Μια συνταγή για ένα λαχταριστό, απλό και εύκολο στη παρασκευή του Εκμέκ Πολίτικο
με φρέσκια ανάλαφρη κρέμα. Σαντιγί και καβουρδισμένα αμύγδαλα για γαρνίρισμα και απολαμβάνετε ένα υπέροχο γλύκισμα.
Υλικά συνταγής
Για το κέικ/παντεσπάνι:
4 αυγά
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
Για το σιρόπι:
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού νερό
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Για τη κρέμα:
2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
¼ φλ. τσαγιού αλεύρι
2 αυγά
3 κ.σ. βούτυρο
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 36% λιπαρά
Για τη σαντιγί:
2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 36% λιπαρά
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
½ κ.γ. βανίλια
Για γαρνίρισμα:
½ φλ. τσαγιού τεμαχισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση συνταγής
Για το κέικ/παντεσπάνι: Σε μπολ βάζετε τα 4 αυγά με το 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη και το χτυπάτε πολύ καλά, με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε βροχηδόν στο μείγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα σταματάτε αμέσως το χτύπημα. Μη το χτυπήσετε για πολύ ώρα γιατί θα σφίξει.
Λαδώνετε ή βουτυρώνετε ελαφρώς ένα ταψάκι ή πυρίμαχο 22- 24 εκ. περίπου και το στρώνετε με χαρτί ψησίματος. Ψήνετε το κέικ /παντεσπάνι, σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20 λ περίπου. Το βγάζετε και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Για το σιρόπι: Βάζετε σε ένα ταψάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 5 λ περίπου από την ώρα βρασμού μέχρι να δέσει καλά. Περιχύνετε με το καυτό σιρόπι το ζεστό κέικ/παντεσπάνι και το αφήνετε στην άκρη να “πιεί” το σιρόπι του.
Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής: Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε καλά με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε και το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα και ρίχνετε σταδιακά το μείγμα αυγών ανακατεύοντας σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει. Προσθέτετε το βούτυρο και τη βανίλια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά το μείγμα κρέμας.
Βάζετε σε μεγάλο μπολ και τα 3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης [1 για τη κρέμα+2 για γαρνίρισμα], προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα σε πηχτή σαντιγί.
Παίρνετε 1 φλ. τσαγιού από την έτοιμη σαντιγί, τη ρίχνετε στη κατσαρόλα με τη κρύα πλέον κρέμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις, κυκλικά, από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Σκεπάστε τη κατσαρόλα με μεμβράνη και βάζετε τη κρέμα για 1/2 ώρα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.
Για τη συναρμολόγηση: Ξεφορμάρετε το σιροπιαστό κέϊκ/παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος. Στρώνετε από πάνω τη κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής και τέλος στρώνετε την υπόλοιπη σαντιγί. Πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα [κατά προτίμηση] αμυγδακα και βάζετε το εκμέκ στο ψυγείο να κρυώσει και σφίξει καλά πριν το σερβίρετε
με φρέσκια ανάλαφρη κρέμα. Σαντιγί και καβουρδισμένα αμύγδαλα για γαρνίρισμα και απολαμβάνετε ένα υπέροχο γλύκισμα.
Υλικά συνταγής
Για το κέικ/παντεσπάνι:
4 αυγά
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
4 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
Για το σιρόπι:
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού νερό
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Για τη κρέμα:
2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
¼ φλ. τσαγιού αλεύρι
2 αυγά
3 κ.σ. βούτυρο
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 36% λιπαρά
Για τη σαντιγί:
2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 36% λιπαρά
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
½ κ.γ. βανίλια
Για γαρνίρισμα:
½ φλ. τσαγιού τεμαχισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση συνταγής
Για το κέικ/παντεσπάνι: Σε μπολ βάζετε τα 4 αυγά με το 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη και το χτυπάτε πολύ καλά, με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάτε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να ενσωματωθεί.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε βροχηδόν στο μείγμα, συνεχίζοντας το χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα σταματάτε αμέσως το χτύπημα. Μη το χτυπήσετε για πολύ ώρα γιατί θα σφίξει.
Λαδώνετε ή βουτυρώνετε ελαφρώς ένα ταψάκι ή πυρίμαχο 22- 24 εκ. περίπου και το στρώνετε με χαρτί ψησίματος. Ψήνετε το κέικ /παντεσπάνι, σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20 λ περίπου. Το βγάζετε και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Για το σιρόπι: Βάζετε σε ένα ταψάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 5 λ περίπου από την ώρα βρασμού μέχρι να δέσει καλά. Περιχύνετε με το καυτό σιρόπι το ζεστό κέικ/παντεσπάνι και το αφήνετε στην άκρη να “πιεί” το σιρόπι του.
Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής: Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε καλά με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε και το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα και ρίχνετε σταδιακά το μείγμα αυγών ανακατεύοντας σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει. Προσθέτετε το βούτυρο και τη βανίλια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά το μείγμα κρέμας.
Βάζετε σε μεγάλο μπολ και τα 3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης [1 για τη κρέμα+2 για γαρνίρισμα], προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα σε πηχτή σαντιγί.
Παίρνετε 1 φλ. τσαγιού από την έτοιμη σαντιγί, τη ρίχνετε στη κατσαρόλα με τη κρύα πλέον κρέμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις, κυκλικά, από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Σκεπάστε τη κατσαρόλα με μεμβράνη και βάζετε τη κρέμα για 1/2 ώρα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.
Για τη συναρμολόγηση: Ξεφορμάρετε το σιροπιαστό κέϊκ/παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος. Στρώνετε από πάνω τη κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής και τέλος στρώνετε την υπόλοιπη σαντιγί. Πασπαλίζετε με τα καβουρδισμένα [κατά προτίμηση] αμυγδακα και βάζετε το εκμέκ στο ψυγείο να κρυώσει και σφίξει καλά πριν το σερβίρετε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου