Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Σοκολατένιο cheesecake με μπισκοτένια βάση και γκανάς σοκολάτας

Ένα υπέροχο cheesecake με 3 στρώσεις σοκολάτας… τραγανή βάση με μπισκότα σοκολάτας, σοκολατένια γέμιση με κρέμα τυριού, καλυμμένο με γκανάς σοκολάτας. Μια εύκολη συνταγή για ένα ελαφρύ γλύκισμα για όλες τις ώρες που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της κρέμας τυριού και σοκολάτας.

Υλικά συνταγής
Για τη μπισκοτένια βάση:

1 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα σε σκόνη μπισκότα σοκολάτας Πτι Μπερ (βρήκα της Αλλατίνη)

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

1/4 φλ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού

Για τη γέμιση cheesecake:

900 γρ. μαλακό τυρί κρέμα

1 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική

280 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας, λιωμένες, σε θερμοκρασία δωματίου

1/4 φλ. τσαγιού κακάο σκόνη, κοσκινισμένο

4 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

Για τη ganache σοκολάτας:



2/3 φλ. τσαγιού (110 γρ.) σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας

1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψί/φόρμα με διάσταση βάσης 23 εκ. και τα καλύπτετε εξωτερικά στη βάση του και τα τοιχώματα περιμετρικά με 2 φύλλα αλουμινόχαρτου το ένα πάνω στο άλλο. Το αφήνετε στην άκρη.

Για τη βάση: Θρυμματίζετε σε multi τα μπισκότα σε σκόνη, τα αναμιγνύετε με το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να έχετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο. Το στρώνετε ισομερώς στη βάση της φόρμας πιέζοντας το ελαφρώς με τα χέρια σας και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10 λ. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει η βάση.

Για τη γέμιση cheesecake: Λιώνετε τις σταγόνες σοκολάτας σε μπεν μαρί ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνει.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το μαλακό τυρί κρέμα και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε και το λιωμένο, χλιαρό σοκολατένιο μείγμα και το κακάο και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν πλήρως. Τέλος, προσθέτετε τα αυγά, ένα τη φορά χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματώνονται πλήρως.

Ρίχνετε το μείγμα cheesecake στη φόρμα πάνω από τη μπισκοτένια βάση και στρώνετε καλά την επιφάνειά του. Βάζετε τη φόρμα σε ένα ταψί με μεγαλύτερη διάσταση από τη φόρμα. Ρίχνετε στο μεγάλο ταψί κοχλαστό νερό τόσο όσο να σκεπάζει τα τοιχώματα της φόρμας κατά 3 εκ.

Ψήνετε το cheesecake στο προθερμασμένο στους 160 βαθμούς φούρνο για 55-60 λ. ή μέχρι σταθεροποιηθεί το κέντρο του. Ελέγξτε πόσο σταθερό είναι με την ανάποδη ενός κουταλιού. Το αφαιρείτε από το φούρνο, βγάζετε τη φόρμα από το μεγάλο ταψί με το νερό και το αφήνετε να κρυώσει για 1 ώρα. Στη συνέχεια το βάζετε στο ψυγείο για 6-7 ώρες ή για ένα βράδυ να κρυώσει και σταθεροποιηθεί πολύ καλά.

Για τη γκανάς σοκολάτας: Τοποθετείτε τις σταγόνες σοκολάτας σε ένα μικρό μπολ. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζετε τη κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και ανακατεύετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση η κρέμα γάλακτος την αφαιρείτε αμέσως από τη φωτιά, τη ρίχνετε στο μπολ με τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν οι σταγόνες σοκολάτας και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Το αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνει και πήξει ελαφρώς ανακατεύοντας ανά τακτά, χρονικά διαστήματα.

Ξεφορμάρετε το cheesecake από τη φόρμα, το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και από πάνω στρώνετε τη χλιαρή γκανάς σοκολάτας. Το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει και σταθεροποιηθεί η γκανάς και στη συνέχεια το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.



Πηγή
Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου