Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Σπιτικο κεφαλοτυρι!


Υλικα
10 λιτρα προβειο γαλα
2 g πυτια σκονη 
1 κουταλακι αλατι ψιλο
1 κουπα αλατι ημιχονδρο
3 κουπες νερο
1 τουλμπανι η μαξιλαροθηκη
1 καλουπι για κασερι η ενα σουρωτηρι τρυπητο
1 θερμομετρο κουζινας
Εκτελεση
Σουρωνουμε το γαλα κασι το παστεριωνουμε στους 90 β 
Το αφηνουμε να κρυωσει στους 38 β
Σε ενα ποτηρακι ανακατευουμε την πυτια με λιγο νερακι και με ενα κουταλακι αλατι
Τη ριχνουμε στο γαλα και ανακατευουμε 
Το αφηνουμε σκεπασμενο με κουβερτα για 35 λεπτα περιπου
Οταν πηξει παιρνουμε το συρμα κουζινας κα το ανακατευουμε ετσι ωστε να κοπει σε μικροτερα κομματια 
Το βαζουμε στη φωτια και ανακατευουμε συνεχως μεχρι να φτασει στους 50 β και να δημιουργηθει μια κολλωδες μαζα
Το κατεβαζουμε απο τη φωτια και χωριζουμε τον ορο απ το τηροπηγμα δηλ ριχνουμε τον ορο που εβγαλε σε κατσαρολα
Το τυροπηγμα το παιρνουμε με τα χερια το στιβουμε και τοβαζουμε στο τουλμπανι και παταμε να βγαλει εναπομειναντα υγρα.Τοποθετουμε στο καλουπι και βαζουμε βαρος πανω του εγω εβαλα ενα μπωλ γεματο με νερο θελει το διπλασιο απο το βαρος του για 2 ωρες
Μετα τις 2 ωρες αφαιρουμε το τουλμπανι γυριζοντας το αναποδα και βαζουμε το βαρος για αλλες δυο ωρες απο κατω εχουμε μια λεκανη για να πεφτουν τα υγρα
Ζεσταινουμε τον ορο στους 60 β και το βουταμε μαζι με το καλουπι μεσα για 3 λεπτα
Ετσι δημιουργουμε μια ασπιδα θωρακιζοντας την επιφανεια του
Την αλλη μερα αφαιρουμε το καλουπι και αρχιζουμε το αλατισμα
Βραζουμε το νερο με το αλατι και οταν κρυωσει αλειφουμε την επιφανεια του τυριου
Μετα απο δυο μερες αλειφουμε και απο το αλλο μερος
Ετσι περνανε 14 μερες αλατιζοντας μ αυτο τον τροπο
Μετα αλατιζουμε καθε τρεις μερες μεχρι να περασει ενας μηνας
Μετα το αποθηκευουμε σε δροσερο μερος πανω απο 10 β η στο ψυγειο το τοποθετουμε σε ενα στρογγυλο δισκο
Αν δειτε μουχλα στην επιφανεια μην του τυριου ανησυχησετε ειναι φυσικο φαινομενο στην ωριμανση.Την καθαριζουμε με αλατονερο με ενα πανακι
Χρονος ωριμανσης 1 μιση μηνας
Συμβουλη
Οσο πιο πολυ καθησει τοσο πιο καλο γινεται
Τα σκευη που θα χρησιποιησουμε πρεπει να ειναι πεντακαθαρα διοτι το γαλα ειναι πολυ ευαισθητο και μπορει ανα πασα στιγμη να κοπει να χαλασει δηλαδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου