Υπολογίζουμε μία μεγάλη φλάσκα μελιτζάνα για κάθε άτομο.
Για τέσσερεις μερίδες
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας σπαλοπλευρές ή κότσι (όσο μπούκο)
2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
1 κονκασέ
1 κουταλιά της σούπας κοφτή τοματοπολτός (προαιρετικά)
2 καρότα
2 κρεμμύδια
1 πράσο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 φύλλα δάφνη
5 σπυριά μπαχάρι
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
2 κύβους βοδινό
1 ποτήρι νερό
Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και δύο λωρίδες φλούδα κατά μήκος.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες (2-3 εκατοστά), τις λαδώνουμε με ένα πινέλο και τις ψήνουμε σε φούρνο με αέρα, στους 180º C για 30 λεπτά
Βάζουμε το κρέας σε χύτρα ταχύτητος με το κρασί και το νερό. βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να σφυρίξει η χύτρα και στη συνέχεια στην πιο χαμηλή φωτιά για 50 λεπτά.
Όταν τελειώσουμε το βράσιμο και ανοίξουμε την χύτρα θα πρέπει τα κόκαλα να έχουν ξεκολλήσει από το κρέας. Βγάζουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια αφαιρώντας τα κόκαλο και κάποιες πέτσες που πιθανά να υπάρχουν.
Το λίγο ζουμί που θα μείνει το κρατάμε το κρυώνουμε και αφαιρούμε το λίπους που θα παγώσει στην επιφάνεια του.
Σε καθαρή κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια, το πράσο ψιλοκομμένο και τα καρότα σε μικρά κυβάκια. Προσθέτουμε το κρέας, τα μπαχαρικά το κονκασέ, το ζουμί που κρατήσαμε και τους δύο κύβους βοδινό.
Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι μαλακώσουν τα λαχανικά, να αρχίσει να μαδάει το κρέας και να σχηματίζεται μια πλούσια παχιά σάλτσα.
Μοιράζουμε τις φέτες της ψημένης μελιτζάνας και τις περιχύνουμε με το καυτό ραγού.
Οι μελιτζάνες ρουφάνε ζουμί επιφανειακά και καθώς τις κόβουμε με το πιρούνι εμφανίζεται η λευκή ζουμερή τους σάρκα που παντρεύεται με το ραγού σε συνδυασμό παραδεισένιο.
Ένα ωραίο κρασί Αγιωργίτικο θα ήταν ιδανικό να συνοδεύσει το πιάτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου