιγοβράσουν τα κυδώνια 35΄-40΄ περίπου μέχρι να μαλακώσουν. (Δοκιμάζετε με ένα πιρούνι).
ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ: Αφαιρείτε το τουλπάνι από την κατσαρόλα και αδειάζετε το μείγμα του  σε λεπτό σουρωτήρι. Το βάζετε πάνω από την κατσαρόλα και με ένα κουτάλι πιέζετε τα σπόρια και τα σκληρά σημεία της σάρκας, να βγάλουν ότι υγρά (ζουμί) έχουν. Παράλληλα μαζεύετε τον πολτό με το κουτάλι. από την εξωτερική επιφάνεια του σουρωτηρίου και τον ρίχνετε στην κατσαρόλα Βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε τη ζάχαρη και τα αρωματικά: την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τις βανίλιες και τη αρμπαρόριζα. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε τη μαρμελάδα μέχρι να πήξει για 30΄ περίπου ανακατεύοντας συχνά και παράλληλα με την κουτάλα του πουρέ ή με ένα πιρούνι πολτοποιείτε τα κυδώνια. Στο τέλος, ρίχνετε το χυμό από το λεμόνι ανακατεύετε 1΄-2΄ και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε τη μαρμελάδα να κρυώσει, αφαιρείτε τα αρωματικά και τη βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα.
ΣΗΜ.: Ο χρόνος για την παρασκευή της μαρμελάδας διαφέρει ανάλογα με το πόσο ώριμα ή όχι είναι τα κυδώνια. Την ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε και το είδος της κατσαρόλας που θα χρησιμοποιήσετε. Χρειάζεστε μια φαρδιά μεγάλη κατσαρόλα, γιατί οι βαθιές κατσαρόλες επιβραδύνουν την εξάτμιση των υγρών και η μαρμελάδα θα χρειάζεται περισσότερο βράσιμο. Αυτό ισχύει για κάθε είδος μαρμελάδας που φτιάχνετε. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, το οποίο βάζετε το κέντρο της κατσαρόλας,   και πρέπει να δείχνει 102οC για να είναι έτοιμη η μαρμελάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου