ΥΛΙΚΑ
4-5 πορτοκάλια με χοντρή φλούδα (1 κιλό περίπου)
1 κιλό ζάχαρη
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
3 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγετε πορτοκάλια με χοντρή φλούδα και τρίβετε την φλούδα στον τρίφτη.
Τα πλένετε και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό. Τα βράζετε για
1½-2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε
κρύο νερό για 8-10 ώρες αλλάζοντας το νερό ανά 2 ώρες. Κόβετε το κάθε
πορτοκάλι σε 8 κυδωνάτες φέτες με ίδιο μέγεθος. Βάζετε τις φέτες σε ταψάκι
με σειρά και την ψίχα προς τα επάνω. Τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και τα αφήνετ
ε για 12 ώρες. Βάζετε την ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και την ανακατεύετε καλά μ
ε τον χυμό που έχουν αφήσει τα πορτοκάλια στο ταψάκι. Την βάζετε στη φωτιά και
αφήνετε να πάρει 2-3 βράσεις και να γίνει πηχτό σιρόπι. Αποσύρετε από την φωτιά και
αφήνετε να κρυώσει το σιρόπι, τοποθετείτε μέσα τα πορτοκάλια. Ξαναβάζετε το σιρόπ
με τα πορτοκάλια σε δυνατή φωτιά και αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει το γλυκό,
αφαιρώντας τον αφρό και προσθέτοντας τον χυμό του λεμονιού. Αφήνετε να πάρει
1-2 βράσεις και ρίχνετε τις βανίλιες. Αποσύρετε το γλυκό από τη φωτιά και αφού
κρυώσει το βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα.
ΣΗΜ.: Τα πορτοκάλια επειδή έχουν πολύ νερό, το σιρόπι τους πρέπει να δέσει πολύ
ΣΗΜ.: Τα πορτοκάλια επειδή έχουν πολύ νερό, το σιρόπι τους πρέπει να δέσει πολύ
καλά και αν χρειαστεί βγάζετε τα πορτοκάλια και δένετε το σιρόπι για δεύτερη
φορά βράζοντάς το για 3΄-4΄.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου