Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Γκάμον με γλάσο πορτοκάλι -

Η λέξη γκάμον προέρχεται από τα λατινικά gamba που θα πει μπούτι και πρόκειται για χοιρινό μπούτι. Γκάμον υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η διαφορά του από το ζαμπόν (της ίδιας ρίζας λέξη) ή ham είναι ότι το ζαμπόν είναι έτοιμο για φάγωμα, ενώ το γκάμον θέλει ψήσιμο.

Υλικά για 8-2 κιλά γκάμον (Gammon),
2 καρότα, σε τέταρτα,
2 κρεμμύδια μοιρασμένα, κάθε ½ καρφωμένο με 1 γαρίφαλο, 2 κλωνάρια σέλινο, τεμαχισμένα,
1 πράσινο μήλο (Grany Smith) κομμένο σε τέταρτα,
3 κόκκινα μήλα σε τέταρτα,
1 φύλλο δάφνης,
1 κουταλάκι σπόροι πιπεριού ,
18 παστά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια, 
1 1/4 φλ. κόκκινο, ξηρό κρασί.

Γλάσο:

2/3 φλ. χυμός πορτοκαλιού,
4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη,
2 κουταλιές μέλι,
1-2 κουταλιές μουστάρδα Dijon (Hot Dijon mustard Schwartz),
20 περίπου καρφιά γαρίφαλα από βαζάκι Schwartz,
1 κουταλιά κορν φλάουερ για τη σάλτσα.
Εκτέλεση

Μουλιάζετε τα δαμάσκηνα για ½ τουλάχιστον ώρα στο κρασί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γκάμον με τα καρότα, το πράσινο μήλο, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τη δάφνη και τους σπόρους πιπεριού. Το σκεπάζετε με κρύο νερό και όταν κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το ψήνετε για 1½-2 ώρες. Το στραγγίζετε και πετάτε τα λαχανικά κλπ.
Για το γλάσο, αναμιγνύετε το χυμό πορτοκαλιού με τη μαύρη ζάχαρη, το μέλι και τη μουστάρδα. Όταν κρυώσει το γκάμον, αφαιρείτε με μαχαίρι την εξωτερική πέτσα του και χαράζετε το λίπος του διαγώνια σε ρόμβους (μπακλαβαδωτά). Καρφώνετε ένα γαρίφαλο σε κάθε γωνιά ρόμβου και το βάζετε σε ένα ταψί. Προσθέτετε στο ταψί τα δαμάσκηνα με το κρασί τους, τα κόκκινα μήλα και το περιχύνετε με το μίγμα του χυμού πορτοκαλιού. Ψήνετε το γκάμον στο φούρνο για 45 λεπτά, ραντίζοντάς το 3-4 φορές με το ζουμί του. Το βγάζετε από το ταψί και το βάζετε σε πιατέλα. Αδειάζετε το περιεχόμενο του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι και με ένα κουτάλι αφαιρείτε (όσο μπορείτε) το λίπος από την επιφάνεια. Διαλύετε το κορν φλάουερ σε λίγο κρύο νερό, το προσθέτετε στη σάλτσα και τη βράζετε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει. Συνοδεύετε το γκάμον με τα μήλα και τα δαμάσκηνα και το σερβίρετε με τη
ν σάλτσα του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου