Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Λαχανοντολμάδες παραδοσιακοί,


Για περίπου 45-50 λαχανοντολμάδες.
2 λάχανα γύρω στα 2.300 γρ. το καθένα
750 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
250 γρ. χοιρινό κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια
1/2 φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
1 κ. σούπας φυτίνη για την κατσαρόλα, προαιρετικά
Για την κρέμα αυγολέμονο
2 αυγά
2 λεμόνια
1 κ. σούπας κορν φλάουρ για κάθε ποτήρι ζωμού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης δηλαδή τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το λάδι, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
Μ΄ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάκι από το λάχανο. Τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα με την τρύπα από κάτω. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το λάχανο. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την ένταση για να μην κοχλάζει δυνατά.
Βγάζουμε το λάχανο και ξεκινάμε με τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα. Τα χωρίζουμε στην μέση και αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι. Τοποθετούμε μία ποσότητα από την γέμιση πάνω σε κάθε φυλλαράκι και τα τυλίγουμε.
Στα μικρότερα φύλλα αφαιρούμε πάλι το κοτσάνι και μετά παίρνουμε τα δύο μισά του μικρού φύλλου και τα επανωτίζουμε για να ενωθούν. Τοποθετούμε την γέμιση κανονικά και τα τυλίγουμε.
Στρώνουμε τα φύλλα που περίσσεψαν στον πάτο της κατσαρόλας. Τοποθετούμε από πάνω τους ντολμάδες. Τους σκεπάζουμε μ΄ένα πιάτο και ένα βάρος. Ρίχνουμε ζεστό νερό και λίγο φυτίνη (προαιρετικά) και λίγο αλάτι.
Το νερό να φτάνει στο πιάτο, να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μια ώρα.
Για να κάνουμε αυγολέμονο κρέμα, χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά, καλύτερα σ΄ένα μπλεντεράκι. Στίβουμε τα λεμόνια και στον χυμό τους δυαλύουμε το κορν φλάουρ. Το ρίχνουμε στα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Αργά αργά ρίχνουμε το ζεστό ζουμάκι από το φαγητό ενώ συγχρόνως ανακατεύουμε συνεχώς και γρήγορα. Μόλις πήξει είναι έτοιμο. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λεμόνι ή αλάτι.
Περιχύνουμε το φαγητό μας και κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά για να πάει παντού.
more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου