Είναι από τα πλέον γευστικά, καυτερά συμπληρώματα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει. Αν και θα το βρείτε έτοιμο σε ειδικά σουπερμάρκετ, προτείνουμε να δοκιμάσετε τη συνταγή που ακολουθεί. Χρησιμοποιήστε τη Χαρίσα για να γίνουν γευστικότερα τα φαγητά της κατσαρόλας και ιδίως όσα περιέχουν ντομάτα. Ανακατέψτε την, επίσης, στις διάφορες σάλτσες που χρησιμοποιείτε για τις βραστές ή ωμές σαλάτες σας. τέλεια για ντιπ όταν είναι κρύα και για να συνοδέψει κους-κους, ζυμαρικά, πιλάφι ταζίν και αρνάκι ψητό. Θα τη λατρέψετε ανακατεμένη με γιαούρτι...
Υλικά
5-6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ή και περισσότερο αν χρειαστεί.
4 κουταλάκια ψιλοκομμένο σκόρδο
1/3 φλιτζ. πιπέρι ALeppo ή 10 ολόκληρες αποξηραμένες καυτερές πιπεριές
1/2 κουταλάκι τριμμένος κόλιανδρος
2 κουταλάκια τριμμένοι σπόροι κύμινου (κάρο)
4 κουταλάκια ψιλοκομμένο σκόρδο
1/3 φλιτζ. πιπέρι ALeppo ή 10 ολόκληρες αποξηραμένες καυτερές πιπεριές
1/2 κουταλάκι τριμμένος κόλιανδρος
2 κουταλάκια τριμμένοι σπόροι κύμινου (κάρο)
Παρασκευή
Ζεσταίνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγανάκι και σοτάρετε μέσα το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα, περίπου 1 λεπτό. Χτυπήστε μέσα στη γυάλα του μπλέντερ το πιπέρι με τον κόλιανδρο, το αγρικύμινο και το σοταρισμένο σκόρδο, μαζί με 2 κουταλιές νερό και 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, ώσπου να γίνει το μίγμα σαν μια πηχτή αλοιφή (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό ή λάδι). Φυλάξτε τη Χαρίσα σε ένα μικρό, αεροστεγές δοχείο, μέσα στο ψυγείο, αφού προηγουμένως καλύψετε την επιφάνειά της με λίγο ελαιόλαδο. Διατηρείται έτσι περισσότερο από τρεις μήνες.Σημείωση
Αν χρησιμοποιήσετε ολόκληρες ξερές πιπεριές, κόψτε τους τα κοτσάνια, βγάλτε τα σπόρια και βυθίστε τες σε ζεστό νερό για 10-20 λεπτά. Βάλτε τες μέσα σε τουλουπάνι και πιέστε τες, για να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο από το υγρό τους, και συνεχίστε τη διαδικασία όπως πριν. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον νερό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου