Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού


ΥΛΙΚΑ
Για τα κεμπάπ
  • 500 γραμ μοσχαρίσιο κιμά διπλοπερασμένο
  • 300 γραμ χοιρινό κιμά επίσης διπλοπερασμένο (αν μπορέσετε χρησιμοποιείστε αρνίσιο κιμά από μπούτι)
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ τ. Σ. (περίπου 80 γραμ) γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κούπα του τσαγιού τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 κοφτό κουτ. τ. γλυκού αλάτι
  • Λίγη πάπρικα πικάντικη
  • ½ κουτ. τ. γλ. μπαχάρι, λίγο κύμινο
  • ½ κουτ. τ. Γλ. ρίγανη ξερή
  • 3 κουτ. τ. Σ. (περίπου μισό ματσάκι) ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι και μια σκ. Σκόρδο περασμένα στο μούλτι.
  • 1 κουτ τ. γλ. άμυλο πατάτας ή κορν φλάουρ.
Για την κόκκινη σάλτσα
  • 1 κονσέρβα ντομάτα στο τρίφτη
  • 1 σκ σκόρδο ψιλοκομμένη
  • Λίγο κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι, πικάντικη πάπρικα
  • ½ κουτ. τ. γλ ζάχαρη
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. τ. γλ. ξερό δυόσμο ή τη διπλάσια ποσότητα φρέσκο και ψιλοκομμένο.
  • Λίγο χλιαρό νερό (αν χρειαστεί)
Για τη  σάλτσα γιαουρτιού
  • Δυο κουτ. τ. Σ γιαούρτι/άτομο
  • Μια πρέζα κύμινο
  • 1 Κουτ. τ. Σ. ψιλοκομμένο δυόσμο. (για μισό κιλό γιαούρτι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα κεμπάπ
Βάζουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά, ώστε να αποκτήσουμε μια ομοιογενή «ζύμη». Αν μας βγει ζουμερή προσθέτουμε λίγο ακόμη ψωμί. Αν είναι πού σφιχτή (δύσκολο) συμπληρώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σφίξει και να δέσουν οι γεύσεις.
Για την κόκκινη σάλτσα
Τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο σε κατσαρολάκι, στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αν χρειαστεί και βλέπουμε ότι έχει εν τω μεταξύ στεγνώσει , προσθέτουμε ελάχιστο χλιαρό νερό. Δοκιμάζουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά αν μας ικανοποιούν, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε κατά μέρος.
Για τη  σάλτσα γιαουρτιού
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το κύμινο και το δυόσμο και βάζουμε το μπωλ στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε τη τηγανοψηστιέρα, την οποία αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Κόβουμε μπαλάκια από τη ζύμη του κιμά σαν μικρά μανταρίνια και τα πλάθουμε σε στενόμακρο σχήμα 10 Χ 2 εκατοστά. Τα πατάμε να πλατύνουν στο ένα εκατοστό. Βάζουμε 3-4 στη καυτή τηγανοψηστιέρα, ψήνουμε για 2-3 λεπτά, γυρίζουμε με προσοχή να μη μας σπάσουν και ψήνουμε και από την άλλη. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα όσα θέλουμε να φτιάξουμε, συμπληρώνοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Τα διατηρούμε ζεστά (σκεπάζοντας τα με αλουμινόχαρτο) Πάντως το καλύτερο είναι να έχετε ήδη έτοιμα τα πιάτα με τα υπόλοιπα συνοδευτικά και να σερβίρουμε απευθείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου