Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΕΛΙΟΨΩΜΟ


 
Υλικά:
500 ml νερό χλιαρό
250 ml ελαιόλαδο ή σπορέλαιο ή μισό μισό
2 κ.γ αλάτι (δεν είναι πολύ το αλάτι!)
1 κ.γ ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
750 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
300 γρ. ελιές καθαρισμένες από τα κουκούτσια
λίγη ρίγανη και πάπρικα σε νιφάδες (προαιρετικά)


Εκτέλεση:
Σ ‘ένα μπολ ρίχνουμε το νερό,το λάδι,τη μαγιά,τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύω λίγο. Προσθέτουμε όλο το αλεύρι (είναι μετρημένο) και ανακατεύοντας έρχεται και γίνεται μια ζύμη αφράτη και μαλακιά που δεν κολλάει πολύ.
Τη βάζουμε σ ‘ένα λαδωμένο μπολ,σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 15 λεπτά,μέχρι να ετοιμάσουμε τα 2 ταψιά του φούρνου στρώνοντας λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 με αέρα γιατί ψήνω και τα 2 ταψιά μαζί.
Καθαρίζουμε τις ελιές από τα κουκούτσια κόβοντας σε φετάκια. Καθαρισμένες πρέπει να είναι 300 γρ.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπάλες. Παίρνουμε μια μπαλίτσα την τοποθετούμε μέσα στο ταψί πάνω στη λαδόκολλα και την πατάμε με τα δάχτυλα να ανοίξει σε διάμετρο 10 εκ.περίπου. Ρίχνουμε μια χούφτα ελιές από πάνω και τις πατάμε να κολλήσουν στο ζυμάρι. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και πάπρικα και αφού γεμίσουμε και τα 2 ταψιά ,τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν άλλα 15 λεπτάκια.
Ψήνουμε και τα 2 ταψιά μαζί στους 160 με αέρα για 25 λεπτά περίπου (ίσως και λίγο παραπάνω) η 1-1 ταψί στους 180 αντιστάσεις πάνω κάτω πάλι στον ίδιο χρόνο,να ροδοκοκκινίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου