Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Samosas!

Τα samosas είναι ινδικά πιτάκια με τραγανό φύλλο, τριγωνικά και γεμιστά, και συνήθως τηγανιτά.
Για τη ζύμη:
2½ κούπες αλεύρι
1 κούπα γάλα καρύδας
¾ κ.γ. αλάτι
→ Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι . Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Βάζουμε στο ψυγείο κι ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση:
½ κιλό πατάτες
200 gr μανιτάρια
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κόλιαντρο
1 κ.γ. garam masala
¼ κούπας νερό
2 κ.γ. χυμό λεμονιού
¾ κ.γ. αλάτι
λάδι
→ Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό και το βάζουμε στη φωτιά. Τις αφήνουμε να βράσουν 10′ μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε και τις στραγγίζουμε.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε να κάψει λίγο λάδι και ρίχνουμε  το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο λιωμένο, το τζίντζερ και τα μανιτάρια. Τα φέρνουμε μερικές βόλτες 3-4′.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τις πατάτες κι όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε συνέχεια για μερικά ακόμα λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει κι ετοιμάζουμε τα πιτάκια.
Βγάζουμε τη ζύμη από τη ψυγείο και την ζυμώνουμε λίγο να μαλακώσει. Την χωρίζουμε σε 10-12 μπαλάκια. Ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι ζύμης σε ένα μικρό στρογγυλό φύλλο μεγέθους ανοιχτής παλάμης.
Παίρνουμε το κάθε φύλλο και το κόβουμε στη μέση. Σε κάθε μισό βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση. Έπειτα κλείνουμε το φύλλο να σχηματιστεί ένα τριγωνάκι και το σφραγίζουμε βρέχοντας απαλά τις άκρες περιμετρικά.
DSCN2900  DSCN2904  DSCN2906
Τώρα μπορούμε να τα τηγανίσουμε ή να τα ψήσουμε στο φούρνο. Γίνονται εξίσου νόστιμα.
Για το τηγάνισμα τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά σε κάθε πλευρά.
Αν τα ψήσουμε στο φούρνο, τα βουρτσίζουμε πρώτα με λάδι και τα ψήνουμε στους 200° για 20-25′, γυρνώντας τα μια φορά στο ενδιάμεσο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου