Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Τουρσί

Υλικά:
1 μεγάλο βάζο γυάλινο, ή και πλαστικό, που να κλείνει καλά, 4-5 λίτρων, ή 2-3 μικρότερους βάζους. Αποστειρωμένα.

Για το τουρσί:
1 μικρό κουνουπίδι, χωρίς φύλλα, (αν έχει και λίγο κορμό, ακόμα καλύτερα)
2 μέτρια καρότα
3 αγγουράκια, τα μικρούλια, ακαθέριστα με την φλούδα
15 ραπανάκια μικρά, χωρίς φύλλα
1 πιπεριά Φλωρίνης πράσινη
1 πιπεριά Φλωρίνης κόκκινη
1 μεγάλο κλαρί σέλερι
Και ότι άλλο λαχανικό εποχής θέλετε, που να κάνει για τουρσί. Πράσινες μικρές πιπερίτσες, πράσινες ντομάτες, πράσινες, κόκκινες, κίτρινες πιπεριές, βολβούς, λάχανο, κρεμυδάκια μικρά στιφάδου, κ.λ.π.

Για αρωματικά:
500 γρμ. ξύδι λευκό
500-600 γρμ. νερό, (ανάλογα το ξύδι, και το πόσο ξιδάτο το θέλετε. Βασικά θέλει 1,100 με 1,200 λίτρα υγρό)
3 κουτ. σ. χοντρό αλάτι
μια χούφτα σχεδόν σέλινο χοντροκομμένο
τα φυλλαράκια από το κλαρί του σέλερι χοντροκομμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
15 κόκους μαύρο πιπέρι
1/3 κουτ. γλ. ρίγανη
1 πιπερίτσα κόκκινη καυτερή τσίλι, ψιλοκομμένη, (προαιρετικά)

Διαδικασία:
Πλένετε και καθαρίζετε όλα τα λαχανικά καλά. Τα καρότα δεν τα ξύνετε, τα αγγουράκια όπως είναι με την φλούδα. Αφαιρείτε αν έχει το κουνουπίδι το κοτσάνι, το ξεφλουδίζετε, και το κόβετε μικρά κομμάτια.
Κόβετε το κουνουπίδι σε μέτριες φουντίτσες. 
Τα καρότα σε μέτριες φετούλες στρογγυλές. 
Τα αγγουράκια σε χοντρές φέτες στρογγυλές. 
Τα ραπανάκια ολόκληρα, εκτός αν είναι πολύ μεγάλα, στη μέση. 
Τις πιπεριές τις σχίζετε σε δυο ή τρεις κάθετες λωρίδες, και μετά σε κομμάτια 3 εκ. περίπου. 
Το σέλερι, χοντροκόβετε τα φύλλα για μυρωδικά, και το κοτσάνι το κόβετε σε μέτρια κομματάκια 3 εκ. περίπου, για τουρσί.
Την πιπερίτσα την κόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια, διότι είναι καυτερή, και την προσθέτουμε μόνο για άρωμα, και γεύση.

Βάζετε το ξύδι, το αλάτι, και το νερό σε μια κανάτα, ή καταρόλα. Ανακατεύετε καλά να λιώσει, και δοκιμάζετε στο πόσο ξινό, και αλμυρό σας αρέσει.
Ρίχνετε στο βάζο μισά από τα μυρωδικά. 
Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, και το βάζετε σε δυνατή φωτιά να βράσει. Μόλις βράσει, ρίχνετε τα μισά λαχανικά, και από την ώρα που θα πάρει βράση, μετράτε 2 λεπτά, και τα βάζετε σε τρυπητό να σουρώνουν. Ρίχνετε και τα υπόλοιπα, αφού βράζει το νερό, και κάνετε την ίδια διαδικασία.
Ρίχνετε τα μισά λαχανικά στο βάζο, και προσθέτετε τα υπόλοιπα μυρωδικά. Τέλος ρίχνετε και τα υπόλοιπα λαχανικά, και γεμίζετε με το μίγμα ξυδιού.
Κλείνετε καλά το βάζο, και τον ανακινείτε καλά, αλλά απαλά. Απογεμίζετε με νερό και ξύδι αν χρειαστεί, πρέπει να σκεπάζονται τα λαχανικά. 
Κλείνετε καλά, και αφήνετε για ένα 24ωρο τουλάχιστον να δέσουν τα μυρωδικά με τα λαχανικά, ανακινώντας ενδιάμεσα μια-δύο φορές. Κατόπιν, είναι έτοιμο για να φάτε. 
Βέβαια όσο μένει, τόσο καλύτερη γεύση, και άρωμα παίρνει το τουρσί. Καλύτερα αποτελέσματα έχουμε μετά το 48ωρο. Μην ξεχνάτε να ανακινείτε ελαφρώς που και που τον βάζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου