Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

γαρίδες σαγανάκι...



ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ)
1200 γραμμάρια γαρίδες μέτριες
100 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
4 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 φύλλο δάφνη
λίγο βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
50 ml ούζο
λίγο κονιάκ
λίγη γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
200 γραμμάρια φέτα τριμμένη
λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε τις γαρίδες αφήνοντας μόνο την ουρά τους και αφαιρείτε το μαύρο εντεράκι. Τις πλένετε πολύ καλά, τις στραγγίζετε και τις κρατάτε στο ψυγείο. Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κεφάλια των γαρίδων. Σβήνετε με το κονιάκ, προσθέτετε ένα ποτήρι ζεστό νερό και σιγοβράζετε για μισή ώρα, σουρώνετε τον ζωμό και τον κρατάτε στην άκρη. Σε άλλο σκεύος σωτάρετε με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτετε την ντομάτα, το μέλι, τη δάφνη, το βασιλικό, αλάτι & πιπέρι και το ζωμό από τα κεφάλια των γαρίδων, αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τις γαρίδες για λιγάκι, ρίχνετε αλάτι και πάπρικα και σβήνετε με το ούζο, ανάβετε προσεχτικά με σπίρτο για να φλαμπαριστούν οι γαρίδες, προσθέτετε την σάλτσα ντομάτας και αφήνετε να πάρουν μια ελαφριά βράση. Αδειάζετε τις γαρίδες σε ανάλογο πυρίμαχο σκεύος, ρίχνετε από πάνω την τριμμένη φέτα και ψήνετε σε γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να κάνει μια κρούστα ροδοκόκκινη. Σερβίρετε το σαγανάκι ζεστό μόλις βγεί από το φούρνο πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαιντανό...
Τίps: Μπορείτε να βάλετε και κριθαράκι και να φτιάξετε γαρίδες γιουβέτσι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου