Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Φωτογραφία της Kalliopi Trebela.
Μοσχαράκι Μπουργκινιόν..
1 κιλό μοσχαρίσια σπαλομύτα κομμένη σε μεγάλους κύβους
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
20 κρεμμύδια στιφάδιου, ολόκληρα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη...
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1 κούπα κρασί κόκκινο (από τις 3 της συνταγής)
3 κούπες καλό κόκκινο κρασί
3 κουταλιές αλεύρι για πασπάλισμα
200 γρ. μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
100 γρ. μπέηκον ψιλοκομμένο
δάφνη, θυμάρι φρέσκο, μαϊντανός, σέλινο
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
Ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά , σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο το λάδι με το βουτυρο. Όταν το λιώσει το βούτυρο και καπνίσει ελαφρώς ανεβάζεις την θερμοκρασία στο δυνατό και ριχνεις το κρέας να σωταριστεί καλά. Θέλει λίγο προσοχή γιατί δεν θα πρέπει να ανακατέψεις το κρέας προτού σωταριστεί καλά από όλες τις πλευρές.
Ρίχνεις τα κρεμμύδια και το κομμένο καρότο. Τα σωτάρεις και αυτά και μετά από 10 λεπτά πασπαλίζεις το φαγητό με το αλεύρι και ανακατεύεις προσεκτικά.
Ρίχνεις το κρασί στο κρέας κρατώντας 1 κούπα για να διαλύσεις τον πελτέ. Προσθέτεις και τον πελτέ και ανακατεύουμε να πάει παντού. Τέλος προσθέτεις το σέλινο, δάφνη και φρέσκο θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρεύεις το φαγητό σε χαμηλή φωτιά ( εγώ το έβαλα στο 3, με μέγιστο στην κουζίνα μου το 9) και το αφήνεις να μαγειρευτεί στο κρασί για 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ σωτάρεις το μπέηκον και τα μανιτάρια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις μαγειρευτεί το κρέας τα προσθέτεις και αυτά στην κατσαρόλα και ανακατεύεις προσεκτικά να μην διαλυθεί το φαγητό. Βάζεις το καπάκι στην κατσαρόλα και αφήνεις πάνω στο σβηστό μάτι για 10-15 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.
Το φαγητό συνοδεύετε με πατάτες ατμού πασπαλισμένες με πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου