Τρίτη 19 Μαΐου 2020

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΎΡΕΚΟ



ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο
Για την κρέμα

1250 ml Φρέσκο γάλα

300 γραμμάρια ζάχαρη

5 αυγά

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 βανίλια

ξύσμα από ένα λεμόνι 

3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο αγελαδινό

Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια  νερό

1 λεμόνι (τη φλούδα λεμονιού)

1 στικ κανέλας
Για το σωστό σιρόπιασμα πρέπει το γαλακτομπούρεκο να είναι καυτό και το σιρόπι κρύο.

Προσοχή πολύ με το σιρόπι στο συγκεκριμένο γλυκό πρέπει να είναι ποιο πηχτό! σε καμία περίπτωση να ανακατεύετε το σιρόπι ενώ βράζει. Αφήστε την ζάχαρη να διαλυθεί στο καυτό νερό, τραβήξτε το κατσαρόλι από την φωτιά και προσθέστε λίγο μέλι για να κάνετε το σιρόπι σας ωραίο και πιο πηχτό. 

Προσοχή στο φύλλο. Σε όλα τα γλυκά που ετοιμάζετε με φύλλο, όπως αυτή η συνταγή για γαλακτομπούρεκο, το μυστικό για τραγανό φύλλο βρίσκεται στην διαδικασία ραντίσματος του φύλλου με βούτυρο αντί να το απλώσετε με πινέλο. 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

βάζουμε τα υλικά και φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι το οποίο το βράζουμε 2 λεπτά και μετά το αποσύρουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ κτυπάμε την μισή ζάχαρη με τα αυγά να αφρατευσουν και σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη το σιμιγδάλι την βανίλια και το ξύσμα μόλις πάρει μια βράση αποσύρουμε και αμέσως βάζουμε το βούτυρο μέσα να λιώσει  3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο αγελαδινό και σίγα σίγα ενσωματώνουμε μαζί με το μείγμα των αυγών ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά με όλο το μείγμα και με ένα σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πάρει μερικές βράσεις θα το καταλάβετε διότι θα κάνει κάτι μικρές τρύπες σαν ηφαίστειο. Αποσύρουμε αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα και τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί από το βούτυρο!  
πρώτα βάζουμε τα πρώτα 5 φύλλα με συνεχές ράντισμα από το βούτυρο ενσωματώνουμε την κρέμα και μετά αμέσως σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα πάλι ραντίζοντας συνεχώς με βούτυρο τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά και ψήνουμε στον αέρα για στους 170 βαθμούς για 1 ώρα μόλις είναι έτοιμο κρύο το σιρόπι στο καυτό γλυκό και αφού τραβήξει καλά σερβίρουμε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου