Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Πουρές... χρωματιστός - Έξι λαχταριστές συνταγές

α παιδιά τον λατρεύουν και για τους γονείς είναι ένας έξυπνος και απλός τρόπος να «κρύβουν» στο φαγητό τα λαχανικά. Τέσσερις διαφορετικές και απολαυστικές συνταγές για πουρέ με λαχανικά, κάστανα, καρότα και σεληνόριζα.

Τα χρηστικά

Ο πουρές λαχανικών είναι εύκολος, νόστιμος, εμφανίσιμος -ιδιαίτερα όταν έχει χρώμα- και ελαφρύ συνοδευτικό, που δεν επιβαρύνει το πιάτο. Η εποχή προσφέρεται ιδιαίτερα, καθώς όλα τα λαχανικά γίνονται εξαιρετικά μείγματα: κίτρινη κολοκύθα, σελινόριζα, καρότο, μπρόκολο, κουνουπίδι και βέβαια πατάτες, που αποκτούν πρωτοτυπία ανάλογα με τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Το μοσχοκάρυδο πάει σχεδόν σε όλα, αλλά και το κίμινο δίνει μιά εξωτική νότα στον πουρέ λαχανικών. Το ξύσμα πορτοκαλιού ταιριάζει με πολλά ενώ το μήλο δένει ιδιαίτερα με τη σελινόριζα. Στον πουρέ λαχανικών, η υφή και η πυκνότητα καθορίζεται από:
  • Το σωστό μαγείρεμα του λαχανικού.
  • Τον τρόπο αλέσματος: Σε αντίθεση με τις πατάτες, εδώ η τεχνολογία μας βοηθά και επιτάσσει τα μπλέντερ να πάρουν φωτιά. Το πόσο καλά θα αλεστεί ένα λαχανικό έχει άμεση επίπτωση στην υφή του.
  • Το πέρασμα από ψιλή σήτα: Αυτή η διαδικασία αφαιρεί τις ίνες και βελτιώνει κατά πολύ την υφή του πουρέ.
  • Την χρήση κάποιου υγρού: Έχει τον τελικό λόγο στην πυκνότητα και κατά συνέπεια εν μέρει και στην υφή του πουρέ λαχανικών. Η πυκνότητα βέβαια είναι θέμα γούστου και χρήσης του πουρέ. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην υψηλή γαστρονομία η τάση τα τελευταία χρόνια πηγαίνει προς πιο αραιούς πουρέδες, που αγγίζουν τα όρια της σάλτσας.

Πουρές καρότου με πορτοκάλι

  • 1 κ. καρότα μεσαίου μεγέθους
  • 2 πορτοκάλια μέτρια, ακέρωτα (βιολογικά)
  • 50 γρ. βούτυρο
  • ελάχιστο τριμμένο κίμινο (προαιρετικά)
  • ανθός αλατιού, πιπέρι λευκό
Καθαρίζουμε τα καρότα, τα κόβουμε στη μέση και τα βάζουμε να ψηθούν στον ατμό, μέχρι να μαλακώσουν. Με κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε τη φλούδα από το 1 πορτοκάλι, προσέχοντας να πάρουμε μόνο το κίτρινο μέρος. Την ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Στίβουμε το χυμό από το άλλο πορτοκάλι. Περνάμε τα καρότα από τη μηχανή του πουρέ και βάζουμε τον πολτό σε πολύ λεπτό σουρωτήρι, να στραγγίξουν τα επί πλέον υγρά. Τον βάζουμε σε κατσαρόλα και τον ζεσταίνουμε, προσθέτοντας το βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και αν θέλουμε ελάχιστο κίμινο, το χυμό και το Τips: αντί να ψιλοκόψουμε τη φλούδα, μπορούμε, ευκολότερα, να ξύσουμε το ποτροκάλι στο χοντρό τρίφτη. Πρέπει να είναι χοντρόφλουδο και ακέρωτο.
Πηγή: athinorama.umani.gr

Μεταξένιος πουρές πατάτας

  • 500 γραμμ. πατάτες
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
  • 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο κρύο
  • αλάτι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένες μέχρι να μαλακώσουν καλά, περίπου 35΄-40΄, ανάλογα με το μέγεθός τους. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις αλέθουμε στο μύλο λαχανικών. Ρίχνουμε τον πουρέ σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Με μια κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς να στεγνώσει καλά ο πουρές. Λίγο λίγο προσθέτουμε σε κομματάκια το παγωμένο βούτυρο (κρατώντας 1 κομμάτι για το τέλος). Το κρύο βούτυρο στην καυτή πατάτα βοηθάει στο να πετύχουμε αυτήν τη μεταξένια υφή στον πουρέ. Ανακατεύουμε συνεχώς να λιώσει το βούτυρο. Τέλος, λίγο λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε το ζεστό γάλα. Αλατίζουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
Πηγή: Argiro.gr

Πουρές μελιτζάνας

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κουτ σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
  • 1 φλιτζ τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 2 φλιτζ τσαγιού ψιλοτριμμένο κασέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Τρυπάτε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι περιμετρικά. Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200ο και με γκρίλ αναμμένο. Ψήνετε τις μελιτζάνες για τουλάχιστον 30-45 λεπτά μέχρι να μαυρίσουν απ’ έξω και η σάρκα τους να μαλακώσει. Τις βγάζετε από το φούρνο, τις αφήνετε λίγο και προσεκτικά τις καθαρίζετε από τη φλούδα και το κοτσάνι. Τις βάζετε σε ένα μπολ και τις λειώνετε πιέζοντάς τες απαλά με ένα πιρούνι. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο και το καίτε μέχρι να αρχίσει να τσιτσιρίζει και να μυρίζει ωραία. Ρίχνετε μέσα το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να σκουρύνει. Ρίχνετε μέσα τη κρέμα γάλακτος και ταυτόχρονα τη λειωμένη μελιτζάνα. Μετριάζετε τη φωτιά και ανακατεύετε δυναμικά τα υλικά με ξύλινη κουτάλα. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μοσχοκάρυδο και τέλος ρίχνετε το τριμμένο κασέρι. Σερβίρετε τον πουρέ μελιτζάνας σαν γαρνιτούρα σε ψαρονέφρι.
Πηγή: eliasmamalakis.gr

Πουρές σελινόριζας

  • 600 γρ. σελινόριζα, κομμένη σε κύβους των 2 εκ.
  • 225 γρ. γάλα
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει καλά η σελινόριζα. Αλέθουμε πολύ καλά σε μπλέντερ, αλατίζουμε και περνάμε από ψιλή σήτα. Αν δε χρησιμοποιήσουμε άμεσα, κρυώνουμε γρήγορα και διατηρούμε στη συντήρηση.
Πηγή: yiannislucacos.gr
800 γρ. κολοκύθα, ακαθάριστη
300 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
50 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. φρέσκο γάλα, χλιαρό
60 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
Διαδικασία
Καθαρίζουμε την κολοκύθα από φλούδα, σπόρους και ίνες. Καθαρίζουμε και τις πατάτες. Κόβουμε την κολοκύθα και τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Αυτό μπορεί να πάρει γύρω στα 20 - 30 λεπτά. Σουρώνουμε τα υλικά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα περνάμε από το μύλο λαχανικών ή τα λιώνουμε με το πρες πουρέ. Αδειάζουμε τον πουρέ στην κατσαρόλα και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να στεγνώνει ο πουρές. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κρέμα, το γάλα και τον κόλιανδρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν ο πουρές δέσει.
ΜΥΣΤΙΚΟ
Ο πουρές και τα σουβλάκια κολοκύθας συνοδεύουν θαυμάσια χοιρινό κρέας στη σχάρα ή στο φούρνο, κοτόπουλο ή φιλέτο από στήθος πάπιας. Τα σουβλάκια είναι πολύ ταιριαστό συνοδευτικό και για φουα-γκρά και αλλαντικά.

Πουρές κολοκύθας

  • 800 γρ. κολοκύθα, ακαθάριστη
  • 300 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα, χλιαρό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
Καθαρίζουμε την κολοκύθα από φλούδα, σπόρους και ίνες. Καθαρίζουμε και τις πατάτες. Κόβουμε την κολοκύθα και τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Αυτό μπορεί να πάρει γύρω στα 20 - 30 λεπτά. Σουρώνουμε τα υλικά, τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα περνάμε από το μύλο λαχανικών ή τα λιώνουμε με το πρες πουρέ. Αδειάζουμε τον πουρέ στην κατσαρόλα και τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να στεγνώνει ο πουρές. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κρέμα, το γάλα και τον κόλιανδρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν ο πουρές δέσει.
ΜΥΣΤΙΚΟ
Ο πουρές και τα σουβλάκια κολοκύθας συνοδεύουν θαυμάσια χοιρινό κρέας στη σχάρα ή στο φούρνο, κοτόπουλο ή φιλέτο από στήθος πάπιας. Τα σουβλάκια είναι πολύ ταιριαστό συνοδευτικό και για φουα-γκρά και αλλαντικά.
Πηγή: kathimerini.gr

Πουρές Μπρόκολου

  • 2 κεφάλια μπρόκολου μέτρια
  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 100 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 1/2 κ.γ. κίμινο τριμμένο
  • 1/3 κ.γ. σπόρους κίμινου
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν με τη φλούδα. Τις καθαρίζουμε ακόμα ζεστές. Κόβουμε το χοντρό κοτσάνι από τα μπρόκολα και τα χωρίζουμε σε μέτρια μπουκετάκια. Τα πλένουμε σχολαστικά. Τα ψήνουμε στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν. Περνάμε πατάτες και μπρόκολο από το μύλο των λαχανικών, να γίνουν πουρές. Βάζουμε τον πουρέ σε κατσαρόλα, προσθέτουμε κρέμα, ξύσμα, κίμινο, αλάτι και πιπέρι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Πηγή: athinorama.umani.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου